Ανάμεσα στις φωτογραφίες της χρονιάς από το πρακτορείο Reuters, επιλέχθηκε και μια ελληνική. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον βραβευμένο φωτογράφο και φωτορεπόρτερ, Ηλία Μάρκου, στη διάρκεια της πυρκαγιάς που κατέκαψε το στρατόπεδο προσφύγων στη Μόρια, τον Σεπτέβριο, οδηγώντας σε χάος ένα ολόκληρο νησί, αλλά και σε απελπισία ανθρώπους που έχουν ανάγκη επιτέλους να σταματήσει το χάος.

Από τις εικόνες ντροπής που είδαμε στη Μόρια, με χιλιάδες πρόσφυγες να ξεπηδούν από τις φλόγες, προσπθώντας να σώσουν τις ζωές τους, προέκυψε αυτό το κλικ του φωτογράφου, στο οποία απεικονίζεται μια πρόσφυγας που έχει πάρει στα χέρια της όλα της τα υπάρχοντα και προσπαθεί να σωθεί. Για ακόμα μια φορά. Το προηγούμενο βράδυ είχαν ξεσπάσει επεισόδια στην περιοχή. Η ένταση προκλήθηκε μετά την ανακοίνωση των 35 θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού στον καταυλισμό και την άρνηση κάποιων εξ αυτών να μπουν σε καραντίνα. Τα πάντα παραδόθηκαν στις φλόγες, σκηνές και κοντέινερ έγιναν στάχτη.

Ο Μάρκου είναι ένα από τα μέλη της Φωτογραφικής Εταιρείας που βρέθηκαν από τις πρώτες στιγμές στην πρώτη γραμμή των δραματικών εξελίξεων του προσφυγικού  και αποτύπωσαν πρόσωπα και καταστάσεις, δημιουργώντας μια φωτογραφική κληρονομιά που δε θα μας επιτρέψει να ξεχάσουμε. Ποτέ. 

https://twitter.com/PSnaEuropa?ref_src=twsrc%5Etfw

Λίγες πληροφορίες για τον Ηλία Μάρκου

Γεννήθηκε στη Λάρισα στις 15 Μαρτίου του 1978. Αν και από μικρός έτρεφε μια συμπάθεια προς τη φωτογραφία, συνειδητά άρχισε να ασχολείται με αυτήν πριν από 4 χρόνια περίπου. Αφορμή η χειροκίνητη μηχανή μιας φίλης του και η μαγεία του ασπρόμαυρου φιλμ.

Παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας στη Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας και συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις. Τα θέματα που τον απασχολούν, μεταξύ άλλων, είναι το αστικό τοπίο και ο κοινωνικός ιστός που αναπτύσσεται σε αυτό. Εδώ και δυο χρόνια ζει στη Μυτιλήνη όπου έχει ολοκληρώσει ένα μεταπτυχιακό τίτλο στο τμήμα Πολιτισμικής Πληροφορικής και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.