Τι συμβαίνει με τις ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη;

Πώς θα αντιμετωπιστεί η έλλειψη κλινών;

Τι συμβαίνει με τις ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη;

Πώς θα αντιμετωπιστεί η έλλειψη κλινών;


Ο Ελευθέριος Σιώμος είναι γιατρός στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Χθες έκανε μια ανάρτηση που δεν θα ήθελες να είναι αλήθεια. Χθες κατά την εφημερία του νοσοκομείου, σε περίπου 14 ώρες, σχεδόν γέμισε η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Τα στατιστικά στην Θεσσαλονίκη προκαλούν τρόμο. Οι τρεις στους 10 ανθρώπους που υποβάλλονται σε εξετάσεις, αποδεικνύονται θετικοί. Καθημερινά μετράνε παραπάνω από 70 εισαγωγές, και, εξ αυτών 1 στους 5 ασθενείς χρειάζεται να διασωληνωθεί. Οι ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη έχουν ένα κοινό παρονομαστή, τον κορωνοϊό. Σήμερα, με μια μικρή αποδελτίωση, θετικοί στον κορωνοϊό είναι δύο εργαζόμενοι στον παιδικό σταθμό Πενταλόφου και στο ΚΕΠ Ν. Φιλαδέλφειας του δήμου Ωραιοκάστρου. Μέσα σε μία εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα στην πόλη έφτασαν τις 60.000, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Nοσεί το 32% των πολιτών

Πριν από δύο εβδομάδες ο δείκτης θετικότητας επί των διενεργημένων τεστ βρισκόταν στο 5%, στην αρχή της καραντίνας στη Θεσσαλονίκη έφτανε το 11% και παρά τα αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της περαιτέρω διάδοσης του κορωνοϊού,  σήμερα νοσεί το 32% των πολιτών που υποβλήθηκαν σε τεστ. Τα παραπάνω επισημαίνει μιλώντας στο ethnos.gr ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής και επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Σε εξέλιξη σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας βρίσκεται από το πρωί στη Θεσσαλονίκη και συντονίζει έκτακτο σχέδιο ανάπτυξης νέων κλινών με φορητούς αναπνευστήρες. Σύμφωνα με πηγές το κλιμάκιο του υπουργείου δεν συναντά φιλικούς γιατρούς καθώς οι τελευταίοι ξεσπούν λέγοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν καμία πολιτική στήριξη. Βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με τη μετατροπή 50 κλινών ειδικών μονάδων σε κλίνες ΜΕΘ με εξοπλισμό από το στρατηγικό απόθεμα του υπουργείου Yγείας που είχε ετοιμαστεί τους τελευταίους μήνες. Εντάσσονται 6 κλίνες ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ, 7 στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, 5 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, 5 στο νοσοκομείο Σερρών, 15 στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, 6 στο νοσοκομείο Γιαννιτσών και 6 στο Γεννηματάς. Οι κλίνες αυτές είναι πλέον των 50 κλινών νευροχειρουργικών, καρδιοχειρουργικών και αγγειοχειρουργικών κλινικών που έχουν μετατραπεί σε πολυδύναμες ΜΕΘ και έχουν ενταχθεί στο ΕΣΥ. Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι από χτες μέχρι σήμερα στις εφημερίες των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας έγιναν 25 διασωληνώσεις, ενώ μόνο στο ΑΧΕΠΑ, κατά την εφημερία που ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί, έγιναν 86 εισαγωγές περιστατικών Covid-19. Το Ιπποκράτειο κατά την αυριανή του εφημερία θα έχει επικουρικά στήριξη από το Ιατρικό Διαβαλκανικό.

Πλέον στις ΜΕΘ μπαίνουν και 27χρόνοι και 38χρόνες χωρίς υποκείμενα νοσήματα

Η διευθύντρια της ΜΕΘ του Νοσοκομείου “Αγιος Δημήτριος”, Γλυκερία Βλαχογιάννη μίλησε στο iatropedia.gr κι αποκάλυψε ότι πλέον στις ΜΕΘ μπαίνουν και 27χρόνοι και 38χρόνες χωρίς υποκείμενα νοσήματα, ασθενείς με ελεύθερο ιστορικό.

Οριακή χαρακτήρισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας πως οι συνάδελφοί της είναι σε απελπιστική κατάσταση.

«Πάνω από 100 νοσοκομειακοί νοσούν από κορωνοϊό»

Στον τοπικό τύπο οι δημοσιογράφοι ήξερα από τα μέσα Οκτωβρίου την κατάσταση στις ΜΕΘ. Είχαν αρχίσει ήδη να καλύπτονται οι κλίνες στις ΜΕΘ των ΑΧΕΠΑ, Παπανικολάου και Παπαγεωργίου. Και έκαναν εκκλήσεις για προσθήκη έκτακτων κλινών. Η Αλεξία Καλαϊτζή έγραφε στη voria.gr στις 30/10 ότι είχαν καλυφθεί οι 32 από τις 44, δηλαδή σχεδόν το 75% των ΜΕΘ που προορίζονται αποκλειστικά για ασθενείς οι οποίοι χρειάζεται να διασωληνωθούν εξαιτίας του COVID-19 στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Παπανικολάου και Παπαγεωργίου.

Στην Αλεξία Καλαϊτζή  μίλησε στα τέλη Οκτώβρη και  η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και ακτινολόγος Δάφνη Κατσίμπα,  τονίζοντας ότι «πάνω από 100 νοσοκομειακοί νοσούν από κορωνοϊό. Έχουν εντοπιστεί περίπου 30 κρούσματα στο Παπανικολάου, πάνω από 30 στο ΑΧΕΠΑ, περίπου 16 κρούσματα στο Παπαγεωργίου, ακόμα 23 στο «Γεννηματάς» και 10 στο Θεαγένειο. Το πρόβλημα το οποίο εντοπίζεται όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά πανελλαδικά είναι ότι δεν γίνονται τακτικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε αυτούς που εργάζονται σε νοσοκομεία, σε δομές φιλοξενίας, όπως γηροκομεία, προσφυγικά camps, σε φυλακές αλλά και σε εταιρείες και εργοστάσια που απασχολούν αρκετό προσωπικό» έλεγε πριν από δύο εβδομάδες και το επίπεδο συναγερμού είχε πιάσει Τσερνόμπιλ λεπτά πριν την έκρηξη αντιδραστήρα.

Ο Θανάσης Σιούλης του ΑΧΕΠΑ και τα Fake News

Σε δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης, ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών του ΑΧΕΠΑ και μέλος της διοίκησης της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Θανάσης Σιούλης τόνισε πως «η εικόνα που επικρατεί στην πόλη μας είναι τραγική. Πλέον το ΕΣΥ δοκιμάζεται. Είναι μια κρίσιμη μέρα σήμερα με τη γενική εφημερία του νοσοκομείου μας. Ξεκινάμε με 0 κλίνες ΜΕΘ και διαρκώς υπάρχουν συζητήσεις και ανασχεδιασμοί πού θα εξευρεθούν κλίνες για να μπορέσουν να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη.  Δυστυχώς είναι ανάλογη η εικόνα και στα υπόλοιπα νοσοκομεία. Οι ΜΕΘ έχουν κρασάρει, έχουν γεμίσει, επομένως βρισκόμαστε σε αδιέξοδα. Αυτό το οποίο διαμηνύονταν προ ημερών, ότι τα νοσοκομεία της πόλης θα φτάσουν να αντιμετωπίσουν τραγικές εικόνες που ζήσαμε προ 8μήνου σε άλλες χώρες της Ευρώπης». 

Συμπέρασμα: η Θεσσαλονίκη δεν έγινε ακόμα Μπέργκαμο, αλλά δεν απέχουμε πολύ

Η Ανακοίνωση

«Η  Διοίκηση του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, ο  αναπληρωτής Καθηγητής κ. Συμεών Μεταλλίδης, Ιατρός Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, υπεύθυνος διαχείρισης των περιστατικών Covid-19 καθώς και η κα Ελένη Γκέκα, διευθύντρια Αναισθησιολογίας υπεύθυνη της Κλινικής ΜΕΘΑ, διαψεύδουν ρητά τις δηλώσεις του  Πρόεδρου των Νοσοκομειακών Ιατρών του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, κ. Σιούλη, περί έλλειψης κλινών εντατικής θεραπείας λόγω κάλυψής τους, γεγονός που όπως αναφέρει οδηγεί σε επιλογές ασθενών. Δηλώνουμε ότι η έναρξη της σημερινής εφημερίας έγινε με 7 κενές κλίνες εντατικής θεραπείας και με ταυτόχρονο σχεδιασμό από την ΥΠΕ και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για την περαιτέρω ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ και την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Η συνέντευξη στην Parallaxi του Σιούλη που επιμένει στα λεγόμενά του

«Χθες το πρωί στη διάρκεια συνέντευξης τύπου σε κανάλια αναφέρθηκα με δεδομένα και αριθμούς και είπα ότι μέρα γενικής εφημερίας ξεκινά με τις 25 κλίνες των ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ καλυμμένες. Έκανα μια κριτική ότι παρήλθε το προηγούμενο διάστημα χωρίς να ληφθούν μέτρα και οργανωθεί η κατάσταση ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε σήμερα στις ανάγκες της πανδημίας. Ευχήθηκα να μη βρεθούμε να βρεθούμε μπροστά σε εικόνες που έζησαν άλλες χώρες της Ευρώπης. Είπα ότι αν φτάσουμε στο σημείο να γίνεται επιλογή ασθενών για τη διαδικασία της διασωλήνωσης εφαρμόζονται ορθολογικά κριτήρια για το ποιοι ασθενείς θα διασωληνωθούν και όχι μόνο τώρα στις συνθήκες πανδημίας που είναι συνθήκες πολέμου. Στη συνέχεια ασκήθηκε μια πίεση στο διευθυντή της Καρδιολογικής να απελευθερωθούν οι ΜΕΘ της Καρδιοχειρουργικής δυναμικότητας έξι κλινών για Covid. Και έτσι προέκυψαν άλλες έξι κλίνες και προστέθηκε τέλος άλλο ένα κρεβάτι στην κανονική μονάδα και εξέδωσαν δελτίο τύπου ότι ξεκίνησε η εφημερία με 7 κενές. Απόλυτα ψευδές. Ξεκινήσαμε με 25 στις 25 κατειλημμένες και ευοδώθηκαν οι προσπάθειες το μεσημέρι. Βγήκαν με αυτόν τον απαράδεκτο τίτλο να διαψεύσουν όσα είπα το πρωί και ίσχυαν».

Πώς φτάσαμε ένα βήμα πριν το χάος;

«Στο διάστημα που παρήλθε οι ελάχιστες προσλήψεις που έγιναν στην Ελλάδα, με το σταγονόμετρο. Συμβάσεις μονοετούς και διετούς στους νοσηλευτές. Σε μας έφεραν όλους και όλους δέκα γιατρούς συνολικά. Εδώ και ενάμιση μήνα βγάλαμε στοιχεία για τα νοσοκομεία για έλλειψη προσωπικού της τάξης του 35% σε όλους τους τομείς εργαζομένων βάσει των θέσεων που προβλέπονται από τον παλιό οργανισμό λειτουργίας των νοσοκομείων. Αποχωρήσεις, μνημόνια, μηδενικές προσλήψεις και φτάσαμε εδώ. Στο έλλειμμα προσωπικού προστέθηκαν και οι απώλειες από την προσβολή εργαζομένων από τον ιό. Αν προσθέσεις σε όσους εμφάνισαν συμπτώματα τους συναδέλφους που δεν είχαν συμπτώματα και όσους βρέθηκαν δίπλα τους και έπρεπε και αυτοί να μπουν σε καραντίνα αντιλαμβάνεσαι για τι έλλειψη μιλάμε» είπε στη συνέντευξη του στην Parallaxi o πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών του ΑΧΕΠΑ. 

Το μέλλον;

Έκτακτη σύσκεψη με λοιμωξιολόγους ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λόγω της ανησυχητικής πορείας του κορωνοϊού  στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει τεθεί σε ετοιμότητα και το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, προετοιμάζεται το καταφύγιό του να δεχτεί ασθενείς COVID-19.

  • ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥ.ΜΠΟΥ
Διάβασε ακόμα