Η Σκοτία έγινε η πρώτη χώρα που θα προσφέρει δωρεάν προϊόντα περιόδου, συμπεριλαμβανομένων ταμπόν και σερβιετών, σε μαθήτριες και φοιτήτριες. Αυτό, βασικά, μεταφράζεται σε μια μεγάλη νίκη για το παγκόσμιο κίνημα κατά της έμμηνου φτώχειας.

Σε διεθνές επίπεδο, πολλές γυναίκες έχουν εκφράσει την έλλειψη οικονομικής δυνατότητας να διαθέσουν χρήματα για την αγορά προϊόντων περιόδου. Αυτό έχει ως συνέπεια να καταφεύγουν σε ακατάλληλα και ανθυγιεινά μέσα εκείνες τις μέρες του μήνα.

Το κοινοβούλιο της Σκοτίας ψήφισε ανώνυμα το Νομοσχέδιο για τα Προϊόντα Περιόδου την Τρίτη. Η ψήφισή του σημαίνει πως τα απαραίτητα για κάθε γυναίκα προϊόντα κατά την έμμηνο ρύση, θα είναι διαθέσιμα σε δημόσια κτίρια και δομές, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και πανεπιστημίων σε όλη τη Σκωτία. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι τοπικές αρχές και ο τομέας της εκπαίδευσης, θα έχουν την ευθύνη να προμηθεύουν τα προϊόντα και να διαβεβαιώνουν πως διατίθενται δωρεάν.

Το νομοσχέδιο συστήθηκε ένα χρόνο πριν, από τη Monica Lennon, η οποία δήλωσε μετά την ψήφισή του:

“Η εκστρατεία υποστηρίχθηκε από έναν ευρύ συνασπισμό, συμπεριλαμβανομένων συνδικαλιστικών, γυναικείων και φιλανθρωπικών οργανώσεων»

«Η Σκωτία δε θα είναι η τελευταία χώρα που δημιούργησε ιστορία στην έμμηνο φτώχεια.», συνέχισε, ενώ δήλωσε για την ψηφοφορία πως «ήταν ένα μήνυμα στον κόσμο ότι μπορεί να επιτευχθεί δωρεάν, καθολική πρόσβαση σε προϊόντα περιόδου».

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κοστίσει 8.7 εκατομμύρια λίρες τον χρόνο μέχρι το 2022, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τον αριθμό γυναικών που θα επωφεληθούν από αυτό. Σύμφωνα με τις στατιστικές που ανέφερε η Lennon στο CNN, 20% των γυναικών στη Σκωτία ζουν σε συνθήκες σχετικής φτώχειας.

Οι σκωτσέζικες οργανώσεις για τα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων, συγχάρηκαν την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο. Το ίδιο όμως ισχύει και για τα ίδια τα μέλη του Κοινοβουλίου.

https://twitter.com/MonicaLennon7?ref_src=twsrc%5Etfw

Η Nicola Sturgeon, πρώτη Υπουργός της Σκωτίας, έγραψε σε tweet της: «Είμαι υπερήφανη που ψηφίσαμε αυτή την πρωτοποριακή νομοθεσία, καθιστώντας τη Σκωτία την πρώτη χώρα στον κόσμο που παρέχει δωρεάν προϊόντα περιόδου για όλους όσους τα χρειάζονται. Μια σημαντική πολιτική για τις γυναίκες και τα κορίτσια».