Ο Χάρι Στάιλς αφουγκράζεται την εποχή του, δεν αντέχει τα στερεότυπα, γίνεται ο πρώτος άντρας που κοσμεί – αποκλειστικά- το εξώφυλλο της Vogue μετά από 128 χρόνια, γίνεται το πρώτο αντρικό εξώφυλλο που φωτογραφίζεται από τoν πρώτο μαύρο εξωφυλλικό φωτογράφο της Vogue (χρωστάει πολλά η μαύρη κοινότητα στην Μπιγιόνσε) και κουβαλά περήφανα την ομπρέλα του gender fluidity κινήματος.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @harrystyles

 

Θεωρεί τον εαυτό του συνεχιστή της κληρονομιάς των Πρινς, Μπόουι, Φρέντι Μέρκιουρι, Έλτον Τζον, πειραματίζεται με την έννοια του φύλου, της διεμφυλικότητας, δίνει ορατότητα στα μη δυαδικά άτομα, παίζει με την ταυτότητα και την έννοια του σύγχρονου άντρα φορώντας ένα Gucci φόρεμα. Μαγκιά του.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vogue (@voguemagazine)

Κι ένα τεράστιο μπράβο στα άτομα που έπελεξαν πριν από αυτόν τα αξεσουάρ που ανήκαν αποκλειστικά στις γυναίκες για να ντύσουν και τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή καλύτερα τη σεξουαλική τους ταυτότητα. Μαύροι τρανς και μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που δεν έσπασαν απλά τα στερεότυπα αλλά ζήτησαν συμπεριληπτικότητα. Λάθος απαίτησαν τη θέση που τους χρωστάμε στο κοινωνικό σύνολο. Εκκεντρικοί υπήρξαν πολλοί ροκ σταρ πριν τον 26χρόνο ποπ καλλιτέχνη, ο Κερτ Κομπέιν επί παραδείγματι, αλλά δεν τον γκλαμουροποιήσε κανένα εξώφυλλο μόδας όσο ζούσε. Ο Κάνιε Γουέστ έχει εμφανιστεί με φούστα σε κόκκινα χαλιά, o Bad Bunny επίσης (και τι καλλιτεχνάρα είναι αυτή, δικαίως ο πιο δημοφιλής καλλιτέχνης της χρονιάς)

Κι αυτό το άρθρο θέλει να φωτίσει όλους εκείνους που φόρεσαν τολμηρά και περήφανα ρούχα και αξεσουάρ για να πουν -χωρίς να ανοίξουν το στόμα τους- τα πάντα. Γιατί η μόδα κουβαλά κοινωνικές και πολιτικές ταυτότητες. Και είναι και μεγάλη μπίζνα. Οπότε δεν θα αφήσει πελατάκια παραπονεμένα. Η bisexual Μαρλέν Ντίτριχ υπήρξε σύμβολο της μόδας και της διεκδίκησης των ελευθεριών. Ήξερε την δύναμη της εικόνας της. 

Ο 51χρόνος γκέι καλλιτέχνης Μπίλι Πόρτερ χρησιμοποιεί την τεράστια πλατφόρμα του για να κάνει πολιτικά και κοινωνικά statement. Και για αυτόν γράφεις τον χαρακτηρισμό κομψή εμφάνιση περήφανα.

Το εξώφυλλο του ράπερ Young Thug στο δίσκο του “No, My name IS Jeffrey”. 

Ο Bad Bunny ντυμένος drag στο βίντεο του Yo Perreo Sola και να τραπάρει “If she doesn’t want to dance with you, respect her. She twerks alone”.

O Πορτορικανός τράπερ αναδείχτηκε ο πιο δημοφιλής καλλιτέχνης παγκοσμίως, με 8,3 δισεκατομμύρια streams στο Spotify.

Η 22χρόνη Αμάντλα Στένμπεργκ είναι μια μαύρη ηθοποιός που νιώθει ασφάλεια χρησιμοποιώντας τον όρο nonbinary, μιας και δεν αναγνωρίζει τον εαυτό της πάντα ως γυναίκα αλλά ούτε ως άντρα. Την πληγώνει η αντιμετώπιση που συναντά στον τρόπο που αποτυπώνεται η επιλογή της στ απαρααδοσιακά μίντια. 

Ένα από τα μεγαλύτερα  gay icon των 80s, ακτιβίστρια της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, η επιτομή του ανδρόγυνου στιλ είναι η Άνι Λένοξ. Υπέροχη Diva.

H εμβληματική Γκρέις Τζόουνς δεν ακολουθούσε μόδες. Ξέφευγε από νόρμες. Όριζε τα σύνορα. Και η συμβολή της στο κουήρ κίνημα είναι τεράστια. Οι εμφανίσεις της είναι ο ορισμός του συγκλονιστικού. Η δυναμική της ανδρόγυνης αυτής ντίβας παραμένει ανυποχώρητη. Η βασίλισσα της ομοφυλόφιλης κοινότητας του Studio 54 φορούσε καλύτερα από όλους το Armani κοστούμι.

Το πρώτο εξώφυλλο της χρονιάς του 2020 του περιοδικού Cosmopolitan ανήκει στη θεότητα του Queer Eye, Τζόναθαν βαν Νες που είναι οροθετικός, προσδιορίζεται ως non-binary, φοράει τακούνια, φούστες και βάφει τα νύχια του αλλά ξέρει ότι οι επιλογές του δεν είναι καθαρά στιλιστικές. 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jonathan Van Ness (@jvn)

“Είναι τεράστιο το θέμα της ταυτότητας και του φύλου, δεν ντυνόμαστε απλά, οι επιλογές των ρούχων μας συμβολίζουν πώς βλέπουμε την ύπαρξη μας ανάμεσά σας” λέει.

Η Τζανέλ Μονέ που επίσης προσδιορίζεται ως nonbinary και πάντα προσπαθεί μέσω της μουσικής να δώσει ορατότητα στο φεμινιστικό, το κουήρ κίνημα και στην μαύρη κοινότητα.

Ο τραγουδιστής Σαμ Σμιθ είναι nonbinary και χρησιμοποιεί μανό και κραγιόν στις εμφανίσεις του.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chella Man (@chellaman)

Το μοντέλο/ καλλιτέχνης Chella Man φορώντας  Opening Ceremony από την κολεξιόν που σχεδίασε ο ίδιος και προσδιορίζεται ως genderqueer/non-binary. 

Κι αν πρέπει να αναφερθούμε σε drag εμφανίσεις δεν μπορούμε να μην προσκυνήσουμε το είδωλo ‘Ελτον Τζόν, τον ανυπέρβλητο ποπ σταρ που κάνει τον συμπαθέστατο Χάρι Στάιλς να μοιάζει με φινετσάτο γατάκι μπροστά του.