Για τους δικαστές του Περού, μια γυναίκα που φορά κόκκινα εσώρουχα προτίθεται να κάνει σεξ by default και ένας βιαστής αθωώνεται αν το θύμα του είχε κάνει αυτή τη χρωματική επιλογή εσωρούχων.

Το δικαστήριο της πόλης Ica στο Περού, αθώωσε άντρα κατηγορούμενο για βιασμό, με πρόφαση πως το κόκκινο χρώμα των εσωρούχων του θύματος μαρτυρούσε από μόνο του τη συγκατάθεσή του. «Οι γυναίκες φορούν κόκκινα εσώρουχα μόνο όταν προτίθενται να κάνουν σεξ», φαίνεται να είπαν οι δικαστές.

Ο κατηγορούμενος βιαστής αθωώθηκε στις 29 Οκτωβρίου, μετά από ισχυρισμούς του δικαστικού σώματος πως το θύμα δεν ήταν ντροπαλό και επιφυλακτικό. Πώς κατέληξαν εκεί; Με βάση τα εσώρουχά του.

Η αναφορά των δικαστών ανέφερε:

«Αυτός ο τύπος γυναικείου εσώρουχου χρησιμοποιείται συνήθως σε ειδικές περιστάσεις και οδηγούν σε στιγμές οικειότητας, γεγονός που δίνει την εντύπωση πως η γυναίκα είναι προετοιμασμένη ή πρόθυμη να προβεί σε σεξουαλική σχέση με τον κατηγορούμενο»

Από την άλλη, η νεαρή γυναίκα-θύμα υποστήριξε πως έπεσε αναίσθητη, ενώ το πρωί ξύπνησε γυμνή στο κρεβάτι του βιαστή, με τον ίδιο να την κατηγορεί ότι το κάνει όλο αυτό για να τον εκδικηθεί.

#PorUnaJusticiaSinMachismo???????? Compañeras!!

Δημοσιεύτηκε από Ni Una Menos – Ica στις Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2020

“Η δαντέλα δεν είναι συγκατάθεση”

Η απόφαση αυτή έβγαλε για ακόμα μια φορά τις γυναίκες στο δρόμο. Ήδη έχουν γίνει διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις κατά της δικαστικής απόφασης. Μεταξύ των συνθημάτων τους είναι και τα: «μη χρησιμοποιείτε τα εσώρουχα για να δικαιολογήσετε τον βιασμό» και «η δαντέλα δεν είναι συγκατάθεση».

Οργισμένες με την απόφαση που νομιμοποιεί μια σεξουαλική επίθεση με λόγο που δε βγάζει κανένα απολύτως νόημα, οι γυναίκες της πόλης Ica κατέκλυσαν τους δρόμους της, προβάλλοντας τα κόκκινα εσώρουχά τους και δηλώνοντας πως αυτά ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ.

«Η δαντέλα είναι απλώς δαντέλα. Δεν είναι συγκατάθεση», γράφει ένα εκ των συνθημάτων.

Η Γενική Εισαγγελία του Περού αιτήθηκε στις 30 Οκτωβρίου -μια μέρα μετά τη δίκη- την ακύρωση της απόφασης, καθώς και τη διεξαγωγή της εκ νέου, σε διαφορετικό δικαστήριο. Παράλληλα, η Υπηρεσία Ελέγχου της Δικαιοσύνης του Περού (OCMA) έχει ξεκινήσει να ερευνά τα παραπτώματα των δικαστών, με πιθανή ακόμα και τη διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας.