Η χθεσινή επέτειος της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου μέτρησε πάνω από 300 προσαγωγές. Μεταξύ όσων προσήχθησαν και θέλοντας να τιμήσουν τη μνήμη του Αλέξη, ήταν και οι δικηγόροι Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι στη συνέχεια, αφού πρώτα τους ασκήθηκε δίωξη για παραβίαση των μέτρων προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η Διεθνής Αμνηστία με ανάρτησή της, λαμβάνει θέση πάνω στο ζήτημα των απαγορεύσεων συναθροίσεων (ήδη μετράμε δύο ως τώρα), των προσαγωγών και των προστίμων με τυφλά μέσα, χωρίς να αναγνωρίζεται η τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας.

Συγκεκριμένα η ανάρτηση αναφέρει:

“Πολλά άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο δικηγόρων ανθρώπινων δικαιωμάτων, εργαζόμενων στον τομέα της υγείας και φοιτητών/ριών, συνελήφθησαν χτες. Τους ασκήθηκαν κατηγορίες για παραβίαση των κανόνων δημόσιας υγείας, απλώς επειδή διαδήλωσαν ενάντια στην αστυνομική βία, στην επέτειο της δολοφονίας του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου 2008, τηρώντας τα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

Δεν είναι το πρώτο περιστατικό τις τελευταίες βδομάδας, όπου ειρηνικοί/ες διαδηλωτές/ριες στην Ελλάδα κατηγορούνται για παραβίαση κανόνων δημόσιας υγείας. Στις 25 Νοεμβρίου, έντεκα ακτιβίστριες και ένας ακτιβιστής για τα γυναικεία δικαιώματα συνελήφθησαν και τους ασκήθηκαν κατηγορίες, καθώς διοργάνωσαν συμβολικές δράσεις ενάντια στην έμφυλη βία.

Οι ακτιβίστριες/ες των γυναικείων δικαιωμάτων φορούσαν μάσκες και τηρούσαν φυσικές αποστάσεις, συνεπώς δεν είναι σαφής ο λόγος για τον οποίο αντιμετωπίζουν ποινικές κατηγορίες και πρόστιμα 300 ευρώ κατ’ άτομο. Όσοι/ες συνελήφθησαν και τους ασκήθηκαν κατηγορίες χτες, επίσης δήλωσαν ότι φορούσαν μάσκες και τηρούσαν τους κανόνες φυσικής απόστασης.

Η σύλληψη και άσκηση κατηγοριών ενάντια σε άτομα απλώς επειδή συμμετέχουν σε διαδηλώσεις ενάντια στην αστυνομική βία, αποτελεί σοβαρό πλήγμα στα δικαιώματά τους στην ελευθερία της έκφρασης και συνάθροισης, και τους/τις απαγορεύει να διατυπώσουν με ασφάλεια τις απόψεις τους, ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας κρίσης έκτακτης ανάγκης.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να αποσύρουν τις κατηγορίες.

Οι χτεσινές συλλήψεις και η ποινικοποίηση των ειρηνικών διαδηλωτών/ριών έρχονται αφού οι ελληνικές αρχές εισήγαγαν μια δεύτερη απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τέτοιες απαγορεύσεις συνιστούν δυσανάλογο περιορισμό των δικαιωμάτων στην ελευθερία της έκφρασης και την ειρηνική συνάθροιση.”