Το 2020 μέσα σε όλα, έβαλε και τη χρήση μάσκας στη ζωή μας. Η διαφυγή από οπουδήποτε έχει πάψει να μετριέται σε «λεφτά, κλειδιά, τηλέφωνο». Καλησπέρα, ξέχασες τη μάσκα. Στο μεταξύ, σαν προσαρμοστικό ον που είναι ο άνθρωπος, άρχισε να εφευρίσκει τρόπους ώστε να μην ξεχνάει αυτό το υπερόπλο προστασίας από τον κορωνοϊό. Κάπως έτσι αρχίσαμε να βρίσκουμε από μια μάσκα σε κάθε τσέπη, σε κάθε τσάντα, ολόκληρα πακέτα στο πορτ μπαγκάζ και κυρίως μάσκες κρεμασμένες στον καθρέφτη του αυτοκινήτου. Αυτή τη μάστιγα.  

Μια βόλτα με τα πόδια σε κάποιο δρόμο της πόλης και θα δεις σε όλα τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα κρεμασμένη μια μάσκα στον καθρέφτη. Λες και πρόκειται για κάποιο κρυφό συνθηματικό, και μόνο εσύ είσαι στην απ’έξω.

Στο μεταξύ, πόσο εκνευριστική είναι αυτή η εικόνα; Η μάσκα κρεμασμένη στον καθρέφτη, συνήθως είναι η μάσκα που δε φοριέται ποτέ ξανά. Πιθανότατα όλες αυτές οι κρεμασμένες μάσκες είναι στο ίδιο σημείο από την αρχή της πανδημίας, κάτι σαν υπενθυμίσεις. Μάσκες σύμβολα μιας συνεχούς εκκρεμότητας.

Ευτυχώς, οι επιστήμονες ψιλιάστηκαν την νέα τάση που αντικαθιστά τα ματάκια, τα σταυρουδάκια και τα φυλαχτά από τον Άγιο Γιάννη το Ρώσσο στους καθρέφτες των αυτοκινήτων μας, και με άγχος μην τυχόν κάνουμε τη βλακεία και τις ξαναφοράμε μετά από αυτή την παρέμβαση, έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν κάτι: αυτό το κρέμασμα είναι ένα μεγάλο λάθος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εξωτερική πλευρά της μάσκας είναι εκείνη στην οποία συσσωρεύονται μικρόβια και πιθανότατα και ο κορωνοϊός. Έτσι, με το κρέμασμα στον καθρέφτη το μόνο που καταφέρνουμε είναι να τα διοχετευούμε στον αέρα της καμπίνας. Ειδικά, τους χειμερινούς μήνες με τις χαμηλές θερμοκρασίες, που τα παράθυρα μένουν κλειστά και ο αέρας δεν ανακυκλώνεται, η ατμόσφαιρα γεμίζει μικρόβια και γίνεται επικίνδυνη.

Σε άλλα νέα, ορίστε ένας καλός λόγος για να σταματήσει αυτή η εκνευριστική για πολλούς συνήθεια.