Ο Στράτος Μαυροειδάκος, γενικός γραμματέας των Ειδικών Φρουρών, εμφανίστηκε σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και μεταξύ άλλων μίλησε για το περιστατικό με την βολίδα κρότου λάμψης στην είσοδο πολυκατοικίας των Εξαρχείων.

https://twitter.com/hashtag/antireport?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

“Η πολυκατοικία είναι κοινόχρηστος χώρος, ήταν ανοιχτή η πόρτα. Όταν προσπαθεί να συλλάβει κάποιον ο αστυνομικός, σε κοινόχρηστο χώρο, μπορεί να το κάνει. Τώρα για την βολίδα κρότου λάμψης στο σημείο από ότι είδατε δεν έσπασαν τζάμια ούτε υπήρχε τραυματισμός. Απλά ενοχλεί η παρουσία της αστυνομίας και όλοι αυτοί οι αλληλέγγυοι στα μπαλκόνια μόνο κάτοικοι δεν είναι”. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που ξέσπασαν στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, αστυνομικοί εισέβαλαν σε πολυκατοικία στην οδό Τσαμαδού και έκαναν χρήση βομβίδων κρότου-λάμψης εντός του κτιρίου.

Συνολικά 374 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 135 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, πραγματοποίησε η Αστυνομία την Κυριακή στην Αθήνα για την παραβίαση των μέτρων προστασίας από την πανδημία, στο πλαίσιο των συγκεντρώσεων που πραγματοποιήθηκαν για την 12η επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για καταστολή ως απάντηση στο πένθος και το συλλογικό θρήνο, αλλά αυτά επί της θητείας του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη δεν συμβαίνουν. 

https://twitter.com/hashtag/Thessaloniki?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Ο Στράτος Μαυροειδάκος, μάλιστα, αμφισβήτησε την παρουσία κατοίκων σε μπαλκόνια. Όταν η Μαρία Αναστασοπούλου του επεσήμανε το προφανές, ότι η πολυκατοικία είναι η εστία των ανθρώπων που κατοικούν εκεί, ο κ. Μαυροειδάκος, δήλωσε: “Και κάποιοι άλλοι που θυμάστε τα προηγούμενα χρόνια, πέταγαν ψυγεία, μολότοφ. Δεν είναι κάτοικοι, ήταν εκεί για να τραβάνε πλάνα. Κάποιους ενοχλεί η αστυνομία», ενώ μετά συμπλήρωσε: «Μην είστε τόσο σίγουροι οτι είναι κάτοικοι. Είναι άτομα που είναι έτοιμα με τα κινητά τους». Είναι ιπτάμενοι αναρχικοί, θα υποθέσουμε, για να θυμηθούμε άλλες μεγάλες στιγμές του Υπουργείου Προ.Πο. 

https://twitter.com/hashtag/%CE%93%CF%81%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%85?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Τουλάχιστον,  παραδέχθηκε ότι “δεν είναι εικόνα επαγγελματία Έλληνα αστυνομικού”, αναφερόμενος στον ένστολο που διέλυσε τη ανθοδέσμη που έχει κατατεθεί για την μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλο. 

Στο μεταξύ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών  εξέδωσε δελτίο Τύπου, μέσω του οποίου κάνει γνωστό πως ο πρόεδρός του, Δημήτρης Βερβεσός, διαμαρτυρήθηκε έντονα στις αστυνομικές αρχές, αλλά και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις προσαγωγές / συλλήψεις δικηγόρων που έγιναν χθες) από την ΕΛ.ΑΣ., στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος στα Εξάρχεια.

Σε εφαρμογή τέθηκε επίσης για πρώτη φορά, το νέο μέτρο που αφορά τις κάμερες στις στολές των επικεφαλής διμοιριών των δυνάμεων των ΜΑΤ. Η σχετική απόφαση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ έχει ημερομηνία 5/12/2020 και αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία μικροκαμερών επιτήρησης στις στολές ανδρών της ΕΛΑΣ, μάχιμων υπηρεσιών. Η τεχνογνωσία εισήχθη από τη Γαλλία. Όλως τυχαίως και συμπτωματικά, αναφέρουμετο εξής στο σημείο αυτό: η γαλλική κυβέρνηση υποχώρησε όσον αφορά στο περιβόητο άρθρο 24 του νέου αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου της για την προστασία των πολίτων, σύμφωνα με το οποίο ποινικοποιείται η βιντεοσκόπηση ή φωτογράφιση αστυνομικών όταν “απειλεί την φυσική ή ψυχική τους ακεραιότητα.

https://twitter.com/hashtag/%CE%95%CE%A6%CE%95?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw