Κίνα και Νεπάλ φαίνεται να έλυσαν τη διαφωνία τους σε ό,τι έχει να κάνει με το ύψος του Έβερεστ. Μετά από χρόνια διαμάχη, φαίνεται να κατέληξαν και οι δυο πως η «σκεπή του κόσμου» έχει ύψος 8.848,86 και άρα είναι οριακά ψηλότερο από όσο νομίζαμε. Σε αυτό το υψόμετρο κατέληξαν από κοινού οι δυο χώρες, αφού η κάθε μια έστειλε δική της αποστολή.

Στο παρελθόν, το Νεπάλ, βασιζόμενο στις μετρήσεις της Ινδίας, επέμενε πως το Έβερεστ άγγιζε τα 8.848 μέτρα. Πρόκειται για μέτρηση που είχε διεξαχθεί το 1954 και για πολλά χρόνια αποτελούσε και το επίσημο ύψος του Έβερεστ. Από την άλλη, η κινεζική μέτρηση του βουνού ήταν 8.844 μέτρα, περίπου 3,7 μέτρα χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις του ’54. Η νέα μέτρηση δεν έχει κάποιο ουσιαστικό αντίκτυπο. Το Κ2, το δεύτερο ψηλότερο βουνό του κόσμου είναι κατά 237 μέτρα χαμηλότερο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Guardian, το ύψος που ανακοινώθηκε ενδέχεται να είναι προσωρινό, μιας και η οροσειρά των Ιμαλαίων, με μήκος 2.900 χιλιόμετρα, δημιουργήθηκε από την ανύψωση που προκλήθηκε από τις συγκρούσεις τεκτονικών πλακών Ινδίας και Ευρασίας, οι οποίες συνεχίζουν να «ψηλώνουν» τα Ιμαλάια κάθε χρόνο κατά ένα εκατοστό.

Η μέτρηση του Νεπάλ έγινε τον περσινό Μάιο, ενώ της Κίνας φέτος την άνοιξη, όταν το βουνό έκλεισε λόγω της πανδημίας. Για τη μέτρηση, σύμφωνα με τον Νταμοντάρ Ντάκαλ (εκπρόσωπος του τμήματος ερευνών του Νεπάλ) χρησιμοποιήθηκε το Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης για να γίνει η εξακρίβωση του ακριβούς ύψους της κορυφής. Ο υπουργός Εξωτερικών του Νεπάλ και ο Κινέζος ομόλογός του, Γουάνγκ Γι, ανακοίνωσαν τα ευρήματα των ερευνών τους σε βιντεοκλήση, με τον πρώτο να δηλώνει πως το Έβερεστ αποτελεί «αιώνιο σύμβολο φιλίας μεταξύ Νεπάλ και Κίνας».

Σε άλλα νέα, ακόμα και το Έβερεστ ψήλωσε. Μόνο εγώ έχω στακάρει στο 1.62.