Ο ξυλοδαρμός ενός μαύρου μουσικού παραγωγού αστυνομικού και το νομοσχέδιο περί «Καθολικής Ασφάλειας» στάθηκαν ως δυο σημαντικές αφορμές για να γεμίσουν οι δρόμοι του Παρισιού από διαδηλωτές. Οι διαμαρτυρίες κατά της αστυνομικής βίας γέμισαν τους δρόμους της πόλης με ανθρώπους που διεκδικούν τα αυτονόητα.

Ένα βίντεο που δείχνει αστυνομικούς να χτυπούν με βία τον μουσικό, Μισέλ Ζεκλέρ, μπροστά στους συναδέλφους του, δεν άφησε αδιάφορο τον γαλλικό λαό. Οι αστυνομικοί μπορεί να οδηγήθηκαν ενώπιον του δικαστή χθες, ωστόσο η χώρα βγήκε στους δρόμους, γιατί είχε και έναν δεύτερο καλό λόγο.

“Καθολική Ασφάλεια”

Το νομοσχέδιο περί «Καθολικής Ασφάλειας» πρακτικά απαγορεύει τη δημοσίευση φωτογραφιών αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας και άρα περιορίζει το δικαίωμα των δημοσιογράφων να καταγγέλουν την αστυνομική βία. Η ανάγκη για ελεύθερη ενημέρωση, τη στιγμή που οι βίαιες αστυνομικές πρακτικές γίνονται όλο και εντονότερες είναι σημαντική. Το νομοσχέδιο αυτό συνεπάγεται ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ ως τιμωρία για τη διανομή εικόνων αστυνομικών και χωροφυλάκων, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε σωματική και ψυχολογική βλάβη.

Η γαλλική κυβέρνηση δηλώνει πως θα συσταθεί ειδική, ανεξάρτητη επιτροπή, με αρμοδιότητα την εις βάθος εξέταση του νομοσχεδίου. Όπως ανέφερε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γενικός γραμματέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, Κριστόφ Ντελουάρ, έκανε γνωστό με ανάρτησή του στο Twitter, ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα είχε συνάντηση με τον Γάλλο πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ ενώ το πρωθυπουργικό γραφείο επιβεβαίωσε, με ανακοίνωση του, ότι πρόθεσή της γαλλικής κυβέρνησης είναι η ανεξάρτητη επιτροπή, που θα συσταθεί, να προτείνει μια νέα εκδοχή του νομοσχεδίου.

“Περισσότεροι αστυνομικοί παρά γιατροί – αυτή είναι η προτεραιότητα”

https://t.co/Qcusl6PkOo

Το Σάββατο οι δρόμοι του Παρισιού γέμισαν με ανθρώπους που δε σκοπεύουν να ανεχτούν αυτό το περιθώριο που αναμένεται να ανοίξει το νομοσχέδιο, για περαιτέρω αστυνομική βία, και μάλιστα μη αποδείξιμη. Εκτός από το Παρίσι, διαδηλώσεις προγραμματίστηκαν και στο Μπορντό, τη Λιόν, το Στρασβούργο, τη Μασσαλία, τη Γκρενόμπλ, το Κλερμόν-Φεράν και άλλες πόλεις της χώρας. Συνθήματα όπως «Ελευθερία, Ισότητα, Βιντεοσκόπηση» και «Περισσότεροι αστυνομικοί παρά γιατροί – αυτή είναι η προτεραιότητα» γέμισαν τα πανό των διαδηλωτών.

https://t.co/KudEnVJbkT

Οι αριθμοί κάνουν λόγο για 130.000 εώς και πάνω 500.000 κόσμου να έχουν κατακλύσει τους δρόμους της χώρας. Η κυβέρνηση μέχρι τώρα αναφέρει πως τουλαχιστον 90 αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Το Σάββατο έγιναν 46 συλλήψεις πολιτών για βία κατά αστυνομικών, απαγορευμένα όπλα, και άλλες παραβιάσεις εκ μέρους των διαδηλωτών.