Στη διάρκεια της πρώτης καραντίνας ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης έκανε λόγο για αύξηση της χρήσης κοκαΐνης αυξήθηκε κατά 67% από το 2019, συνιστώντας την μεγαλύτερη μεταβολή από το 2010 έως σήμερα. Περίπου 800 γραμμάρια κοκαΐνης την ημέρα κατανάλωναν οι κάτοικοι της Αττικής στην καραντίνα.

Αμφεταμίνες

Θηριώδης αύξηση κατά 650% καταγράφηκε και στη χρήση της αμφεταμίνης, και 37% στην μεθαμφεταμίνη. Αντίθετα μειώθηκε η χρήση του ecstasy (ΜDMA) κατά 38%.

Παυσίπονα και αντιβιοτικά

Η χρήση παρακεταμόλης διπλασιάστηκε (+198%) σε σχέση με το 2019 αλλά τα στεροειδή αντιφλεγμονώδη και ειδικότερα η ιβουπροφαΐνη έπεσε κατά 60% την ίδια περίοδο που διεθνείς μελέτες συσχέτιζαν την ουσία με επιδείνωση της υγείας των ασθενών με Covid-19.   Αυξημένη ήταν και η χρήση αντιβιοτικών εν μέσω lockdown, με το Azithromycin να σημειώνει αύξηση 36% και το Metronidazole 63%.

Και εγένετο lockdown2

Τα λύματα αποκαλύπτουν όλα τα μυστικά των Αθηναίων: Η αδρεναλίνη αυξάνει από Δευτέρα έως Τετάρτη και Πέμπτη, και πέφτει το Σαββατοκύριακο. Κι η ντοπαμίνη αυξάνει την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή. Στα αντικαταθλιπτικά παρουσιάστηκε αύξηση 31% κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, αναμένουμε εντός των ημερών  την ανακοίνωση των στοιχείων της δεύτερης καραντίνας.

Σημειώνεται ότι στην Ψυττάλεια καταλήγουν τα λύματα από τα νοικοκυριά τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων. Τα αποτελέσματα της μελέτης, δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, πρόκειται ωστόσο για ένα μεγάλο δείγμα. Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Αττικής στην Ψυττάλεια είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Οι επιστήμονες επίσης κατέγραψαν μεγάλη αύξηση στη χρήση απορρυπαντικών αλλά και απολυμαντικών. Στα καλά νέα, Η Αθήνα τις τελευταίες εβδομάδες παρουσιάζει μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα άνω του 50%.

Διαβάζωντας την ενημέρωση από τον Κλάδο Ουσιοεξαρτήσεων της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας πληροφορηθήκαμε την αύξηση στις  πωλήσεις αλκοόλ στα σούπερ μάρκετ κατά 10 έως 15% στο Βέλγιο. Στη Βρετανία, οι πωλήσεις οινοπνευματωδών ποτών υπερέβησαν την άνοδο των πωλήσεων των παντοπωλείων, με άλμα 22%. Η τρίτη σε συχνότητα διαταραχή ψυχικής υγείας στον κόσμο είναι η Διαταραχή Χρήσης Αλκοόλ (ΔΧΑ). Η σημερινή πανδημία μπορεί να διαταράξει τις ισορροπίες των ανθρώπων που ήδη πάσχουν από ΔΧΑ ή να οδηγήσει άλλα άτομα στην αύξηση της χρήσης, μέσα από το στρες που μπορεί να επιφέρει.Η κατανάλωση αλκοόλ είναι επίσης γνωστό ότι αυξάνει την εκδήλωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης, άγχους, φόβου και πανικού – συμπτώματα που μπορεί να ενταθούν κατά την απομόνωση και τον αυτοπεριορισμό.