Το 2020 σαν χρονιά δείχνει το σκληρό του πρόσωπο ακόμα, ασταμάτητα. Το ίδιο ισχύει και με την κοινωνική βία, για την οποία δεν ξέρουμε αν έχουμε να κατηγορήσουμε μόνο μια στραβή χρονιά. Εν τω μεταξύ, όσο εμείς εδώ κάνουμε επιθέσεις με μαχαίρια σε τρανς άτομα, στη Νορβηγία αποφασίζουν να στέλνουν στη φυλακή κάνει σχόλια μίσους εναντίον τους. 

Το κοινοβούλιο της Νορβηγίας απαγόρευσε τη ρητορική μίσους ενάντια σε τρανς και bi άτομα πριν λίγες μέρες, διευρύνοντας την νομοθεσία που πέρασε το 1981, για την προστασία των ομοφυλόφιλων. Η Νορβηγία είναι μια από τις χώρες που προστατεύει τα δικαιώματα των ΛΟΑΚΤΙ+ πολιτών της, επιτρέποντας σε τρανς άτομα να αλλάζουν νόμιμα το φύλο τους, χωρίς απαραίτητη ιατρική διάγνωση. Παρόλα αυτά, τα εγκλήματα με ομοφοβικά κίνητρα έχουν αυξηθεί σύμφωνα με την ομάδα, ILGA-Europe.

Ίσως σε αυτή τη βάση, αποφάσισε η κυβέρνηση να προστατεύσει αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες που δέχονται διακρίσεις και επιθέσεις με βάση το φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους. 

Συγκεκριμένα, άτομα που κατηγορούνται και κρίνονται ένοχα για ρητορική μίσους ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ως και έναν χρόνο φυλάκισης, αν τα σχόλια έγιναν σε ιδιωτική συζήτηση και ως τρία χρόνια φυλάκισης, αν έγιναν δημόσια.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του, ενώ η Υπουργός Δικαιοσύνης της Χώρας,  Monica Maeland, μίλησε για τα τρανς άτομα ως “μια εκτεθειμένη ομάδα ατόμων σε ό,τι έχει να κάνει με τις διακρίσεις, την παρενόχληση και τη βία.” Στο θέμα των διακρίσεων με βάση το φύλο, ο όρος «ομοφυλόφιλος προσανατολισμός» άλλαξε σε «σεξουαλικός προσανατολισμός», θέτοντας έτσι κάτω από την  προστατευτική ομπρέλα και τα bi άτομα. Να θυμίσουμε ότι το 1981, η Νορβηγία πρόσθεσε τον “ομοφυλοφιλικό προσανατολισμό” στη λίστα των προστατευόμενων κατηγοριών στον νόμο περί ρητορικής μίσους, παρέχοντας προστασία για τους γκέι και τις λεσβίες. Πλέον, bi και τρανς άτομα εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο προστασίας. 

Προφανώς, το νομικό αυτό εγχείρημα είχε και άτομα που αντιτέθηκαν σε αυτό, με επιχείρημα ότι πρακτικά ποινικοποιεί την ελευθερία του λόγου.