Η Paramount και ο Φράνσις Φορντ Κόπολα είχαν ένα ραντεβού τριάντα χρόνια μετά από το τέλος της τριλογίας του Νονού. Σκέφτηκαν με αφορμή αυτή την επέτειο να κυκλοφορήσουν μια ανανεωμένη έκδοση της τελευταίας ταινίας, αυτή που θεωρείται από τους κριτικούς και το κοινό η πιο αδύναμη. Μια διαφορετική βερσιόν με εντελώς καινούργιο τέλος και διαφορετικό πρόλογο.

Φυσικά από τον τίτλο και μόνο ο μαέστρος σε προσκαλεί ξανά στον κόσμο του Νονού. Κι αποδέχεσαι την πρόσκληση. Δεν μπορείς να την αρνηθείς άλλωστε και το ξέρεις. The Godfather Coda: The Death of Michael Corleone. Ο χρόνος του Κορλεόνε στην ηγεσία της Μαφίας εξαντλείται και πρέπει να βρεθεί ο διάδοχός του. Η νέος ηγεμόνας της αυτοκρατορίας.Η ταινία θα είναι διαθέσιμη σε Blu-ray και on demand πλατφόρμες σήμερα. Θα είναι αντάξια της πρώτης, όχι της ορίτζιναλ τρίτης, αλλά του πρώτου μέρους της ιστορίας (στοιχηματίζω πως όχι) αλλά πρέπει να ολοκληρωθεί η τριλογία της αμερικάνικης επικής τραγωδίας κάπως πιο σκοτεινά από την αρχική βερσιόν. Ο Αλ Πατσίνο σε αυτή την εκδοχή μαλάκωσε και ζητάει άφεση αμαρτιών. Άρα η σκηνή της συνδιαλλαγής με το Βατικανό μπαίνει στο ξεκίνημα της ταινίας. Και στην τελευταία σεκάνς ο Κορλεόνε δεν πεθαίνει λουσμένος από τον ήλιο της Σικελίας. Αλλά έχει φυσικά πεθάνει η ταυτότητά του ως αρχηγού της Μαφίας και εκείνη ως άντρα που σκότωσε τον γιο της μάνας του. Παθαίνει υπαρξιακά. Χειρότερο από τον θάνατο για έναν άντρα σαν το Κορλεόνε. Που δεν τίμησε την κληρονομιά του Βίτο, του πατέρα του εξαιτίας της μεγαλομανίας του να αποκτήσει την απόλυτη εξουσία. Ο Κόπολα με αυτή την τριλογία χάρισε στην Αμερική μια μοντέρνα τραγωδία, ένα δράμα που μιλάει για την οικογενειακή κατάρα, την ιστορία του εγκλήματος που κυλά στο DNA της Αμερικής μέσω της μεταναστευτικής εισροής, της αγάπης, της απώλειας, της εξουσίας, της διαφθοράς και της κάθαρσης μέσω της νέμεσης. Αναπόφευκτα αριστούργημα.

Πάνω που πίστευες ότι τελείωσες και μπορούσες να ησυχάσεις, σε τραβάει ξανά πίσω: μπορείτε να την νοικιάσετε στο Google Play, στο Prime Video, στο Vudu  και φυσικά στο iTunes.