Αυτά καλό είναι να γίνονται. Το Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Αθήνα αποφάσισε να καλέσει κόσμο – όχι σπίτι του- γιατί πιθανότατα έχει τα blues της καραντίνας. Μέσω ενός μαγειρικού challenge καλεί εσένα και όλους μας να εκμεταλλευτούμε την καραντίνα και να γίνουμε Άκης, Αργυρώ και αδελφός Σάκη Ρουβά για να μαγειρέψουμε ένα ιρανικό πιάτο, να το φωτογραφίσουμε και να το ανεβάσουμε στα social ταγκάροντας τη σελίδα τους. Ο νικητής με την οικογένεια του θα κερδίσουν ένα φοβερό δείπνο στο περσικό εστιατόρια Pars (έχω πάει, θα πάρετε δυο κιλά στην πρώτη μπουκιά και θα αξίζει) καλεσμένοι της ιρανικής πρεσβείας όταν με το καλό ανοίξει η εστίαση.

Κι αν δεν ξέρεις να μαγειρεύεις, μη σκας γιατί σου κάνουν  γαστρονομική τηλεκπαίδευση. Το Το ρύζι chelo είναι το λευκό, μαγειρεμένο ξεχωριστά με ατμό, και προτείνεται ξεχωριστά από τα πιάτα, κατά προτίμηση σερβίρεται με σούπες (khoresh) και ψητό κρέας (kabab). Περσικό πιλάφι δηλαδή. Το λευκό ρύζι που ονομάζεται katè μαγειρεύεται σε νερό και δεν στραγγίζεται. Η τελευταία μέθοδος είναι ταχύτερη από τις δύο πρώτες και είναι η προτιμώμενη μέθοδος στην περιοχή Gilan Abgusht. Σούπα με κρέας και λαχανικά, σάμι κεφτεδάκια και αλεύρι ρεβιθιού, κοτλέ και γουχ συνταγές θα βρείτε στην σελίδα της Πρεσβείας. Η περσική κουζίνα αγαπάει πολύ το αρνί, το κοτόπουλο και την πάπια και λιγότερο το ψάρι και φυσικά, ως γνήσια ανατολίτικη κουζίνα, δεν της λείπουν τα κεμπάπ. Στα περσικά πιάτα προσθέτουν πάντα σαφράν, σουμάκ, ταμάρινδο, αλλά και σαλέπι, κουρκουμά και πολλά μίγματα μπαχαρικών όπως garam masala.

 Best seller είναι η ιδιαίτερη ομελέτα του Ιράν. Ομελέτα με σαφράν και ροδοπέταλα, σερβίρεται με σιρόπι, φιστίκια και κανέλα.  Έχει εθνικό πιάτο το Ιράν; Το γκορμέ σαμπζί βραστό κατσαρόλας με χορταρικά.