Στον Ηλία Μόσιαλο, καθηγητή Πολιτικής της Υγείας στο LSE, έτυχε να αναφερθούμε και στο κείμενο για τους αντιεμβολιαστές. Οι αναρτήσεις του πληροφορούν τεκμηριωμένα, ξεδιαλύνουν απορίες και αποτελούν νησίδες αξιόπιστης ενημέρωσης μέσα στον ωκεανό αποσπασματικών πληροφοριών σχετικών με την πανδημία του κορονοϊού. Πέρα όμως από την συνεχή ενημέρωση με στοιχεία για μια κατάσταση όμως θλιβερή, καθώς μιλάμε για μια θανατηφορά πανδημία, χρειάζεται και λίγο χιούμορ σαν απαραίτητη βαλβίδα αποσυμπίεσης, σαν μια υπενθύμιση ότι η ζωή, η πραγματική βιωμένη ζωή, δεν μπορεί να ανασταλεί.

Οι Αγγλοσάξονες ακαδημαϊκοί συνηθίζουν να λένε «when in doubt, quote». Σε ελεύθερη μετάφραση θα το λέγαμε «Όταν αμφιβάλλεις για κάτι, δώσε μία παράθεση». Πρόκειται για έναν κανόνα σωτήριο για όσους ασχολούνται με την ακαδημαϊκή έρευνα. Κάπως έτσι φαίνεται ότι σκέφτηκε και ο καθηγητής Μόσιαλός. Μετά από πολλές αναρτήσεις σχετικά με το αν υπάρχουν και τι είδους είναι παρενέργειες που πιθανόν να προκαλεί το εμβόλιο, αλλά και το βαθμό κινδύνου από αυτές για τους Έλληνες εμβολιασθέντες, αντιλήφθηκε ότι τα δικά του εργαλεία δεν επαρκούν, τα επιχειρήματα του κάπως χωλαίνουν, οπότε, για να έχει και το κεφάλι του ήσυχο έκανε τη σωτήρια παραπομπή.

Ο Τάκης Τσουκαλάς ήταν η διανοητική σανίδα σωτηρίας και η -κλασική μετά την ανάρτηση του Μόσιαλου- ρήση του «Να αμφισβητήσω εγώ την επιστήμη, ρε φίλε;». Η τοποθέτηση ήρθε ως απάντηση σε τηλεφώνημα τηλεθεατή ο οποίος είχε σοβαρές αμφιβολίες για το εμβόλιο και ρώτησε τον Τσουκαλά αν είναι διατεθειμένος να το κάνει.

Στην απάντησή του βρίσκουμε και άλλα ενδιαφέροντα όπως το ότι «Δεν θα φέρω σε κανένα φίλο μου κίνδυνο ή σε κανέναν που με ακούει από την εκπομπή άμα πω να μην το κάνετε», αλλά και το επίσης δυνατό: «Πρέπει να κάνω εμβόλιο για να μπω Καραϊσκάκη. Πρέπει να κάνω εμβόλιο για μπω στο αεροπλάνο και να πάω στο Μάντσεστερ, στο Λίβερπουλ και να δω τον Ολυμπιακό».

Για να μην τα μπερδεύουμε, η επιστήμη δεν (πρέπει να) είναι μια φωνή αυταρχικής αυθεντίας που επιβάλλει τους δικούς της όρους. Η επιστήμη προσφέρει εργαλεία, γνώση και κυρίως πρόσβαση στα εργαλεία και τη γνώση ώστε να ρίχνουμε λίγο περισσότερο φως στο σκοτάδι της άγνοιά μας. Τόσο απλό.