Σίγουρα έχεις ακούσει ή έχεις δει κάποια στιγμή στιγμή στη ζωή σου την Γαβριέλα στη “Ζίνα” να κρατάει ένα πάπυρο και να φωνάζει “καλημέρα, καληνύχτα, καλησπέρα, καληνότσες, Χανιά, Ηράκλειον” με αποτέλεσμα να πετρώνουν οι Τιτάνες. Οι Τιτάνες φίλε μου. Από τα πιο φοβερά όντα της μυθολογίας της ελληνικιάς, πέτρωσαν όταν άκουσαν Χανιά και Ηράκλειο. Που στην τελική το Ηράκλειο οκ, αλλά τα Χανιά είναι και όμορφη πόλη. Τι θα γινόταν δηλαδή αν τους έλεγε η Γαβριέλα Αμφιλοχία, Άρτα; Τέλος πάντων, προχθες το βράδυ έτυχε να το αναφέρει κάποιος και σκέφτηκα δεν μπορεί να είναι μόνο στη Ζήνα η ελληνική γλώσσα, που αλλού να είναι; Την ίδια απορία φαίνεται πως είχε και μια Danai Luiz η οποία έκανε όλη τη βρώμικη δουλειά και ανέβασε στο κανάλι της στο Youtube τρία βίντεο με διάφορες παραγωγές του εξωτερικού όπου ακούγονται ελληνικά, ή τέλος πάντων κάτι που θυμίζει ελληνικά.

Στο πρώτο βίντεο εκτός από το θρυλικό πλέον απόσπασμα από τη Ζίνα, θα βρούμε τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο να κάνει μια πρόβα ερωτικής εξομολόγησης σε σπαστά ελληνικά και ένα απόσπασμα από το CSI New York, όπου έχει και μια σκηνή από την ελληνική αστυνομία που μόνο γέλιο μπορεί να προσκαλέσει καθώς δεν υπάρχει ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα. 

Στο δεύτερο βίντεο βλέπουμε ένα απόσπασμα από το iCarly με έναν Έλληνα ποδηλάτη να χοροπηδάει και να φωνάζει γιατί έτσι κάνουμε οι Έλληνες. Πάλι καλά που δεν φώναζε Ώπα. Επίσης θα βρούμε τη σκηνή από τον εξορκιστή που ο δαίμονας κάνει την Ελληνίδα μητέρα (παρακάτω βέβαια έχουμε δωράκι από τον εξορκιστή), έναν φυλακισμένο από το Prison Break που φωνάζει “Ώπα Ώπα τα μπουζούκια!” και τέλος θα βρούμε διάφορα video games όπως το Assasins Creed, όπου να πούμε την πικρή αλήθεια μιλάνε καλύτερα ελληνικά από όλες τις ταινίες. 

Στο τρίτο βίντεο, βλέπουμε ένα επεισόδιο Scooby Doo που ένας φωνακλάς (εννοείται) Έλληνας προσπαθεί να επιστρέψει μια τσάντα στην παρέα του Σκουμπ, αλλά επειδή είναι έτσι φωνακλάς οι ήρωες μας φοβούνται και τρέχουν να τον αποφύγουν. Επίσης σκηνές από το Jason Bourne στο κέντρο της Αθήνας όπου γίνονται διαδηλώσεις. 

 Επίσης, βρήκαμε στο Youtube και το κλασικό βίντεο από τον Εξορκιστή όπου ο ήρωας μας πάει στην ελληνίδα μητέρα του και η ατόφια ελληνίδα μάνα άκουει Ρίτα Σακελλαρίου στο ράδιο 

Σύμφωνοι, τα ελληνικά για πολλούς ξένοθς ομιλητές ακόυγονται και δείχνουν (λόγω του αλφαβήτου) ως μια εξωτική γλώσσσα. Επίσης σύμφωνοι, δεν είναι καθόλου έυκολη η εκμάθησή τους, πόσο μάλλον να χρειαστεί να μιλήσεις σε αυτά για τις ανάγκες μια ταινίας ή σειράς χωρίς να έχεις την παραμικρή επαφή μαζί τους πιο πριν. Ωστόσο, για τους φυσικούς ομιλητές το άκουσμα τους σε ξένες σειρές και ταινίες, θα έχει πάντα κάτι το κωμικό. Πέρα από αυτό όμως είναι και μια καλή ευκαιρία για να δούμε πώς φαντάζονται ότι είναι ή ακούγεται ή μοιάζει η γλώσσα μας άνθρωποι που δεν έτυχε να έχουν τα ελληνικά ως μητρική. Το να βλέπεις μέσα από τα μάτια του άλλου αυτό που για σένα μοιάζει αυτονόητο είναι πάντα μια πολύτιμη εμπειρία.