Ο Ελευθέριος Σιώμος είναι γιατρός στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Χθες έκανε μια ανάρτηση που δεν θα ήθελες να είναι αλήθεια. Χθες κατά την εφημερία του νοσοκομείου, σε περίπου 14 ώρες, σχεδόν γέμισε η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Συμπέρασμα: η Θεσσαλονίκη δεν έγινε ακόμα Μπέργκαμο, αλλά δεν απέχουμε πολύ

Η Ανακοίνωση

«Η  Διοίκηση του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, ο  αναπληρωτής Καθηγητής κ. Συμεών Μεταλλίδης, Ιατρός Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, υπεύθυνος διαχείρισης των περιστατικών Covid-19 καθώς και η κα Ελένη Γκέκα, διευθύντρια Αναισθησιολογίας υπεύθυνη της Κλινικής ΜΕΘΑ, διαψεύδουν ρητά τις δηλώσεις του  Πρόεδρου των Νοσοκομειακών Ιατρών του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, κ. Σιούλη, περί έλλειψης κλινών εντατικής θεραπείας λόγω κάλυψής τους, γεγονός που όπως αναφέρει οδηγεί σε επιλογές ασθενών. Δηλώνουμε ότι η έναρξη της σημερινής εφημερίας έγινε με 7 κενές κλίνες εντατικής θεραπείας και με ταυτόχρονο σχεδιασμό από την ΥΠΕ και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για την περαιτέρω ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ και την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Η συνέντευξη στην Parallaxi του Σιούλη που επιμένει στα λεγόμενά του

«Χθες το πρωί στη διάρκεια συνέντευξης τύπου σε κανάλια αναφέρθηκα με δεδομένα και αριθμούς και είπα ότι μέρα γενικής εφημερίας ξεκινά με τις 25 κλίνες των ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ καλυμμένες. Έκανα μια κριτική ότι παρήλθε το προηγούμενο διάστημα χωρίς να ληφθούν μέτρα και οργανωθεί η κατάσταση ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε σήμερα στις ανάγκες της πανδημίας. Ευχήθηκα να μη βρεθούμε να βρεθούμε μπροστά σε εικόνες που έζησαν άλλες χώρες της Ευρώπης. Είπα ότι αν φτάσουμε στο σημείο να γίνεται επιλογή ασθενών για τη διαδικασία της διασωλήνωσης εφαρμόζονται ορθολογικά κριτήρια για το ποιοι ασθενείς θα διασωληνωθούν και όχι μόνο τώρα στις συνθήκες πανδημίας που είναι συνθήκες πολέμου. Στη συνέχεια ασκήθηκε μια πίεση στο διευθυντή της Καρδιολογικής να απελευθερωθούν οι ΜΕΘ της Καρδιοχειρουργικής δυναμικότητας έξι κλινών για Covid. Και έτσι προέκυψαν άλλες έξι κλίνες και προστέθηκε τέλος άλλο ένα κρεβάτι στην κανονική μονάδα και εξέδωσαν δελτίο τύπου ότι ξεκίνησε η εφημερία με 7 κενές. Απόλυτα ψευδές. Ξεκινήσαμε με 25 στις 25 κατειλημμένες και ευοδώθηκαν οι προσπάθειες το μεσημέρι. Βγήκαν με αυτόν τον απαράδεκτο τίτλο να διαψεύσουν όσα είπα το πρωί και ίσχυαν».

Πώς φτάσαμε ένα βήμα πριν το χάος;

«Στο διάστημα που παρήλθε οι ελάχιστες προσλήψεις που έγιναν στην Ελλάδα, με το σταγονόμετρο. Συμβάσεις μονοετούς και διετούς στους νοσηλευτές. Σε μας έφεραν όλους και όλους δέκα γιατρούς συνολικά. Εδώ και ενάμιση μήνα βγάλαμε στοιχεία για τα νοσοκομεία για έλλειψη προσωπικού της τάξης του 35% σε όλους τους τομείς εργαζομένων βάσει των θέσεων που προβλέπονται από τον παλιό οργανισμό λειτουργίας των νοσοκομείων. Αποχωρήσεις, μνημόνια, μηδενικές προσλήψεις και φτάσαμε εδώ. Στο έλλειμμα προσωπικού προστέθηκαν και οι απώλειες από την προσβολή εργαζομένων από τον ιό. Αν προσθέσεις σε όσους εμφάνισαν συμπτώματα τους συναδέλφους που δεν είχαν συμπτώματα και όσους βρέθηκαν δίπλα τους και έπρεπε και αυτοί να μπουν σε καραντίνα αντιλαμβάνεσαι για τι έλλειψη μιλάμε» είπε στη συνέντευξη του στην Parallaxi o πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών του ΑΧΕΠΑ. 

Το μέλλον;

Έκτακτη σύσκεψη με λοιμωξιολόγους ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λόγω της ανησυχητικής πορείας του κορωνοϊού  στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει τεθεί σε ετοιμότητα και το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, προετοιμάζεται το καταφύγιό του να δεχτεί ασθενείς COVID-19.