Υπάρχει μια σελίδα στο Facebook που αφαιρεί την άγνοια από την εξίσωση του τι συμβαίνει γύρω μας σε ό,τι έχει να κάνει με την έμφυλη βία. Ναι, μετά από αυτή, το «δεν ήξερα» δε μπορεί να αποτελεί δικαιολογία βολική για τη συνείδηση.

Η σελίδα Χάρτης καταγραφής σεξιστικής/έμφυλης βίας καταγράφει γεωγραφικά τα περιστατικά έμφυλης και σεξιστικής βίας, αναφέροντας στη λεζάντα ακριβώς τα γεγονότα. Μπορεί να μην πρόκειται για τις πιο εύπεπτες αναρτήσεις που θα περάσουν μπροστά από τα μάτια σου, καθώς σκρολάρεις στο feed σου, αλλά είναι ένα σημαντικό τρακάρισμα με την πραγματικότητα. Αυτή που θέλει τις κακοποιημένες γυναίκες να μην έχουν φωνή. Αυτή που θέλει κορίτσια να κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα και να αποκαλούνται «πουτανάκια», αφού έχουν δεχτεί γροθιές στο πρόσωπο, με αιτιολογία το γεγονός ότι τίμησαν την επέτειο του Πολυτεχνείου. Αυτή που θέλει 18χρονες να βιάζονται και να κακοποιούνται σεξουαλικά από τους «πατεράδες» τους και να μην τρέχει ρουθούνι. Γιατί τα μέσα δεν έχουν χρόνο για τέτοιες ειδήσεις.

Ο Χάρτης αποδεικνύει πως καθημερινά συμβαίνουν περιστατικά βίας. Και το καθημερινά δεν είναι υπερβολή. Σε αυτόν θα δεις πως μια απόπειρα βιασμού, μια παραλίγο γυναικοκτονία είναι ένα στενό μακριά σου, μια στάση μετρό πιο δίπλα. Αποδεικνύει πως κάποιες φορές δε γίνονται καν καταγγελίες, γιατί το σοκ της παραβίασης του σώματός σου δε σου επιτρέπει να έχεις την πολυτέλεια της παρατήρησης των χαρακτηριστικών του δράστη. Το μόνο που σε ενδιαφέρει εκείνα τα λεπτά είναι να σωθείς.

Φαρκαδόνα Τρίκαλα 11/2020 Συστηματικός βιασμός 18χρονης από τον 44χρονο πατέρα της από τότε που ήταν 8 ετών. Ο…

Δημοσιεύτηκε από Χάρτης καταγραφής σεξιστικής/έμφυλης βίας στις Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2020

Η τελευταία ανάρτηση του Χάρτη αφορά τη συμπεριφορά που ανέχτηκε η 18χρονη αδερφή του νεαρού που συνελλήφθη στα Σεπόλια, στις 17 Νοεμβρίου, αφού ξυλοκοπήθηκαν όλα τα μέλη της οικογένειάς του, και ο πατέρας του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ισχαιμικό επεισόδιο. Οι μαρτυρίες άλλωστε πλέον είναι γνωστές, μόνο που δεν πρόκειται απλώς για ένα περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας, αλλά και για μια ένδειξη σεξιστής συμπεριφοράς και λεκτικής κακοποίησης από τα όργανα της τάξης. 

Ο Χάρτης καταγράφει ακόμα ένα περιστατικό αστυνομικής βίας για το 2020 με χαρακτηριστικά έμφυλων στερεοτύπων και…

Δημοσιεύτηκε από Χάρτης καταγραφής σεξιστικής/έμφυλης βίας στις Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020

Ο Χάρτης βασικά φέρνει μπροστά στα μάτια μας όσα διαβάζουμε ως μεμονομένα περιστατικά. Η αλήθεια είναι πως είναι δίπλα μας και συμβαίνουν καθημερινά. Ας μην κάνουμε πως δεν τα βλέπουμε.