Τα Χριστούγεννα μπορεί να τα έχεις στο μυαλό συνδεδεμένα με τις κλασσικές ταινίες που βλέπουμε τέτοια εποχή. Όπου κλασσικές, βάλε έναν τεράστιο αστερίσκο διότι για πολλούς όσο χριστουγεννιάτικη ταινία είναι το «A wonderful life» και το «Holliday» εξίσου χριστουγεννιάτικη είναι το «Die Hard».

Με την επέλαση των ντοκιμαντέρ να είναι γεγονός και να κερδίζουν συνεχώς την προτίμηση μας -άλλωστε το 2020 απέδειξε ότι όση φαντασία και να έχει η τέχνη, η ζωή αποδεικνύεται απείρως πιο ευρηματική, εμείς σου προτείνουμε να κάνεις κλασικά Χριστούγεννα δίχως αστερίσκους.

Το Viasat History έχει ετοιμάσει, στο πλαίσιο του ειδικού αφιερώματος «Η Ιστορία αποκαλύπτεται- Αρχαίος κόσμος», μια ολόκληρη εβδομάδα, από τις 21/12 μέχρι τις 28/12, αφιερωμένη στον θαυμαστό κόσμο των σπουδαίων προσωπικοτήτων που περπάτησαν σε αυτόν τον πλανήτη χιλιάδες χρόνια πριν από εμάς. Από την κλασική έως τη ρωμαϊκή αρχαιότητα, από τον πολιτισμό των Αιγυπτίων μέχρι εκείνο των Μάγιας, οι πιο συναρπαστικές ιστορίες του αρχαίου κόσμου έρχονται στο φως και αποκαλύπτονται μερικά από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά του.

Το ταξίδι όμως στην ιστορία δεν σταματά εδώ. Από τους αρχαίους πολιτισμούς μεταφερόμαστε στις μεγαλύτερες βασιλικές αυλές τις Ευρώπης, αλλά και στα ενδότερα των πιο ιστορικών κυβερνητικών σχημάτων. Για εσένα, λοιπόν, που θες να δεις πώς ξεδιπλώνονται οι μηχανισμοί της εξουσίας, υπάρχει το ειδικό αφιέρωμα «Η Ιστορία αποκαλύπτεται- Βασιλιάδες και Ηγεμόνες».

Με τόσες επιλογές, το μόνο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσεις είναι να μην ξέρεις τι να πρωτοδείς. Μην ανησυχείς όμως. Θα στο κάνουμε εμείς εύκολο με μερικές προτάσεις: 

Εξευρενώντας τον Νείλο

Ο Νείλος γέννησε τον σημαντικότερο πολιτισμό της αρχαιότητας, αλλά με ποιον ακριβώς τρόπο; Αυτή η συναρπαστική σειρά ντοκιμαντέρ 4 επεισοδίων έχει σκοπό να παρουσιάσει αρχαιολογικά τεκμήρια του τεράστιου ρόλου που διαδραμάτισε ο ιερός ποταμός στην ανάπτυξη της αρχαίας Αιγύπτου χάρη στην αξιοποίηση των πιο σύγχρονων τεχνολογικών μέσων που διαθέτει η αρχαιολογία, μερικά από τα οποία χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά στην Αίγυπτο.

Το «Εξερευνώντας τον Νείλο» κάνει πρεμιέρα στις 21 Δεκεμβρίου στις 22:50 και στη συνέχεια προβάλλεται την ίδια ώρα  κάθε βράδυ από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Η αποκωδικοποίηση της Σακκάρα

Με τα αμέτρητα μυστικά της η αρχαία Αίγυπτος συνεχίζει να μας μαγεύει. Η νεκρόπολη της Σακκάρα, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το Κάιρο, διαθέτει έναν από τους εντυπωσιακότερους θησαυρούς της Αιγύπτου: την πυραμίδα του Φαραώ Πέπι Β΄. Για πρώτη φορά μετά από 90 χρόνια, ομάδες από τη διεθνή αρχαιολογική αποστολή στη Σακκάρα ανοίγουν και αποκρυπτογραφούν αυτόν τον θαυμάσιο τάφο.

«Η αποκωδικοποίηση της Σακκάρα» κάνει πρεμιέρα στις 21 Δεκεμβρίου στις 21:45

Μητρόπολη: ο Αρχαίος κόσμος αποκαλύπτεται

Αλεξάνδρεια, Αθήνα, Τικάλ και Ρώμη. Τέσσερις θρυλικές πόλεις, στις οποίες βρίσκονται αρχαιολογικοί χώροι αμύθητης αξίας. Αποτέλεσαν κοιτίδες γνώσεις και πολιτισμού. Το επεισόδιο με την ιστορία της Αθήνας, μιας μικρής πόλης που ιδρύθηκε το 3.000 π.Χ. σε μια έρημη περιοχή και η οποία εξελίχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαιότητας κατά τον 5ο αιώνα π.Χ, θα προβληθεί ανήμερα τα Χριστούγεννα. Άχαστο!

Τα 4 επεισόδια της σειράς «Μητρόπολη: ο αρχαίος κόσμος αποκαλύπτεται» θα προβληθούν από τις 23 έως τις 27 Δεκεμβρίου στις 21:20.

Οι χαμένες πυραμίδες των Αζτέκων

Πολλά από τα μυστικά των Αζτέκων βρίσκονται θαμμένα κάτω από την πόλη του Μεξικού. Σήμερα η αρχαιολογική σκαπάνη φτάνει εκεί όπου δεν έχει βρεθεί ποτέ πριν προκειμένου να φέρει στο φως απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα. Τι ξέρουμε για την ταυτότητα των Αζτέκων; Πώς έφτιαξαν τη λαμπρή αυτοκρατορία τους και πώς χάθηκε ο πολιτισμός τους; Όλα αυτά σε δύο επεισόδια όπου με τη βοήθεια ειδικών και με τη χρήση τριασδιάστατων γραφικών θα ανακαλύψουμε πολλά από τα μυστικά αυτού του λαού.

«Οι χαμένες πυραμίδες των Αζτέκων» θα προβληθούν στις 21 και 22 Δεκεμβρίου στις 20:30

Βερασαλλίες: οι προκλήσεις του Βασιλιά Ήλιου

Ο Λουδοβίκος ο 14ος ή αλλιώς ο βασιλιάς Ήλιος. Στα δύο επεισόδια του ντοκιμαντέρ συμμετέχουν μηχανικοί, μαθηματικοί, αστρονόμοι, αρχιτέκτονες και άλλοι επιστήμονες οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν μια παράδοξη πρόσκληση. Με τα μέσα και τα εργαλεία που διαθέτουν σήμερα θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στο όραμα που είχε τότε ο Λουδοβίκος και αυτό δεν ήταν άλλο από το να κτίσει το σπουδαιότερο ανάκτορο της εποχής του, τις Βερσαλλίες.

Τα δύο επεισόδια της σειράς «Βερσαλλίες: Οι προκλήσεις του Βασιλιά Ήλιου» θα προβληθούν στις 28 και 29 Δεκεμβρίου στις 21:30.