Τα προηγούμενα χρόνια, στη σκέψη και μόνο ότι θα έπρεπε να διαβείς την Ερμού τα Χριστούγεννα, λογικό ήταν να σε έπιανε αγοραφοβία. Το ίδιο ίσχυε φυσικά και για οποιαδήποτε επίσκεψη σε mall και εμπορικά κέντρα. Αυτά καλό είναι να μην συμβαίνουν. Φέτος τα Χριστούγεννα σίγουρα δεν θα συμβούν, αφού ακόμα, σύμφωνα με όσα επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο, ναι μεν θα ανοίξουν τα μαγαζιά του λιανεμπορίου θα ανοίξουν από τη Δευτέρα 14/12, αλλά θα μπει στη ζωή μας το click away, που σου εξηγούμε παρακάτω τι είναι. Για την εστιάση, μην ελπίζεις. Τελικά, δύσκολα θα τα πούμε με τους φίλους μας, έστω για έναν καφέ.

Θα ανοίξουν τα μαγαζιά την 1η Δεκεμβρίου;

Αυτό το σενάριο δεν παίζει. Ή αν προτιμάτε έχει απομακρυνθεί. Είναι υψηλό το ρίσκο. Τι προέχει; Η προστασία της δημόσιας υγείας και η μείωση της ασφυκτικής πίεσης στα νοσοκομεία της χώρας. Δεν υπάρχουν ΜΕΘ λέμε. Το ενδεχόμενο για άρση των πρώτων περιοριστικών μέτρων την 7η Δεκεμβρίου βρίσκεται επί τάπητος. Για να πιούμε ένα καφέ με τους φίλους μας, θα πρέπει να περιμένουμε μετά από αυτή την ημερομηνία. Το ποτό στο μπαρ το ξεχνάμε.

Πρώτο Βήμα: ανοίγουν τα σχολεία

Αρχικά, θα λειτουργήσουν νηπιαγωγεία και Δημοτικά, ενώ θα ακολουθήσουν Γυμνάσια και Λύκεια. Η 7η Δεκεμβρίου είναι η ημερομηνία που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών

Δεύτερο βήμα: ανοίγουν τα καταστήματα

Το λιανεμπόριο θα σηκώσει ρολά στις 14 Δεκεμβρίου, μένει να απαντηθεί είναι με ποια μέτρα προστασίας θα ανοίξουν τα πολυκαταστήματα. Τι είναι το click-away; Είναι παραγγελία ηλεκτρονική που σου στέλνει το κατάστημα την ώρα και πας και το παραλαμβάνεις έξω από το κατάστημα

Τρίτο βήμα:  ανοίγει η εστίαση;

Την εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να λειτουργήσει η εστίαση ακόμα και την περίοδο των Χριστουγέννων εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης περιγράφοντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ τον τρόπου που θα ανοίξει η αγορά μετά το lockdown. Πώς θα κάνουμε φέτος Χριστούγεννα; Όχι στα μπαρ μάλλον. 

Ίσως και ο Άγιος Βασίλης να προτιμήσει με click away να σου παραδώσει το δώρο σου για φέτος.