Αν η πρώτη καραντίνα δε σε έκανε να ψάξεις λίγο τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο, ίσως το σύμπαν να έφερε τη δεύτερη για να εκπληρώσεις ακριβώς αυτό τον σκοπό. LOL. Όχι. ΑΛΛΑ, τώρα που το Netflix αρχίζει να μοιάζει λιγότερο πλούσιο (γνώμη μας) και θες να κάνεις και μια μικρή αποχή από το Cinobo, γιατί ο εθισμός δεν είναι καλό πράγμα, το YouTube θα σου λύσει τα χέρια. Σε αυτό μπορείς να δεις πέντε ελληνικές ταινιάρες, χωρίς να ψάχνεις κάποια παράνομη πηγή να τις κατεβάσεις. Το λες και ευλογία, μην είσαι αχάριστος. 

Ναι, η λίστα περιλαμβάνει αρκετό Βαγγέλη Μουρίκη. Δε σε χάλασε. 

Οι απόντες, 1996

Μουρίκης, Νούσιας, Χειλάκης, Σταρίδας, Ευγενικός, Γεωργάκης, ως πρωτοεμφανιζόμενοι, είναι μια παρέα νεαρών στη Σαλαμίνα που σιγά σιγά βιώνουν ό,τι βιώνει κάθε παρέα που έρχεται αντιμέτωπη με τη ζωή, την ενηλικίωση, την αναγκαιότητα για προτεραιότητες, τους έρωτες και τα προβλήματα. Απλώς όλα αυτά μπροστά στον φακό του Νίκου Γραμματικού. Το σενάριο είναι δουλειά του ίδιου σε συνεργασία με τον σεναριογράφο Νίκο Παναγιωτόπουλο και σε φέρνει αντιμέτωπο με μια αλήθεια: ιδεολογίες, φιλοσοφίες, ερωτικές σχέσεις μπορούν να διαλύσουν φιλίες με την ίδια άνεση με την οποία τις γκρέμισαν.

Ο βασιλιάς, 2002

Ακόμα λίγος Μουρίκης υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Νίκου Γραμματικού, μόνο που σε αυτή την ταινία, δε θυμίζει σε τίποτα τον Σάκη στους Απόντες. Εδώ, ο ήρωας, έχει μόλις βγει από τη φυλακή και οδεύει προς την Πελοπόννησο, έχοντας ως στόχο να κάνει μια νέα αρχή σε έναν τόπο όπου δεν τον γνωρίζει κανείς και δεν πρόκειται και να τον βρει κανείς. Μόνο που η κοινωνία δεν είναι και τόσο φιλική, ούτε καν αδιάφορη απέναντί του, όσο θα τον βόλευε.

Οι αισθηματίες, 2014

Ένας αρχαιοκάπηλος έχει κάποιες βρώμικες δουλειές να διακπεραιώσει. Σε αυτές τις δουλειές ακριβώς του είναι χρήσιμοι ο Γιάννης και ο Ερμής. Ας πούμε πως όλα πηγαίνουν καλά, μέχρι τη στιγμή που ερωτεύονται. Ο ένας την κόρη του αφεντικού του και ο άλλος μια sex worker, πολύ σκληρή για τα δεδομένα του. Γενικώς, οι Αισθηματίες είναι από τις ταινίες που μπορεί και να μην περίμενες να δεις στο ελληνικό σινεμά. Εναλλακτικά, Χάρης Φραγκούλης και Δημήτρης Λάλος γίνονται οι απόλυτοι sentimentalists του υποκόσμου. 

Φτηνά Τσιγάρα, 2000

https://www.youtube.com/watch?v=0hc8MJgoJwg

Ελληνική ρομαντική κομεντί στο YouTube; Έχουμε. Τα φτηνά τσιγάρα. Σε αυτά ο Ρένος Χαραλαμπίδης, όντας στα 30, single και ορεξάτος για εμπειρίες, γνωρίζει την Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, περιπλανιέται για λίγο μαζί της στην Αθήνα και έπειτα χάνονται. Βέβαια, κάποια στιγμή εκείνος αντιλαμβάνεται πως τα ερεθίσματα που παίρνει από τον κύκλο του δεν είναι πια αρκετά για να του δίνουν όρεξη για εμπειρίες, οπότε την αναζητά εκ νέου. 

Το μικρό ψάρι, 2014

Μουρίκης μπλεγμένος στον υπόκοσμο. Αυτό κι αν είναι συνταγή επιτυχίας, ειδικά αν τη συντονίζει ο Γιάννης Οικονομίδης. Για τα πρακτικά, ο Μουρίκης στην ταινία έχει περάσει χρόνια στη φυλακή. Λόγος; Μια δολοφονία. Ωστόσο, βγαίνοντας, παρόλο που έχει βρει μια κοινωνικά αποδεκτή δουλειά, δεν ξεχνάει εκείνη τη ρίζα του στην παρανομία. Βοηθά με το “μαγικό” του χέρι τον τύπο που τον προστάτευε στη φυλακή. Όταν λέμε μαγικό χέρι, εννοούμε εκείνο με το ταλέντο να ξεμπερδεύει με πληρωμένες δολοφονίες. Ναι, Οικονομίδης. Το είπαμε από την αρχή.