Εσείς αν είχατε μεγαλύτερο IQ από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν και Νόμπελ Φυσικής θα ήσασταν μεγαλύτεροι αλαζόνες από τον Σέλντον Κούπερ και το ξέρετε. Πετσοκόβει τον Λέοναρντ και τον Κουθραπάλι πιστεύοντας ότι είναι ο κολλητός τους και μόνο η Πένι τολμά να τον βάλει στη θέση του. 

10. “Φοβάσαι τα έντομα και τις γυναίκες… αν δεις πασχαλίτσες (στα αγγλικά ladybugs) θα πάθεις κατατονία”

Ο Ραζ είναι εξαιρετικά ντροπαλός με τις γυναίκες και έχει φοβία με τα έντομα. Ο Σέλντον δεν χάνει την ευκαιρία να του το θυμίζει ακόμη και στο εργαστήριο του Καθηγητή Κρόλεϊ. Δεν γελάει ο Ραζ, εμείς πάλι ξεκαρδιστήκαμε. 

9. “Μάλλον είναι ένδειξη ταπεινότητας να είσαι εντελώς άχρηστος σε τόσα πολλά επίπεδα”

Μπορεί να μην είναι εύκολο να συγκατοικείς με τον Σέλντον, ούτε να παίζεις μαζί του τρισδιάστατο σκάκι. Ας πρόσεχες Λέοναρντ.

8. “Πάρα ταύτα αυτά κατέληξες να εκδικάζεις παραβάσεις του Κ.Ο.Κ”

Ο Σέλντον βρίσκεται στην αίθουσα των δικαστηρίων επειδή παραβίασε τον κόκκινο σηματοδότη. Φυσικά κατηγορεί την Πένι επειδή έτρεχε για να την πάει στο νοσοκομείο. Στο δικαστήριο λέει στο δικαστή ότι εκπροσωπεί τον εαυτό νομικά, χρησιμοποιεί την λατινική έκφραση “pro se” και την εξηγεί. Φυσικά ο δικαστής του απαντά ότι έχει σπουδάσει νομική και γνωρίζει την ορολογία. Και ο Σέλντον τον πετσοκόβει με την φαρμακερή ατάκα και προκαλεί την οργή του.

7. Δεν είπα ποτέ ότι δεν είσαι καλός σε αυτό που κάνεις, απλά αυτό που κάνεις δεν αξίζει τον κόπο

Ο Σέλντον είναι πεισματάρης. Πρώτη φορά παρακαλεί τον Χάουαρντ για κάτι, στην πέμπτη σεζόν θέλει να μεσολαβήσει ο φίλος του για να του συστήσει τον Στίβεν Χόκινγκ. Ο Χάουαρντ του δίνει δώδεκα αποστολές να φέρει εις πέρας ώστε να του γνωρίσει το ίνδαλμά του. Η τελευταία αποστολή είναι να κάνει ο Σέλντον ένα ωραίο σχόλιο, ένα κοπλιμέντο, στον Χάουαρντ που νιώθει συχνά ότι είναι αποδέκτης επικριτικών σχολίων. Και του λέει αυτή την φράση.

6. “Αρκετά πράγματα θα μπορούσα να υποθέσω”

Ξέρεις τι με μπερδεύει; Είναι μια απλή ερώτηση που κάνει ο Λέοναρντ στον Σέλντον για να πάρει την άνωθεν απάντηση. Ο Σέλντον νιώθει πιο έξυπνος από τον Λέοναρντ γιατί έχει λίγο μεγαλύτερο IQ.

5.” Με μια απλουστευτικήτέτοια λογική θα μπορούσα να απαντήσω όλες τις ανθρωπολογικές ερωτήσεις επειδή είμαι θηλαστικό”

Ο Σέλντον δεν είναι ομαδικός παίκτης. Είναι τόσο συγκεντρωτικός που θέλει να απαντήσει όλες τις ερωτήσεις μόνος του.  Ο Χάουαρντ του λέει εκείνος τις ερωτήσεις φυσικής μιας και είναι καλύτερος σε αυτό τον τομέα και ο Σέλντον απαντά με την παραπάνω φράση.

4. “Το μυαλό σου θυμίζει μια έρημη πόλη”

Ο Ραζ λέει στους φίλους του ότι διάβασε για μια εφεύρεση που μπορεί να μετατρέψει τα βήματά τους σε ηλεκτρομαγνητική ενέργεια για να φορτίζουν κινητά τηλέφωνα. Ο Λέοναρντ του θυμίζει ότι είχαν μια παρόμοια ιδέα αλλά δεν μπόρεσαν να την προχωρήσουν. Και ο Σέλντον βρήκε την ιδανική ευκαιρία να εξηγήσει τον λόγο, που είναι η γνωριμία του Λέοναρντ με την Πένι. Εξαιτίας της γειτνίασης αυτής -σύμφωνα με τον Σέλντον- σταμάτησε να αιματώνεται ο εγκέφαλός του, γιατί το αίμα κατέβηκε πιο χαμηλά, και το μυαλό του πλέον θυμίζει έρημη πόλη.

3. “Ας ειδοποιήσουμε τους συντάκτες του Λεξικού της Οξφόρδης ότι η λέξη «πολλές» πλέον  σημαίνει δύο”

Ο Σέλντον τρολάρει τους φίλους του επειδή δεν μπορούν να φλερτάρουν. Ο Λέοναρντ βλέπει την Πένι να τα φτιάχνει με ένα καινούργιο αγόρι και αποφασίζει να γυρίσει στην Λέσλι. Ο Σέλντον τον δουλεύει και ο Λέοναρντ αντιδρά λέγοντας του ότι έχει βγει με αρκετές κοπέλες. Και ο Σέλντον του θυμίζει ότι βγήκε ραντεβού μόνο με την Τζόις και την Λέσλι. Δηλαδή δύο.

2. “Για να μην αναφέρω ότι είναι αποκυήματα της φαντασίας σου”

Στο επεισόδιο του πιλότου ο Λέοναρντ παραδέχεται ότι του αρέσει η Πένι και ορκίζεται να την κατακτήσει. Ο Σέλντον δεν του δίνει καμία πιθανότητα. Πιστεύει πώς θα γίνει η μητέρα των παιδιών του και τα μωρά τους θα είναι πανέξυπνα και πανέμορφα. Κι ο Σέλντον συμπληρώνει ότι θα είναι φανταστικά. Ωστόσο την κατάφερε ο Λέοναρντ.

1. “Αν δεν σε πειράζει θα ήθελα να σταματήσω να σε ακούω”

Ο έρωτας της Είμι για τον Σέλντον μας συγκίνησε. Η στάση του απέναντι της όχι και τόσο. Η επιστήμονας του εξηγεί πώς κατάφερε να πείσει τους χιμπατζήδες να καπνίσουν για τα πειράματά της αλλά εκείνος την αγνοεί. Αυτή συνεχίζει τον μονόλογό της μπας και καταφέρει να τον κάνει να την προσέξει. Ανεπιτυχώς.