Στο άρμα των χωρών που φλερτάρουν με μεσαιωνικές πρακτικές τάσσεται και η Ουγγαρία, με τροπολογία για συνταγματική αλλαγή που πρακτικά θα απαγορεύει την υιοθέτηση παιδιών από ομοφυλόφιλους.

Ως τώρα, οι γάμοι μεταξύ ομοφυλόφιλων δεν ήταν επιτρεπτοί, ωστόσο ένα νομικό «παραθυράκι» επέτρεπε την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, με προϋπόθεση να γινόταν η αίτηση υιοθεσίας από τον έναν σύντροφο αποκλειστικά. Ωστόσο, από ό,τι φαίνεται, στόχος της ουγγρικής κυβέρνησης είναι να σταματήσει και αυτή την εναλλακτική, με μια προτεινόμενη τροπολογία που όχι απλώς θα απαγορεύει την υιοθεσία από ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια, αλλά και θα προσδίδει στις ταυτότητες φύλων και στην έννοια της οικογένειας, καθαρά χριστιανική ερμηνεία.

Το δεξιό κόμμα Fidesz που εκτελεί κυβερνητικό ρόλο, έστειλε την πρόταση στο κοινοβούλιο αργά την Τρίτη. Απαιτεί την ανατροφή των παιδιών με μια χριστιανική ερμηνεία των ρόλων του κάθε φύλου και επιχειρεί, όπως λέει, να διασφαλίσει την εκπαίδευση σύμφωνα με τις αξίες που βασίζονται «στη συνταγματική ταυτότητα της Ουγγαρίας και τον χριστιανικό πολιτισμό».

Η τροπολογία ορίζει ήδη πως ο θεσμός του γάμου αφορά αποκλειστικά έναν άντρα και μια γυναίκα, και πως αυτά είναι τα μοναδικά δυο φύλα πάνω στα οποία βασίζεται και η έννοια της οικογένειας, αλλά και η συνολικότερη εθνική επιβίωση. Στην ίδια τροποποίηση αναφέρεται και πως αν ένας γονιός μεμονωμένα θελήσει να προβεί σε υιοθεσία, θα πρέπει να προσφύγει στον υπουργό για ειδική άδεια.

Το νομοσχέδιο έχει ήδη καταδικαστεί από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ, όπως είναι λογικό, αντιμετωπίζεται και ως επίθεση προς τις μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα της χώρας, για τα οποία, αν η δυνατότητα υιοθεσίας δε γίνει αδιανόητη, τουλάχιστον θα μετατραπεί σε εξαιρετικά δύσκολη.

Το κυβερνών κόμμα, Fidesz ενδέχεται να καταφέρει να περάσει την τροπολογία από το κοινοβούλιο στις αρχές Δεκεμβρίου. Παράλληλα, η Αρχή Ίσης Μεταχείρισης, η οποία ήδη έχει ασκήσει κριτική, ενώ στο παρελθόν έχει επιβάλει μέχρι και πρόστιμο σε κυβερνητικούς υπουργούς, θα καταργηθεί. Να θυμίσουμε κάπου εδώ, πως το ισχύον ουγγρικό σύνταγμα, καταδικάζει οποιαδήποτε διάκριση με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Άμεσο αποτέλεσμα των νέων τροποποιήσεων, λοιπόν, θα είναι η απόλυτη έλλειψη θεσμικής στήριξης σε μονογονεϊκές οικογένειες και ΛΑΟΚΤΙ ζευγάρια. Το νομοσχέδιο έχει ήδη καταδικαστεί από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Το χρονοδιάγραμμα δεν είναι τυχαίο», ανέφερε με δήλωση της Ομάδας για τα Δικαιώματα της Háttér Society.  

«Οι προτάσεις που περιορίζουν σοβαρά τα νομικά δικαιώματα και αντιβαίνουν στα βασικά διεθνή και ευρωπαϊκά ανθρώπινα δικαιώματα υποβλήθηκαν σε μια εποχή που δεν επιτρέπονται διαμαρτυρίες»

Οι ΛΟΑΤΚΙ ομάδες της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, κατηγορούν την κυβέρνηση για σκοπιμότητα και επιλογή timing, με δόλιο τρόπο, μάλλον έχοντας βρει ευκαιρία την περίοδο της πανδημίας για να περνούν τροποποιήσεις που πηγαίνουν βήματα πίσω τα δικαιώματά τους, γνωρίζοντας πως μια μαζική διαμαρτυρία δεν είναι δυνατή.