Υπάρχουν κάποιοι μικροί ήρωες της καθημερινότητάς μας που δημιουργήσαν τις πιο διασκεδαστικές εκπαιδευτικές σελίδες του Facebook. Είτε θέλεις να μάθεις για τα εμβόλια mRNA ή τα ράμεν είναι έτοιμοι να απαντήσουν στο πιο κουλό και δύσκολο ερώτημα που θα τους θέσεις. Είναι για πολλές καρδούλες.
Έστω ότι θέλεις πληροφορίες για τον Καρλομάγνο, που θεωρείται από τους Δυτικοευρωπαίους πατέρας της Ευρώπης, που τα Χριστούγεννα του 800, ο πάπας Λέων Γ´ τον έστεψε αυτοκράτορα των Ρωμαίων, έναν τίτλο, που μέχρι τότε χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά οι ηγεμόνες του Βυζαντίου. Που θα ψάξεις; Gen-Z σε ζηλεύω. Γιατί με ένα ποστ μπορείς να διαβάσεις ένα κεφάλαιο της Ιστορίας. Η σελίδα του Trivialist είναι η απάντηση σε κάθε ερώτημα που δεν ήξερες ότι έπρεπε να γνωρίζεις. Τώρα ξέρεις όμως.
Που αλλού θα μάθαινες για τον Πέτρο τον Γ´, τσάρο της ρωσικής αυτοκρατορίας για μόλις έξι μήνες, το σωτήριο έτος 1762, πέρασε από στρατοδικείο και καταδίκασε σε απαγχονισμό έναν ποντικό, που ροκάνισε τα κεφάλια από τα στρατιωτάκια του;
Αυτή η σελίδα μπορεί κάλλιστα να γίνει η αγαπημένη σελίδα της καραντίνας, ειδικά να μαγειρεύεις (πώς αλλιώς θα φας τώρα που είναι κλειστά τα εστιατόρια και οι ταβέρνες;). Μπορείς να μάθεις ότι τα στιγμιαία ράμεν εφευρέθηκαν από τον ιαπωνο-ταιβανέζο Momofuku Ando. Η μεγαλύτερη ιαπωνική εφεύρεση του 20ού αιώνα, σύμφωνα με δημοσκόπηση, επέτρεψε σε οποιονδήποτε να φτιάξει αυτό το λαχταριστό αλλά μπελαλίδικο πιάτο σπίτι του απλά προσθέτοντας βραστό νερό.
Ποιά όμως είναι η γνήσια μπιφάνα; Σύμφωνα με την νέα αγαπημένη μας σελίδα προήλθε από την πόλη Vendas Novas στο Alentejo που είναι διάσημο για τους πεντανόστιμους μαύρους χοίρους που παράγει, στα νότια της χώρας. Παρόλα αυτά κάθε μέρος υποστηρίζει ότι αυτοί έχουν το “πρωτότυπο” και σίγουρα οι οπαδοί κάθε ομάδας θα υποστηρίζουν και αυτοί με την σειρά τους πως έξω από το δικό τους γήπεδο έχει το καλύτερο.
Ο Στέφανος Βαμβάκος πέτυχε το αδιανόητο και ίσως θέλουμε να τον γνωρίσουμε. Έκανε τη φυσική κατανοητή με απλά λόγια. Είναι εξωγήινος; Η Καθημερινή Φυσική είναι άρθρα και βίντεο που εξηγούν καθημερινές απορίες που τις έχουμε όλοι: Τι είναι η τρύπα του όζοντος; Τι απόχρωση του μαύρου είναι οι μαύρες τρύπες; Από που αερίζεται το μπαρμπούνι; Μπορείς να μάθεις για το Overview Effect – Φαινόμενο της σφαιρικής εικόνας. Σου εξηγεί ότι πολλοί από τους αστροναύτες που επισκέφθηκαν το διάστημα βιώσαν μια παρόμοια εμπειρία. Είδαν από πρώτο χέρι τη θέση της Γης στο διάστημα και συνειδητοποίησαν ότι το σπίτι μας είναι μια μικροσκοπική, εύθραυστη, ζώσα σφαίρα που στέκεται στο κενό, προστατευμένη μόνο από μια λεπτή σαν φύλλο ατμόσφαιρα. Αλλά και γιατί το ασυνείδητο εξουσιάζει το μυαλό σου.
Μια σελίδα για μύστες και σκληρούς λύτες. Πάτησα like για να μάθω περισσότερα για την τεχνητή νοημοσύνη, τη Μηχανική Μάθηση και τις εφαρμογές τους. Η τεχνολογία μας αφορά όλους λέει ο διαχειριστής της σελίδας, Φώτης Ζανταλής και επιβεβαιώνω. Έμαθα αλλά εντάξει δεν κατανόησα φουλ για το PIFuHD είναι μία εφαρμογή που μας επιτρέπει να παράγουμε κανονικά 3D μοντέλα ανθρώπων, βάζοντας σαν είσοδο μία μόνο φωτογραφία.Αν σας αφορά ο όρος τεχνολογικές δυστοπίες να του στείλετε μήνυμα, έχετε πολλά να πείτε.
Και bonus: Λίγη επιστήμη να γουστάρουμε
Τι είναι τα εμβόλια mRNA; Όλη η αλήθεια σε αυτή τη σελίδα
Μια κοινότητα καθηγητών, μαθητών και απλών ανθρώπων που αγαπούν τη χημεία και μας αποκαλύπτουν ότι τη στιγμή που διαβάζετε αυτό το κείμενο, σωματίδια φωτός (φωτόνια) σκεδάζονται από την οθόνη και χτυπούν στον αμφιβληστροειδή του ματιού σας. Τι χημεία “παίζει” όταν το σήμα φτάνει στον εγκέφαλο, επεξεργάζεται και μεταφράζεται σε εικόνες; Κάποιοι πίνετε καφέ χωρίς καφεΐνη. Πώς μπορούμε να απομακρύνουμε την καφεΐνη χωρίς να χάσει ο καφές το άρωμά του; Γιατί ο πλανήτης Άρης έχει κόκκινο χρώμα; Σε ποια χημική ουσία άραγε οφείλεται το χρώμα του και γιατί; Ποια είναι η χημική ουσία που ξεπήδησε από το ηφαίστειο της Σαντορίνης κάποιες χιλιάδες χρόνια πριν; Αυτές είναι μερικές μόνο από τις αμέτρητες ερωτήσεις, στις οποίες απαντάει η Χημεία. Ψήθηκες;