Καλώς ή κακώς, το Messenger έχει μια δική του κρυφή γλώσσα. όταν γράφει κανείς, το να καταφέρει να περάσει ακριβώς τον τόνο και τον τρόπο με τον οποίο λέει κάτι, δεν είναι εύκολο. Ωστόσο, όσο έχει αρχίσει να γίνεται βασικό μέσο επικοινωνίας για τις ζωές μας αυτή η εφαρμογή, τόσο έχουμε βρει τρόπους να ενσωματώσουμε έναν πιο προφορικό τόνο σε αυτά που γράφουμε. Ναι, γράφουμε με κεφαλαία τις λέξεις και τις φράσεις που θα τονίζαμε προφορικά και μεταδίδουμε το ύφος μας με emojis. Βέβαια, αυτή η γλώσσα δε γίνεται πάντοτε σαφής μέσα από τα μηνύματά μας και μερικοί χάνονται στην προσπάθεια να κατανοήσουν πότε κάποιος κάνει χιούμορ, έχει νεύρα ή είναι ένα βήμα πριν την αγνόηση μηνυμάτων.

Σε καραντίνα είμαστε. Ίσως να έχουμε μια ανάγκη παραπάνω για επικοινωνία και να παίρνουμε και τα ρίσκα μας με άτομα που δεν ξέρουμε τόσο καλά. Για αυτό, θα σου παραθέσουμε παρακάτω ένα μικρό οδηγό επιβίωσης. Γιατί αν ακόμα ψάχνεις τι σκ@@α είναι η αγνόηση μηνυμάτων, τον χρειάζεσαι περισσότερο από τον καθένα.

Κεφαλαία

Τα κεφαλαία τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούνται χάριν χιούμορ για να μιμηθούν τον προφορικό λόγο. Έχοντας πει αυτό, να προσθέσουμε και πως τα συνεχόμενα κεφαλαία μπορεί και να μεταφράζονται σε πολλά νεύρα. Ναι, ο άλλος φωνάζει. Είναι προφανές. Ή σε κολλημένο Caps Lock. Ρώτα για καλό και για κακό.

Κεφαλαία greeklish

Τα κεφαλαία greeklish είναι κάτι όχι τόσο συχνό, αλλά όταν συμβαίνουν, πρέπει να ξέρεις ότι έχεις κάνει έξαλλο τον συνομιλητή σου. Τόσο έξαλλο που σχεδόν δεν προσέχει τι γράφει και προς το γράφει. Ο εγκέφαλός του είναι απασχολημένος προσπαθώντας να βάλει τα μπινελίκια στη σωστή σειρά πληκτρολογώντας. Αν έχεις καταφέρει να γίνεις παραλήπτης τέτοιου μηνύματος, θεώρησε το μια μικρή νίκη. Ή και όχι. Προχωράμε.

Greeklish σκέτο

Κάποιος πιο καλοπροαίρετος από εμάς θα έλεγε πως πρόκειται για άτομο που ανταλλάσσει μηνύματα και στα αγγλικά, για τη δουλειά του ας πούμε, οπότε βαριέται να αλλάζει τη γλώσσα στο πληκτρολόγιο ανάλογα με τον παραλήπτη του και έτσι έχει αφήσει τα αγγλικά για να ξεμπερδεύει. Εμείς δεν είμαστε καλοπροαίρετοι και θα υποθέσουμε πως ο τύπος είναι κάτι ανάμεσα σε φασαίος και φάντασμα του ίντερνετ από κάποια παλιά, σκοτεινή εποχή, που γράφαμε όλοι “cagapw” και νομίζαμε πως πάντα έτσι θα είναι η ζωή. Ε, λοιπόν δεν είναι.

via GIPHY

Emoji

Τα emoji μας έχουν λύσει τα χέρια με έναν τρόπο. Δεν καταλαβαίνεις ακριβώς τι θέλει να πει ο ποιητής με το παραπάνω μήνυμα, στέλνεις ένα ωραιότατο emoji με στραβωμένο στοματάκι και ξεμπέρδεψες. Βέβαια, τα emoji μπορούν να λειτουργήσουν και ως μια ασφαλή λύση στο να απαντήσεις σε κάποιον χωρίς αυτό να μεταφραστεί σε πράσινο φως για να ανοιχτεί μια κουβέντα. Προφανώς. Τι απαντάς σε ένα emoji με καρδούλες στα μάτια; Τίποτα. Το βουλώνεις.

via GIPHY

Thumb up

Αν το μπλε thumb δε μεταφράζεται σε «σκάσε», τότε τι;

Το σεντόνι

Στο Messenger έχεις δυο επιλογές. Είτε θα γράψεις ό,τι έχεις να γράψεις μαζεμένο σε ένα ενιαίο μήνυμα, είτε κάθε πρόταση θα αποτελεί ένα διαφορετικό μήνυμα. Η δεύτερη επιλογή, δίνει χώρο στον άλλο να διακόψει, να σχολιάσει και να τοποθετηθεί τέλος πάντων. Η πρώτη από την άλλη, το γνωστό σε όλους μας σεντόνι, δεν αφήνει περιθώρια για πολλά λόγια. Ο άλλος σου δίνει τελεσίγραφο και απαγορεύεται να τον διακόψεις. Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι διαδικτυακοί χωρισμοί γίνονται με σεντόνια.

Μη ανοιγμένο μήνυμα

Βαριέται να δει τι γράφεις, αλλά προσπαθεί να είναι ευγενικός. Οι πιθανότητες είναι δυο: ή θα το ανοίξει κάποια στιγμή που δε θα βαριέται τόσο, ή θα το ανοίξει για να το σβήσει μετά από καιρό, που θα το έχεις ξεχάσει και εσύ ο ίδιος. Εντάξει: υπάρχει και μια Τρίτη: να το ανοίξει μετά από ένα χρόνο και να σου πει το κλασικό «έλα ρε, τώρα το είδα». Move to trash.

Μήνυμα που δεν παραδίδεται ποτέ

Σε αυτή την περίπτωση, είτε έχεις να κάνεις με αυτό το σπάνιο είδος ανθρώπου που δεν έχει καν την εφαρμογή του Messenger στο κινητό του και η επικοινωνία σας εξαρτάται από το πότε θα κάνει log in από τη desktop εκδοχή του Facebook ή σε έχει βάλει σε αγνόηση μηνυμάτων. Διάλεξε όποια από τις δυο επιλογές είναι πιο βολική για την ψυχική σου ηρεμία.

via GIPHY

Διαβάστηκε

Στην περίπτωση του μη ανοιγμένου, δεν τον απασχολεί τι λες, αλλά δε θέλει να το ξέρεις. Αντίθετα, με το διαβάστηκε, συνεχίζει να μην τον απασχολεί και θέλει και να το ξέρεις. Αδιαφορεί και sorry not sorry.

Αλλαγή theme και emoji στη συνομιλία

ΟΚ, ας πούμε και κάτι καλό. Αν ο συνομιλητής σου αλλάξει το theme της συνομιλίας σας από το προκαθορισμένο, αλλάξει emoji και χρώματα, ε, κάτι σημαίνεις για εκείνον. Έχει στο μυαλό του πως θα τα λέτε συχνά, έχει δώσει χρόνο και αισθητική για αυτό το chat, διάολε. Εναλλακτικά, βαριέται πολύ. Τύπου αφού έχει πρώτα αλλάξει τη διαρρύθμιση στο σπίτι του, τα χρώματα σε όλες τις συνομιλίες του στο Messenger και έχει σβήσει και κάτι αρχαία ποστ στο Instagram, άλλαξε και το theme του στη συνομιλία σας.