Πριν κάποιες ώρες, ο Άδωνις Γεωργιάδης, κάπου ανάμεσα στους πανηγυρισμούς του για το γεγονός ότι από νεκρούς… τα πάμε καλύτερα από το Βέλγιο, άφησε να εννοηθεί πως είναι εξαιρετικά δύσκολο η άρση του lockdown να σημάνει και το άνοιγμα της εστίασης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, από την άλλη, έδωσε ένα πιο αισιόδοξο δείγμα από τα σχέδια της κυβέρνησης. Το lockdown όπως ήταν αναμενόμενο θα πάρει παράταση, αλλά υπάρχουν σχέδια για άνοιγμα της εστίασης για τα Χριστούγεννα, με περιορισμένο ωράριο και ευλαβική τήρηση μέτρων. Η νυχτερινή διασκέδαση λείπει από την εξίσωση. 

Διάβασε αναλυτικά όσα είπε στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον ANT1 για εστίαση, περιορισμούς και επιτάξεις.

Ο κ. Πέτσας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, εξήγησε πως η άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει σταδιακά, πρώτα με το άνοιγμα των σχολείων και μετά με το λιανεμπόριο. Ειδικότερα για τα σχολεία, διευκρίνισε πως θα εξεταστούν οι εισηγήσεις των ειδικών για να ανοίξουν σταδιακά οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, σημειώνοντας π.χ. τις περισσότερες συναθροίσεις μαθητών Λυκείου.

Για τα SMS

«Για να ανοίξουμε με ασφάλεια, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, να περιορίσουμε τις μετακινήσεις», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής στους έξι τρόπους μετακίνησης και τυχόν περιορισμό στον επιτρεπόμενο αριθμό SMS, ο κ. Πέτσας είπε πως η εισήγηση Βατόπουλου για αυστηρότερα μέτρα έγινε στη βάση ότι τα μέτρα δεν είχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Ωστόσο, σημείωσε, πως τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν ενδείξεις για περιορισμό της διασποράς του ιού, συγκρίνοντας τον μειωμένο αριθμό κρουσμάτων με αυτόν που είχαμε σε ημέρες με ανάλογο αριθμό τεστ.

Η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με προσοχή και θα εξακολουθήσουν να ισχύουν περιορισμοί,  είπε. Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κατάργησης των SMS για τις μετακινήσεις και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας για κάποιες ώρες. 

Για τους θανάτους 

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σχετικά με τη σύγκριση του αριθμού των θυμάτων της νόσου COVID-19 στην Ελλάδα με αυτόν άλλων χωρών που έχουν ίδιο πληθυσμό (π.χ. Βέλγιο), ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε πως μπορεί η χώρα μας να είναι σε καλύτερη θέση, αλλά «αυτό δεν είναι λόγος πανηγυρισμού». «Ο κάθε θάνατος είναι ένα θέμα που προκαλεί όχι μόνο θλίψη, αλλά δημιουργεί μια αίσθηση απώλειας για όλη την κοινότητα. Είναι μια απώλεια σε συνθήκες πολέμου, για όλους μας. Ομως η Ελλάδα εξακολουθεί και βρίσκεται σήμερα σε μια καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό δεν πρέπει να το συσκοτίζουμε, ούτε χρειάζεται να το αναφέρουμε βεβαίως», τόνισε.

Για τις επιτάξεις

 

Σε ό,τι αφορά στις επιτάξεις, ανέφερε πως η συζήτηση αυτή έχει γίνει από τον περασμένο Μάρτιο και τον Απρίλιο. «Κάποια στιγμή που χρειάζεται άμεση ανταπόκριση και δεν την έχεις, τότε υπάρχει πάντα στο τραπέζι η λύση της επίταξης ιδιωτικών κλινικών και γιατρών», υπογράμμισε. Η διαχείριση των πόρων είναι ευθύνη του υπουργείου Υγείας, συμπλήρωσε.

Έχουμε ενισχύσει το σύστημα Υγείας από την αρχή αυτής της πανδημίας, συνέχισε ο κ. Πέτσας, τονίζοντας παράλληλα πως «όσο και να ενισχύεις το σύστημα σε συνθήκες πανδημίας, δεν είναι αρκετό αν δεν ελέγξουμε τη διασπορά. Γι’ αυτό πρέπει να τηρούμε τα μέτρα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης ότι είναι δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο δεν είναι εναρμονισμένο από περιφέρεια σε περιφέρεια.

Για την εστίαση

Για το άνοιγμα της εστίασης, φαίνεται πως σχεδιάζεται να ανοίξει λίγο πριν τα Χριστούγεννα, με αυστηρούς όμως κανόνες και μειωμένο ωράριο ώστε να αποφευχθεί διασπορά του ιού, όπως είπε ο κ. Πέτσας, προσθέτοντας ότι σίγουρα δεν θα υπάρχει η δυνατότητα της νυχτερινής διασκέδασης. Δεν θα υπάρχουν όρθιοι, θα τηρούνται αποστάσεις και ο αριθμός των θαμώνων θα είναι περιορισμένος.

Ο κ. Πέτσας τόνισε πως θα εξακολουθήσει να υπάρχει στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με στόχο να μην αυξηθεί η ανεργία, προκειμένου να υπάρξει γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας.

Τέλος, ερωτηθείς για το εάν υπάρχει η σκέψη να δοθεί Δώρο Χριστουγέννων ή κάποιας μορφής οικονομική ενίσχυση σε γιατρούς και νοσηλευτές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε με τον στίχο ενός τραγουδιού: «Αν μας αντέξει η σκηνή, θα φανεί στο χειροκρότημα…».

Πηγή: Newpost.gr