Σαφέστατα είναι νομική υποχρέωση της ΕΕ να σέβεται και να  προστατεύει τα θεμελιώδη αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών της Ευρώπης και έριξε ηχηρή σφαλιάρα στη συστημική κατάρρευση του κράτους δικαίου στην Πολωνία.  Η απόφαση για την καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων  αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα της πολιτικής κατάληψης του δικαστικού σώματος στην Πολωνία. “Ο περιορισμός ή η απαγόρευση του δικαιώματος στην άμβλωση θα προκαλέσει αύξηση των παράνομων, επικίνδυνων αμβλώσεων” που ενέχουν θανάσιμο κίνδυνο για τις γυναίκες, κατήγγειλαν οι ευρωβουλευτές. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με ψήφους 455 υπέρ, 145 κατά και 71 αποχές.

Η απόφαση της Ευρωβουλής

“Η απόφαση της 22 Οκτωβρίου του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας να καταστήσει παράνομες τις αμβλώσεις σε περιπτώσεις σοβαρών και μη αναστρέψιμων ανωμαλιών του εμβρύου θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των γυναικών, δεδομένου ότι οι περισσότερες νόμιμες αμβλώσεις στη χώρα πραγματοποιούνται για τους λόγους αυτούς. Η απαγόρευση αυτής της επιλογής, η οποία αντιπροσώπευε το 96% των νόμιμων αμβλώσεων στην Πολωνία το 2019 (1.074 από τις 1.110), θα οδηγήσει σε αύξηση των μη ασφαλών, παράνομων και επικίνδυνων για τη ζωή αμβλώσεων“.

Τι σημαίνει αυτό;

Η έγκαιρη πρόσβαση σε υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας, αλλά και ο σεβασμός της αναπαραγωγικής αυτονομίας και λήψης αποφάσεων των γυναικών, είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και την ισότητα των φύλων.

Τι συμβαίνει στην Πολωνία;

“Η Πολωνία του 2020 είναι κόλαση για τις γυναίκες”, είπε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο ευρωβουλευτής Ρόμπερτ Μπιέντρον πρώην υποψήφιος για την προεδρία της Πολωνίας. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, κάθε χρόνο γίνονται λιγότερες από 2.000 νόμιμες αμβλώσεις στη χώρα. Οι γυναικείες οργανώσεις όμως εκτιμούν ότι παράνομα, ή στο εξωτερικό, πραγματοποιούνται 200.000 αμβλώσεις. 

Άρα θα αλλάξει ο νόμος που απαγόρευε καθολικά τις αμβλώσεις;

Στη συζήτηση που έγινε στην ολομέλεια, η Επίτροπος Ισότητας Ελένα Ντάλι σημείωσε ότι η ΕΕ δεν έχει δικαιοδοσία σε ό,τι αφορά το δικαίωμα στην άμβλωση. Υπενθύμισε όμως ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε το 2017 μια διαδικασία σε βάρος της Πολωνίας, λόγω των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δικαιοσύνης και εξέφρασε ανησυχία για την ανεξαρτησία του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Αυτή η διαδικασία “επί παραβάσει του άρθρου 7”, όπως αποκαλείται, αφορά τη «σοβαρή καταπάτηση» των αξιών της ΕΕ και μπορεί θεωρητικά να οδηγήσει σε κυρώσεις, όπως στη στέρηση ψήφου στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ίδια διαδικασία ξεκίνησε το 2018 και σε βάρος της Ουγγαρίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP