Σκοπός του Napflix είναι ένας, να σε κοιμίσει. Να βαρεθείς τόσο πολύ να μετράς πρόβατα σε ντοκιμαντέρ που θα πέσεις για ύπνο.

Είναι μια ισπανική πλατφόρμα σχεδιασμένη στρατηγικά για να βαρεθείς. Το περιεχόμενο της είναι μονότονο και επαναλαμβανόμενο. Πόση ώρα αντέχεις να βλέπεις βιντεάκια με βροχή να πέφτει; Στα ντοκιμαντέρ με Panda ίσως δεν αντέξεις παραπάνω από δέκα λεπτά πριν κλείσεις τα μάτια σου. Μαθητές που παρακολούθησαν τις διαλέξεις πυρηνικής φυσικής νύσταξαν σε πέντε λεπτά. Το αγαπημένο μου είναι ο ανεμιστήρας που γυρίζει και ανήκει στα Original του Napflix. 

Δυο Ισπανοί αποφάσισαν να λανσάρουν την πλατφόρμα όταν κατάλαβαν ότι φίλοι και κολλητοί αντιμετωπίζουν θέματα με τον ύπνο τους. Δεν μπορούσαν να κοιμηθούν και έτσι συνέλεξαν τα πιο βαρετά βίντεο. Τα έβαλαν στην πλατφόρμα και μαζί με ένα χρονόμετρο μετράν αντίστροφα μέχρι να σε κοιμίσουν. Σαν νανούρισμα.Και βρήκαν και πουληστερή καμπάνια: Taking siesta to next level’

Το κάνουμε όλοι, κουβαλάμε τα λαπτοπ μας στο κρεβάτι για να δούμε ένα ακόμα επεισόδιο μπας και κοιμηθούμε και καταλήγουμε σε binge watching του The Crown. Διάβασα και την έρευνα του ΕΚΠΑ για τις διαταραχές του ύπνου εξαιτίας της πανδημίας.

Τα σημαντικότερα σημεία συνοψίζουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής  Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παναγιώτης Μαλανδράκης, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ). Πολλοί άνθρωποι κατά την περίοδο αυτή κοιμούνται είτε λιγότερο είτε περισσότερο από ό,τι πρέπει. Σε κάθε περίπτωση, ο φυσιολογικός και υγιής ύπνος βοηθάει τη σωματική ενέργεια, τη ψυχική υγεία, το ανοσοποιητικό σύστημα και τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Ακόμα και πριν την πανδημία COVID-19, περίπου 1 στους 3 ανθρώπους δεν είχε τον συνιστώμενο ποιοτικό ύπνο διάρκειας 7 ωρών χωρίς διακοπή. Το αυξημένο άγχος των τελευταίων μηνών, η πιθανή απομόνωση ή κατάθλιψη, και η οικονομική και επαγγελματική ανασφάλεια έχει επιδεινώσει την κατάσταση αυτή. Η διαταραχή της καθημερινότητας δυσχεραίνει την αίσθηση του χρόνου. Η παρατεταμένη παραμονή στην οικία, οδηγεί σε λιγότερη έκθεση στο φυσικό φως, διαταράσσοντας τον κιρκάδιο ρυθμό που ρυθμίζει τον ύπνο.

Τι συνιστούν οι επιστήμονες;

Να εκτίθενται τα άτομα σε έντονο φως το πρωί, και να αποφεύγουν κατά το δυνατό το μπλε φως το βράδυ, που μπορεί να καταστείλει την έκκριση της μελατονίνης, που είναι ορμόνη ρύθμισης του ύπνου.  Ένα χαλαρωτικό μπάνιο, χαλαρωτική μουσική ή το διαλογισμό. Να διατηρείται το περιβάλλον σε σωστή θερμοκρασία, και να χρησιμοποιούνται κουρτίνες που περιορίζουν το φως ή/και ωτοασπίδες για την προστασία από τους θορύβους.  Πριν τον ύπνο, συνίσταται να αποφεύγονται η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, και η κατανάλωση υπερβολικού φαγητού ή υγρών, καφεΐνης, νικοτίνης, ή αλκοόλ. Να αποφεύγεται ο ύπνος μεγάλης διάρκειας κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Τι προτείνει το Napflix;