Μέχρι να υιοθετήσω έναν αδέσποτο κακοποιημένο σκύλο δεν ήξερα τι συμβαίνει στο δρόμο. Δεν ήθελα προφανώς και να μάθω για να συνεχίσω να ζω στο ροζ συννεφάκι μου. Εκεί δεν υπάρχουν κτήνη που δηλητηριάζουν, χτυπούν βάναυσα, κακομεταχειρίζονται γατάκια και μικρά σκυλάκια για να ικανοποιήσουν τα άρρωστα ένστικτά τους. Ευτυχώς για μένα άρχισα να ενημερώνομαι διαβάζοντας την σελίδα zoosos.gr εδώ και τρία χρόνια και μπορεί να έχασα την αθωότητά μου αλλά απέκτησα φιλοζωική συνείδηση.

Έτσι πληροφορήθηκα την ιστορία του Περσέα.

Ο Περσέας είναι η πρώτη γάτα στην Ελλάδα που απέκτησε πόδια από τιτάνιο. Είχε βρεθεί στη Λαμία τον Μάη με λιωμένα πόδια, ίσως από όχημα, και πυροβολημένος από αεροβόλο. Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδας δεν μπορούσε να αφήσει  αυτό το τόσο βασανισμένο από τους ανθρώπους  ζώο, να μείνει αβοήθητο. Του έκανε σελίδα στο Facebook “Γίνε τα πόδια του Περσέα”, όπου ενημερώνει για την πορεία της υγείας του.

Η επέμβαση έγινε στην Κτηνιατρική Κλινική Λάρισας Σοφίας Ζώη -Δημήτρη Γκουγκούλη στις 26/10/2020. Την πραγματοποίησε η κ.Σοφία Ζώη και η επιστημονική ομάδα bio3Dvet  που απότελείται από εξειδικευμένους μηχανικούς και κτηνιάτρους.  Η bio3Dvet ανέλαβε τον σχεδιασμό και την κατασκευή των εμφυτευμάτων, τον σχεδιασμό και την κατασκευή των εξωπροσθετικών (πατουσάκια) με τεχνολογία 3D printing καθώς και τον σχεδιασμό του χειρουργικού πλάνου.

Η ιστορία του Περσέα δεν είναι η μοναδική ιστορία κακοποίησης, δεν είναι κάποια εξαίρεση. Δυστυχώς, είναι ο κανόνας. Εδώ και μέρες στις περισσότερες πόλεις καταμετρούν νεκρά ζώα από φόλες, βρίσκονται εγκαταλειμμένα σκελετωμένα σκυλιά, πεταμένα σε κάδους σκουπιδιών, με κομμένες ουρές και αυτιά, κρεμασμένα από θηλιές σε δέντρα. Ναι, έχει μετατραπεί σε κακούργημα ο βασανισμός και η κακοποίηση των ζώων. Αλλά πότε θα λυθεί το πρόβλημα; Πότε θα γίνει μια συστηματική μελέτη αυτής της πραγματικότητας και συνεργασία με τοπικές φιλοζωικές ώστε να μην διαβάζουμε ιστορίες κακοποίησης.