Υπάρχει ένα meme που λέει πως για κάποιο παράξενο λόγο, αφού δούμε μια ταινία τρόμου, που είναι προϊόν γνήσιας φαντασίας, δε μπορούμε να κοιμηθούμε, και αφού δούμε ένα true crime ντοκιμαντέρ, που είναι 100% αληθινό, κοιμόμαστε σαν πουλάκια. Δεν ξέρω για εσένα, αλλά εμένα μου έχει συμβεί. Μετά τον Εξορκισμό της Έμιλι Ρόουζ, ξέχασα τι σημαίνει ποιοτικός ύπνος, μετά από ντοκιμαντέρ για τον Τεντ Μπάντι, έκανα έναν από τους καλύτερους ύπνους. Ας αντιμετωπίσουμε την αλήθεια: ο τρόμος σαν είδος, ό,τι είχε να δώσει το έδωσε, οι serial killers ή μανιακοί δολοφόνοι της διπλανής πόρτας πάλι όχι. Και επειδή βρισκόμαστε εν μέσω lockdown, κρίμα είναι να ρουφήξεις ολομόναχος μια μισή ώρα απόλυτου τρόμου και jump scares. Τσέκαρε τη λίστα με τα true crime ντοκιμαντέρ του Netflix και να θυμάσαι: αν αγριευτείς, μπορείς πάντα να κοιμηθείς με την τηλεόραση ανοιχτή.

conversations with a killer: the ted bundy tapes

Ο Μπάντι, μέχρι να συλληφθεί μια και καλή -κατάφερε και να αποδράσει μέσα σε όλα- μοίρασε θάνατο σε γυναίκες, από τη μια άκρη των ΗΠΑ ως την άλλη. Ναι, η ιστορία του δεν είναι καινούργια, ούτε το γεγονός πως ενώ αποτέλεσε των απόλυτο τρόμο για τόσα χρόνια, απέκτησε και ένα μεγάλο φαν κλαμπ γυναικών που τον έβλεπαν εξαιρετικά γλυκό (;), γοητευτικό και έξυπνο. Σε αυτό το ντοκιμαντέρ γίνονται για πρώτη φορά γνωστές ηχογραφήσεις από συνεντεύξεις του σε μια προσπάθεια να παραδεχτεί επιτέλους τα εγκλήματά του.

the staircase

Ο συγγραφέας crime βιβλίων, Michael Peterson, βρέθηκε να κατηγορείται για τη δολοφονία της γυναίκας του, Kathleen, αφού εκείνη βρέθηκε νεκρή στο πρώτο σκαλί της σκάλας του σπιτιού τους. Η δικαστική μάχη του συγγραφέα που πάλευε να αποδείξει την αθωότητά του κράτησε 16 ολόκληρα χρόνια. Το θέμα είναι ήταν αθώος;

the keepers

Το ντοκιμαντέρ ξεκινάει με την ιστορία της μοναχής και καθηγήτριας σε καθολικό σχολείο, Cathy Cesnik, που εξαφανίστηκε το 1969. Το πτώμα της βρέθηκε δυο μήνες μετά, ωστόσο ο δολοφόνος παραμένει άγνωστος μέχρι σήμερα. Creepy; Το ξέρω. Στο μεταξύ, η υπόθεσή της είδε ξανά το φως της δημοσιότητας στα 90s, αφού θύματα και μάρτυρες κατέθεσαν περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, συγκαλυμμένα από την κυβέρνηση και τις θρησκευτικές αρχές.

unsolved mysteries

Από εξαφανίσεις που δεν εξηγήθηκαν ποτέ, μέχρι απαγωγές από εξωγήινους, το Unsolved Mysteries σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί δεν έχει μια δική της προσωπική και εξίσου αποτελεσματική Νικολούλη η κάθε χώρα να τελειώνουμε. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη στιγμή που έγινε διαθέσιμη η docuseries στο Netflix, έχουν αρχίσει να υπάρχουν και νέες εξελίξεις σε κάποιες από τις υποθέσεις.

amanda knox

Η Amanda Knox κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της συγκατοίκου της Meredith Kercher το 2007. Στο ντοκιμαντέρ εγείρεται ένα βασικό ερώτημα. Πρόκειται για μια σκληρή, ψυχοπαθή δολοφόνο ή για μια αθώα φοιτήτρια που μπλέχτηκε άθελά της και εν αγνοία της σε έναν εφιάλτη που θυμίζει σενάριο ταινίας; Δες και πες μας.