Τίνος είσαι συ με ρώταγαν στο Παντοπωλείο του Παρασκευά του Κώτσου μια μέρα που πήγα στα Άνω Κωτσοβολιώτικα για να κάνω το ρεπορτάζ που θα προκαλέσει θύελλα εξελίξεων. Ένα ήταν το ερώτημα που με κρατούσε άυπνο τα βράδια και δεν θα μπορούσα να μην το ερευνήσω. Από πού ξεκίνησε η Μπλακ Φράιντεϊ;

Άκου τώρα την ιστορία γιατί άλλο να αγοράζεις γκλίτσες άλλο 70 ίντσες

“Το πρώτο κατάστημα που έφερε τη Μαύρη Παρασκευή ήταν το παντοπωλείο του Παρασκευά του Κώτσου”, διηγείται ένας από τους κατοίκους του χωριού, ο κυρ-Θανάσης, σε μία συνέντευξη-ποταμό. Ήταν το παντοπωλείο στη δεύτερη πλατεία, δίπλα από τις πηγές και κάτω από το σπίτι της Μαριγώς του Γιώργη. Ο ιδιοκτήτης του, ο Παρασκευάς, ήταν γεννημένος στις 7 Νοεμβρίου του 1930, μας λέει.

Μεγάλος μάστορας στο λιανικό εμπόριο ο Παρασκευάς αποφάσισε να κάνει μάρκετινγκ πριν αυτό γίνει μόδα. “Μια Παρασκευή, που λες, περνάμε έξω από το παντοπωλείο του Παρασκευά του Κώτσου, και βλέπουμε 60% κάτω”, θυμάται ο κυρ-Θανάσης, με τις γυναίκες του χωριού να νομίζουν ότι… τρελάθηκε. “Ε τον μαύρο τον Παρασκευά, ελωλάθηκε;”

Είχες και στο χωριό σου Μπλακ – ΦΡΑΪΝΤΕΪ;

Μαύρος ο Παρασκευάς, ήταν και Παρασκευή, κι έτσι βγήκε το Μαύρη Παρασκευή. Μετά ήρθε και ο δάσκαλος του χωριού, και την ονόμασε Μπλακ ΦΡΑΪΝΤΕΪ, και έκτοτε η μέρα αυτή αποτελεί παράδοση των Άνω Κωτσοβολιώτικων.

Η διάψευση από την επίσημη εκπρόσωπο των Κάτω Κωτσοβολιώτικων, κυρία Κική

Ή μήπως η Μπλακ Φράιντεϊ ξεκίνησε στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής;  Η κυρία Κική θυμάται πως ήταν η περίοδος που ετοίμαζαν το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής. “Οι συγχωριανοί θέλανε να το κάνουν λίγο πιο μονδέρνο το πανηγύρι και φτιάξαμε σεμεδάκια από μαύρο μαλλί. Όταν ήρθε η μέρα της Αγίας Παρασκευής τα μαύρα σεμεδάκια στους πάγκους είχαν μεγάλη επιτυχία. Ήρθε πολύς κόσμος από τα γύρω χωριά και δεν έμεινε κανένα απούλητο”.

Συμπέρασμα: Ακόμα κανείς δεν ξέρει ποιο χωριό ήταν το πρώτο που ξεκίνησε την Μπλάκ Φράιντεϊ

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Βρασίδας έφτιαχνε τη μαύρη λίστα με όλα τα προϊόντα που ήθελαν οι συγχωριανοί του και πήγαινε στον Κωτσόβολο να τα αγοράσει σε απίστευτες τιμές. Ο Κωτσόβολος «έχει και στο χωριό του Μπλακ Φράιντεϊ» και κάνει πάντα «πάταγο» με τις ευφάνταστες καμπάνιες και τις απίστευτες προσφορές. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο Κωτσόβολος έχει γράψει ιστορία στην Μπλακ Φράιντεϊ με τις προσφορές του. 

Σίζον 4: Η παράδοση συνεχίζεται και φέτος… ονλαϊν και τηλεφωνικά στο 210 2899999 από σήμερα το βράδυ στις 21:00

Φέτος, παρόλο που ο Κωτσόβολος δεν επισκέφτηκε ένα ακόμη χωριό της Ελλάδας για να μάθει τη δική τους βερσιόν για το πώς ξεκίνησε η Μπλακ Φράιντεϊ, η ιστορία θα συνεχιστεί, όπως κάθε χρόνο, με χοτ προσφορές. Χιλιάδες προϊόντα σε εκπληκτικές τιμές που θα μπορεί το κοινό να παραγγείλει ονλαϊν ή τηλεφωνικά στο 210 2899999 και να τα παραλάβει σίγουρα στο σπίτι του με ασφάλεια.