Γράφει ο Νίκος Παγουλάτος

Αντίστροφη μέτρηση την πρωτοχρονιά με τον Δήμαρχο της Αθήνας στο Σύνταγμα και live καλλιτεχνών που δεν είχαν πρόγραμμα στα μπουζούκια, άβολα εορταστικά επεισόδια του Εμείς και Εμείς, αλλαγή του χρόνου με Τσάκα και Big Brother (το πρώτο, το οθρόδοξο), μεθυσμένους celebrities να τσουγκρίζουν Στην υγειά μας. Οι Χριστουγεννιάτικοι εφιάλτες σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, πανελλαδικής κάλυψης, που όλοι έχουμε ζήσει και θέλουμε να ξεχάσουμε.

Σε πλήρη αντίθεση δηλαδή με το τηλεοπτικό κοινό των Η.Π.Α. , όπου για 45 συνεχόμενα έτη, έχουν την δυνατότητα να πατήσουν το κουμπί του τηλεκοντρόλ και να μεταφερθούν στη Νέα Υόρκη στο studio 8H του NBC, για να παρακολουθήσουν σε απευθείας μετάδοση το Saturday Night Live. Όπως είχαν αναφέρει και οι New York Times, «σε αντίθεση με την συνηθισμένη σύμβαση περιορισμένης χρονικής διάρκειας ενός show, το SNL εξακολουθεί να είναι η πιο σημαντική επιρροή στην τέχνη της κωμωδίας στον σύγχρονο πολιτισμό».

Ένα show που εκτελείται με θεατρικούς ρυθμούς, πλήρως σχεδιασμένο να λειτουργεί με την λογική αυτή. Ένα τηλεοπτικό comedy club, όπου σε κάθε σεζόν κάποιο ποσοστό του cast αλλάζει, αναδεικνύει ταλέντα (Chevy Chase, Jimmy Fallon, Mike Myers, Will Ferrell, Bill Murray, Dan Aykroyd, Tina Fey, Adam Sandler, Steve Martin, Eddie Murphy και μπορούμε να γράφουμε μέχρι αύριο), περιλαμβάνει θεατές, κωμικά σκετς και αυτοσχεδιασμούς, βιντεοσκοπημένες παρωδίες ταινιών/διαφημίσεων, καταπληκτική μπάντα, μοναδική συγγραφική ομάδα, πολυπληθές συνεργείο. Μια πραγματική υπερπαραγωγή (δες εδώ), που δεν ξεκίνησε έτσι αλλά εκεί κατέληξε.

Σε κάθε επεισόδιο του SNL, υπάρχουν δύο κατηγορίες καλεσμένων. Ο οικοδεσπότης (συνήθως κάποιος ηθοποιός) και ο μουσικός (τραγουδιστής/στρια, συγκρότημα). Οι βασικές ενότητες του show είναι ο μονόλογος του οικοδεσπότη, τα σκετς και τα ενδιάσμεσα μουσικά διαλείμματα. Τα Χριστούγεννα στο τέλος του επεισοδίου, όλο το cast του SNL βγαίνει εκτός κτηρίου, για να αποχαιρετήσει το τηλεοπτικό κοινό απ’ το παγοδρόμιο του Rockefeller Center.

Και προκειμένου να μην εγκλωβιστείς στην τηλεοπτική απογοήτευση που ονομάζεται «ελληνική τηλεόραση», γιατί κρίμα είναι, γιορτές έρχονται, παρακάτω και σε μορφή ενός SNL επεισοδίου, μπορείς να παρακολουθήσεις πιθανόν τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες στιγμές του SNL.

Βάλε ένα ποτήρι κρασί, σβήσε φώτα, κάθησε κάπου αναπαυτικά, γιατί “Live from New York, it’s Saturday Night!”

Μονόλογος

1981, και ο τεράστιος Bill Murray προλογίζει τον Άγιο Βασίλη (ή αλλιώς Santa Claus ή Chris), λέγοντας πως είναι πολυάσχολος working, and doing, and busy, with the love, and the thing…”

Αν αυτό σου φάνηκε μικρό σε διάρκεια, τότε απόλαυσε τον Eddie Murphy, όταν επέστρεψε στα πλατό του SNL μετά από 35 χρόνια με την ατάκα “If you would have told me 30 years ago that I would be this boring stay-at-home house dad and Bill Cosby would be in jail, even I wouldn’t have took that bet”.

Σκετς: Δεν είναι Χριστούγεννα, αν δεν το πει το SNL

Η φυσικότητα του Ryan Gosling όταν λέει “Santa doesn’t drink… he’s gotta drive the slay” είναι τρομακτική, ενώ νιώθεις πως το σκηνοθέτησε ο Quentin Tarantino μετά το Pulp Fiction.

Η σκηνή που ακολουθεί την ατάκα babe, I have a smile on my face from the moment I woke up” όταν ο Matt Damon απευθύνεται στην συζύγο του, είναι παγκόσμια αλήθεια, συμβαίνει παντού και ήρθε η στιγμή να το αποδεχθούμε. Είτε ως παιδιά, είτε ως γονείς. Αφήστε όμως ένα δάκρυ για το τέλος…

Ξέρεις πως έρχονται Χριστούγενα όταν ακούσεις την φωνή του Michale Bublé. Σε αυτή την συλλογή, ο Καναδός τραγουδιστής μεταφέρει το Christmas spirit με την βοήθεια κάποιων άλλων καλλιτεχνών…

Ίσως η πιο χαρακτηριστική σκηνή του Love Actually, στις weirdo προτιμήσεις και διαθέσεις του Pete Davidson. Εν τω μεταξύ, δεν γίνεται να μιλάς για DTF (σ.σ. περιστασιακό sex) στην Amy Adams, που είναι ο ορισμός του will you marry me?”.

This house is happier when it’s full” λέει ο Eddie Murphy και με αυτό το γλυκό αθώο ψέμα, ταυτίζεται το 80% του πληθυσμού της Γης. Και εδώ, αφήστε ένα δάκρυ συγκίνησης για το τέλος…

Μουσικό διάλειμμα

Οι Bruce Springsteen & The E Street Band παρουσιάζουν το I’ll see you in my dreams, το τραγούδι που κλείνει το album τους με τίτλο Letter to You που κυκλοφόρησε φέτος.

https://www.youtube.com/watch?v=DF1vDXI1BJM

Σκετς Νο.2: Τα χριστουγεννιάτικα concept που αγαπήσαμε

Το SNL συνηθίζει να κρατάει κάποια συγκεκριμένα concept από σκετς, όταν αυτά έχουν μεγάλη απήχηση. Μια απ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι το τραγούδι I Wish It Was Christmas Today. Το τράβηγμα στις καταλήξεις των στίχων απ’τον Horatio Sanz, το κουλό χορευτικό του Tracy Morgan, το πάθος στα πλήκτρα του Jimmy Fallon, τα ασύγκρατητα γέλια του Chris Kattan, δικαιολογούν την ύπαρξη αυτής της SNL παράδοσης.

Με αυτό θα ταυτιστούν οι περισσότεροι υπάλληλοι εμπορικών καταστημάτων. Η απόδειξη πως «ο πελάτης ΔΕΝ έχει πάντα δίκιο» γιατί πολύ απλά, κάποιες φορές πρέπει να εξυπηρετήσεις δύο μαλάκες.

Η πραγματική ιστορία πίσω απ’ την γέννηση του Χριστού. Θα γίνετε μάρτυρες όσων δεν γράφουν οι Γραφές. “But Mary, you look tired. Are you ok?”

Αν έχεις παιδί, θα ανατριχιάσεις με τις σοκαριστικές αλήθειες. Για ποιον λόγο πρέπει να του φορέσεις hard shinny shoes that hurt”; Και αφού το πουλόβερ won’t fit over his head”, γιατί του φωνάζεις λέγοντας πως το πρόβλημα είναι ότι κουνιέται;

Καληνύχτα σας και καλά Χριστούγεννα

Δυστυχώς στο επίσημο κανάλι του SNL στο YouTube, το μοναδικό βίντεο απ’ το πατινάζ του cast στο εμβληματικό Χριστουγεννιάτικο δέντρο του Rockefeller Center, είναι αυτό με τον Kevin Hart οικοδεσπότη και τους Foo Fighters καλεσμένους. Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και οι backstage στιγμές σε αυτό το βίντεο.