Πόσες φορές είδες κάτι γραμμένο στα πλακάκια της τουαλέτας ενός μπαρ και μετάνιωσες που δεν παίρνεις το κινητό σου μαζί στην τουαλέτα, μιας και η φράση ήταν 100% φωτογραφίσιμη; Έχει συμβεί σε όλους. Τα καλά νέα είναι πως ενδέχεται να τη βρεις στο Things I see in toilets, έναν λογαριασμό σε όλες εκείνες τις αλήθειες που πλαισιώνουν τον κατά τα άλλα πρακτικό λόγο ύπαρξης αυτών των υπόγειων συνήθως χώρων ενός μπαρ;

Στις τουαλέτες των μπαρ συνήθως ακούς αλήθειες, βλέπεις παράξενα πράγματα, ακούς περίεργες ιστορίες από αγνώστους και βλέπεις μικρές σοφίες γραμμένες με μαρκαδόρους ή έξυπνα μηνύματα για καζανάκια και χαρτιά. Αυτά τα τελευταία συγκεντρώνει ο Δημήτρης στον λογαριασμό του και μας προκαλεί την απόλυτη νοσταλγία, σε μια εποχή που το άνοιγμα ενός μπαρ μεταφράζεται σε ανάγκη.

Ποια ήταν αφορμή να φτιάξεις έναν λογαριασμό αφιερωμένο σε πράγματα που βλέπεις σε τουαλέτες; Λογικά υπήρξε κάποια σημαντική έμπνευση. Ποια ήταν αυτή; 

Ένα βράδυ -τις καλές εποχές που μπορούσαμε να βγαίνουμε ακόμα σε μπαρ- είχα δει γραμμένο στις τουαλέτες: “How can I trust my gut when all it produces is shit?”. Ήμουν κομμάτια, το βρήκα πολύ αστείο και το έβγαλα φωτογραφία. Δεν είχα σκοπό να την κοινοποιήσω, αλλά έκτοτε άρχισα να παρατηρώ περισσότερο τους τοίχους των τουαλετών και σκέφτηκα πως αν υπάρχει αρκετός κόσμος που αφιερώνει χρόνο για να γράψει κάτι εκεί, θα είχε ενδιαφέρον να συγκεντρωθούν κάπου μαζεμένα όλα αυτά που γράφονται. 

Πρόκειται για δημόσιες τουαλέτες ή και για τουαλέτες μπαρ και εστιατορίων;

Δεν υπάρχουν περιορισμοί. Οι φωτογραφίες είναι από τουαλέτες μπαρ, εστιατορίων, καφετεριών,  κλαμπ, καταλήψεων, σχολών πανεπιστημίου, σπιτιών.
 
Τι μπορείς να καταλάβεις για ένα μπαρ από την τουαλέτα του και μόνο;

Χμ, αν είναι μπόμπες τα ποτά του; Αστειεύομαι. Το ύφος του μπαρ καθορίζει το ύφος των τουαλετών του και από εκεί και πέρα, οι παρεμβάσεις ή μη στις τουαλέτες ίσως δείχνουν κάποια στοιχεία για την ιδιοσυγκρασία των θαμώνων.

Υπάρχει κάποιο πράγμα/ποστ που είδες σε κάποια τουαλέτα και κίνησε κάτι μέσα σου; Σε άλλαξε ή σε ενέπνευσε; 

Ένα βράδυ που ήμουν θυμωμένος με κάτι που είχα μάθει, είδα τυχαία γραμμένο στις τουαλέτες του μπαρ που είχα βγει: «η αγάπη είναι η εκδίκηση». Ήταν σαν κάποιος να είχε ακούσει την ιστορία μου και να το άφησε εκεί για μένα. Προφανώς επρόκειτο για σύμπτωση αλλά θέλω να πω πως όταν είσαι έτοιμος να αλλάξεις ή να εμπνευστείς, κάθε σύμπτωση μπορεί να γίνει σύμμαχός σου. 

Τι τύποι είναι όσοι γράφουν την αλήθεια τους σε μια τουαλέτα;

Κυρίως μεθυσμένοι. Χαχα. Δεν υπάρχει ομοιογένεια σε αυτά που γράφονται. Έχω δει αστείες ατάκες, στίχους τραγουδιών, οπαδικά συνθήματα, πολιτική κριτική, κοινωνικά σχόλια, προσωπικές εξομολογήσεις, οπότε αν υπάρχει κάτι που συνδέει όσους γράφουν την αλήθεια τους σε μια τουαλέτα, ίσως είναι η ανάγκη που έχουμε όλοι να αφήσουμε το στίγμα μας, να επικοινωνήσουμε ή να νιώσουμε ότι ανήκουμε κάπου, ότι κάτι εκπροσωπούμε.  

Τώρα με την εστίαση κλειστή και εμάς να βρισκόμαστε σε καραντίνα, ο λογαριασμός σου μας προκαλεί μια νοσταλγία για βράδια που βρήκαμε μια αλήθεια γραμμένη σε κάποιο τοίχο και της δώσαμε τυχαία σημασία. Πώς βιώνεις εσύ το lockdown;

Ευτυχώς ανήκω στους τυχερούς που δεν έχασαν τη δουλειά τους εξ αιτίας του lockdown. Νιώθω κι εγώ νοσταλγία για τα στέκια μας, τους χορούς μας και τον τρόπο που διασκεδάζαμε αλλά είμαι αισιόδοξος πως οι επόμενες μέρες θα μας βρουν πιο δυνατούς και προσανατολισμένους στα πράγματα που έχουν πραγματική αξία. Μέχρι τότε, στην οθόνη του λάπτοπ μου είναι σε pause το ίδιο training session που αρνούμαι να ολοκληρώσω.   

Τελικά, η αλήθεια μπορεί να κρύβεται σε τον τοίχο κάποιας τουαλέτας που δεν έχουμε επισκεφτεί ακόμα;

Θα ήταν ωραίο να ίσχυε αυτό. Νομίζω πως όπου υπάρχουν λέξεις, κρύβεται μια μικρή ή μεγαλύτερη αλήθεια. Δεν είναι ανάγκη αυτή η αλήθεια να αντιπροσωπεύει τους πάντες, καθένας έχει τη δική του. Και με αυτή την έννοια, ίσως αυτό που χρειάζεσαι για να φτιάξει η βραδιά σου να μπορεί να χωρέσει στο πλακάκι μιας τουαλέτας. 

Είναι όλες οι φωτογραφίες δικές σου ή δέχεσαι και τη βοήθεια φίλων και followers;

Όταν ξεκίνησε το project, οι φωτογραφίες ήταν δικές μου. Στη συνέχεια, καθώς μεγάλωνε η απήχησή του, δεχόμουν και αναδημοσίευα φωτογραφίες από αυτά που εντόπιζαν οι φίλοι της σελίδας στις δικές τους εξόδους και αυτό είναι κάτι που με κάνει πολύ χαρούμενο. Ο σκοπός άλλωστε ήταν να υπάρχει ένας χώρος που θα μπορούμε να μοιραζόμαστε όλοι μαζί πράγματα που μας κάνουν να χαμογελάμε. 

Ποιο είναι το πιο περίεργο σκηνικό ζωής που έχει διαδραματιστεί σε μια τουαλέτα;

Έχουν συμβεί διάφορα σε μένα και την παρέα μου σε σκηνικό τουαλετών. Από το να ψαρεύουμε το κινητό που έπεσε μέσα στη λεκάνη, μέχρι να πιανόμαστε στα χέρια με κάποιον που μας είχε βρίσει. Το πιο περίεργο όμως έγινε σ’ ένα κλαμπ στο Βερολίνο όπου κάποιος μου ζητούσε επίμονα να κατουρήσω πάνω του. 

Υπάρχει κάποιο πιο αγαπημένο ποστ στο account σου; Και γιατί;

Θα έλεγα το πρώτο που έβγαλα φωτογραφία, αυτό της πρώτης ερώτησης. Ήταν ο λόγος που ξεκίνησε ο λογαριασμός και ο λόγος που τα είπαμε εμείς τώρα.