Αντιμέτωπες με πρόστιμο 90.000 ευρώ ήρθαν οι δημοτικές αρχές του Παρισιού, επειδή τοποθετήθηκαν «υπερβολικά» πολλές γυναίκες σε υψηλόβαθμες θέσεις. Η δήμαρχος της πρωτεύουσας της Γαλλίας, Αν Ιντάλγκο, χαρακτήρισε παράλογη την απόφαση.

Το Υπουργείο Δημόσιου Τομέα επέβαλε στις δημοτικές αρχές Παρισίου το πρόστιμο των 90.000 ευρών, μιας και σύμφωνα με την αιτιολογία, παραβίασαν τον εθνικό κανόνα για την ισότητα μεταξύ των φύλων στη στελέχωση του προσωπικού το 2018.

Η αντίδραση της Ιντάλγκο ήταν να ανακοινώσει με «χαρά» το πρόστιμο σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αναφέροντας επίσης πως αισθάνθηκε ευτυχής όταν έμαθε για την εν λόγω ποινή. Όπως εξήγησε, το «λάθος» ήταν πως το 2018 τοποθετήθηκαν 11 γυναίκες και μόνο 5 άντρες σε διευθυντικές θέσεις στο δημαρχείο, αριθμοί που μεταφράζονται σε ένα 69% των θέσεων να καταλαμβάνεται από γυναίκες.

«Η διοίκηση του δημαρχείου έγινε, ξαφνικά, υπερβολικά φεμινιστική», χλεύασε η δήμαρχος. Σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης, το δημαρχείο παραβίασε κανόνα του 2013, που ορίζει ότι ένα φύλο δεν πρέπει να καταλαμβάνει πάνω από το 60% των διορισμών σε διευθυντικές θέσεις.

Η Ιντάλγκο δηλώνει έτοιμη να πάει προσωπικά την επιταγή για το πρόστιμο στην κυβέρνηση, μαζί με όλες τις γυναίκες που εργάζονται για εκείνη. Ναι, ο λόγος της δεν έμεινε σε επίπεδο σαρκασμού σε όλη τη διάρκεια. Παράλογο, άδικο, επιπόλαιο και επικίνδυνο χαρακτήρισε το πρόστιμο, προσθέντοντας ότι «οι γυναίκες στη Γαλλία πρέπει να προωθούνται με σθένος, γιατί η υστέρηση είναι ακόμη πολύ μεγάλη», σε ολόκληρη τη χώρα.

«Ναι, προκειμένου μια μέρα να πετύχουμε την ισότητα, πρέπει να επιταχύνουμε τον ρυθμό και να διασφαλίσουμε ότι τοποθετούνται σε θέσεις περισσότερες γυναίκες από ότι άνδρες», συμπλήρωσε.

https://twitter.com/Anne_Hidalgo?ref_src=twsrc%5Etfw

Η υπουργός Δημόσιου Τομέα, Αμελί ντε Μονσαλέν, σε ανάρτησή της στο Twitter έγραψε πως ο «παράλογος» αυτός κανόνας καταργήθηκε το 2019. Απευθυνόμενη στην Ιντάλγκο ανέφερε: «Θέλω με το πρόστιμο που θα πληρώσει το Παρίσι για το 2018 να χρηματοδοτηθούν ενέργειες για την προώθηση των γυναικών στις δημόσιες υπηρεσίες. Σας καλώ στο υπουργείο να τις συζητήσουμε».