Ο κόσμος βγήκε για ακόμα μια φορά στους δρόμους της Μπανγκόκ στην Ταϊλάνδη για να διαμαρτυρηθεί κατά του πρωθυπουργού Πραγιούτ Τσαν-Ο-Σαν και της μοναρχίας. Βέβαια, αυτό δεν είναι ακριβώς νέο, μιας και οι διαμαρτυρίες μετράνε ήδη πέντε μήνες. Το πραγματικό νέο, είναι πως η απάντηση των διαδηλωτών στις αύρες και τα δακρυγόνα ήταν κίτρινα, φουσκωτά παπάκια. Ναι, σαν αυτά που έχεις κρυφά στο μπάνιο σου.

Οι πολίτες πρακτικά ζητούν την απομάκρυνση του πρώην στρατιωτικού, νυν πρωθυπουργού, τον περιορισμό των εξουσιών της μοναρχίας και την αναθεώρηση του συντάγματος. Το μέσο τους είναι η διαδήλωση και σε μια διαμαρτυρία χρειάζεσαι προστασία. Εκείνοι τη βρήκαν.

Την Τρίτη, έφεραν μαζί τους φουσκωτά παπάκια θαλάσσης για να προστατευτούν από τις αύρες και τα δακρυγόνα που έριξαν οι ένοπλοι αξιωματικοί. Στο μεταξύ, οι διαδηλώσεις γίνονται αψηφώντας τις απαγορεύσεις της αστυνομίας, με τους διαδηλωτές να έχουν δυο βασικά όπλα: τα παπάκια και τις αντιασφυξιογόνες μάσκες τους.

Στη διαμαρτυρία της Τρίτης, υπήρξαν 50 τραυματισμοί, με την αστυνομία να δηλώνει πως δεν ήταν πρόθεσή της να βλάψει τους διαδηλωτές. Σύμφωνα με όσα λένε οι αξιωματούχοι, οι διαμαρτυρώμενοι επιχείρησαν να σπάσουν τα φράγματα και να πλησιάσουν τη βουλή. Ισχυρίζονται ακόμα πως οι ρίψεις νερού έγιναν στον αέρα, αλλά οι φωτογραφίες δείχνουν μια άλλη πραγματικότητα. Οι πίδακες στοχεύουν το πλήθος.

Οι διαμαρτυρίες στην Ταϊλάνδη ξεκίνησαν στα μέσα Ιουλίου, με τη μαζική συμμετοχή φοιτητών και συνεχίζονται, καθώς στην Βουλή της Ταϊλάνδης διεξάγονται συνεδριάσεις και ψηφοφορίας για εφτά συνταγματικά άρθρα που απειλούν να παρακάμψουν την δύναμη των γερουσιαστών. Το φιλοδημορατικό κίνημα ενισχύθηκε όταν τον Οκτώβριο η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τις συναθροίσεις περισσότερων από τεσσάρων ατόμων και συνέλαβε δεκάδες διαδηλωτές, ανάμεσά τους και κάποιους από τους επικεφαλής του κινήματος. Ο πρωθυπουργός Τσαν-Ο-Τσαν έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί.