Το Save Christmas έρχεται για να σώσει τα φετινά Χριστούγεννα από την επικείμενη μιζέρια τους. Το πρότζεκτ «Save Christmas» είναι μια πρωτοβουλία της δημοσιογράφου Έρρικας Ρούσσου που αγκαλιάστηκε από μια ομάδα εξαιρετικών συνεργατών που θα δουλέψουν αμισθί έτσι ώστε να δημιουργηθεί ο διαδικτυακός χώρος και χρόνος για να ακούσουμε και φέτος τα κάλαντα. Με έναν διαφορετικό τρόπο και για πολύ καλό σκοπό.

Ποια ήταν η τελευταία φορά που είπες τα κάλαντα;

“Πρέπει να ήμουν στην τετάρτη Δημοτικού και επειδή τότε είχα αυτή τη βλακεία που μας πιάνει όταν είμαστε μικροί να κάνουμε τους μεγάλους το θεωρούσα τεράστιο fail που ακόμα λέω τα κάλαντα. Το τι μου λείπει που δεν τα είπα τουλάχιστον μέχρι την έκτη Δημοτικού δεν μπορώ να το περιγράψω”.

Ποια είναι η πιο αστεία ιστορία που θυμάσαι;

“Πέρα από την κλασική ετήσια ότι έλεγα θα ξυπνήσω στις 7 να προλάβω τους πρωινούς και πήγαινα πάντα τελευταία και καταϊδρωμένη στις 11, η αγαπημένη μου ever ιστορία ήταν μια φορά που χτυπήσαμε το κουδούνι σε μία κυρία που όλο της το σπίτι (κυριολεκτώ) ήταν λευκό. Λευκά αξεσουάρ, λευκά ποτήρια, λευκά βάζα (ευτυχώς με πράσινα λουλούδια) λευκούς πάγκους, λευκούς καναπέδες, κτλ..Μας ανοίγει λοιπόν, ντυμένη προφανώς στα λευκά, με λευκή σατέν ρόμπα, βαμμένη με λευκή σκια στα μάτια, με λευκές παντοφλίτσες με πον πον μας κοιτάει με τρόμο (μάλλον επειδή δεν φορούσαμε λευκά;) αφήνει να περάσουν δέκα με δεκαπέντε δευτερόλεπτα σιωπής και μας κλείνει την πόρτα στα μούτρα. Δεν ξέρω αν υπάρχει Άγιος Βασίλης αλλά η Καίτη Κολεσίδου Γκιούλμπαμπα ζει κάπου κοντά στο πατρικό μου σπίτι στην Ηλιούπολη”.

Πότε αποφάσισες ότι θέλεις να σώσεις τα Χριστούγεννα;

 “Ήταν κοντά στα μέσα Νοεμβρίου όταν αυτή η ιδέα ήρθε στο κεφάλι μου. Πολύ αργά για να πιστέψω ότι όλο αυτό μπορεί πράγματι να συμβεί και ταυτόχρονα πολύ νωρίς για να μην μπω καν στη διαδικασία να το προσπαθήσω”.

Πόσες ώρες από το 24ώρο σου αφιερώνονται στην αποστολή σου να σώσεις τα Χριστούγεννα;

“Χωρίς υπερβολή θα πω όλο γιατί τώρα τελευταία το βλέπω και στον ύπνο μου. Ότι κάνω λέει live streaming και συζητάω με τους followers την επικαιρότητα. Προφανώς εξελίσσεται σε εφιάλτη όλο αυτό. Για μελομακάρονα ξεκινάω, στο εμβόλιο καταλήγει η συζήτηση”.

Τι σόι ιστορίες έχουν σκεφτεί οι συγγραφείς του savechristmas.gr;

“Είναι εξαιρετικοί και τους ευχαριστώ πολύ που αφιέρωσαν χρόνο για να φτιάξουν μια χριστουγεννιάτικη ιστορία για τους αναγνώστες και τους φίλους του πρότζεκτ μας. Σπόιλερ αλλά έχουμε μέχρι και αστυνομικό νουάρ. Φυσικά, κάπου εδώ πρέπει να πω ότι αν δεν είχαμε στην ομάδα μας την Κέλλυ Κρητικού σίγουρα τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα”.

 

Πώς έπεισες τον Σαρανταποζαρούσα να σου σκιτσάρει το πρότζεκτ σου;

“Εδώ αν ήμασταν σε τσατ θα έβαζα καρδούλες γιατί ο Σαρανταποζαρούσας εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο εξαιρετικούς συνεργάτες μας και μάλιστα, χωρίς να τον έχουμε συναντήσει ποτέ ή να γνωριζόμαστε από κάπου. Μας εμπιστεύθηκε και τον εμπιστευτήκαμε από το πρώτο εκείνο call που κάναμε σε ένα zoom στις αρχές του Δεκέμβρη και αυτό ήταν”.

Γιατί να σε βοηθήσουμε να σώσεις τα Χριστούγεννα; Έχεις κάποιο φιλανθρωπικό σκοπό;

“Αρχικά, γιατί αν δεν είμαστε όλοι μαζί, αυτά τα Χριστούγεννα τα στοιχηματίζεις εύκολα ένα άντερ αφού δεν το βλέπω να μπαίνει γκολ καλής διάθεσης. Δεύτερον, γιατί όποιος επισκέπτεται το savechristmas.gr για να δει και να ακούσει τα κάλαντα και τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια που ο κόσμος και αγαπημένοι καλλιτέχνες έχουν μοιραστεί μαζί μας ή για να διαβάσει ιστορίες γνωστών συγγραφέων ή για να δει και να μάθει χριστουγεννιάτικες συνταγές από τους αγαπημένους του σεφ, θα έχει την ευκαιρία εφόσον το επιθυμεί να κάνει τη δωρεά του στο λογαριασμό του Συλλόγου για παιδιά με καρδιοπάθεια, «Η Καρδιά του Παιδιού». Να τονίσω ότι η θέαση όλου του περιεχομένου του σάιτ είναι εντελώς δωρεάν. Είναι στην ευχέρεια του κόσμου εφόσον το επιθυμεί να αφήσει ένα ποσό στο λογαριασμό του Συλλόγου. Όλα τα χρήματα θα πάνε εξόλοκλήρου στα παιδιά“.

Έχεις κλείσει κανένα καλό πρώτο όνομα για τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια; 

“Κάτι κάνω, κάτι κάνω αλλά δεν μπορώ να σας τα πω και όλα. Πάντως σίγουρα θα έχουμε ονόματα που ειδικά στη γενιά των 30άρηδων θα μιλήσουν στην καρδούλα τους”.

“Μπέσα τώρα, πόσες φορές έχεις τραγουδήσει τα Χριστούγεννα της Βανδή”; 

Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, ένα εκατομμύριο φορές. Χωρίς τα καλοκαίρια.

Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σου χριστουγεννιάτικο έθιμο;

“Τα δώρα που ανταλλάσσουμε την Παραμονή. Το άλλο με το φιλί κάτω από το γκι δεν μου έχει τύχει ρε γαμώτο για να το κάνω και αγαπημένο μου. Ακόμα δεν το είδα, πώς να το βαφτίσω Γιάννη”.

Τι άλλο μας είπε η Έρρικα- save Christmas- Ρούσσου;

Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά. Μια περίεργη χρονιά. Μια χρονιά που φρόντισε να μας υπενθυμίσει ότι τίποτα δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένο. Το 2020 πράγματι, θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε «κακός» του παραμυθιού που αφού μας πήρε μακριά τους γονείς και τους φίλους μας, αφού μας στέρησε τις βόλτες, τα πάρτυ, την καζούρα του σχολείου και την ανεμελιά και αφού μας υποχρέωσε να κρύψουμε το όποιο χαμόγελό μας, αποφάσισε φέτος να μας πάρει και τα Χριστούγεννα. Με ποιον τρόπο σκοπεύει να πετύχει το σκοπό του; Για να το σκεφτούμε λίγο: Τι σημαίνει για όλους εμάς Χριστούγεννα και κυρίως, τι σημαίνει για το παιδί που έχουμε μέσα μας αλλά και για το παιδί που βλέπουμε σπίτι κάθε μέρα να μαραίνεται όλο και πιο πολύ μην γνωρίζοντας πότε θα ξαναπαίξει με τους φίλους του.

 

Χριστούγεννα σημαίνει παραμονή με στολισμένο σπίτι και ένα κουδούνι που χτυπάει ασταμάτητα σχεδόν από την ώρα θα φέξει ο ήλιος. Χριστούγεννα σημαίνει πιτσιρίκια και έφηβοι που εφοδιασμένοι με τον στόχο της αγοράς κάποιου παιχνιδιού ή απλώς με την ικανοποίηση των “πρώτων χρημάτων” να εμφανίζονται με ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά στο κατώφλι της πόρτας μας και να ξεκινούν το τραγούδι. Και την υπέροχη αυτή φασαρία του τρίγωνου. Μας αξίζει και φέτος να έχουμε αυτά τα Χριστούγεννα.