Να μην αντιμετωπίζουν την πανδημία σαν «αδελφές» συγκάλεσε τους Βραζιλιάνους, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Ο ακροδεξιός πολιτικός και πρόεδρος της χώρας από τον Ιανουάριο του 2019, για ακόμα μια φορά υποβάθμισε τη σοβαρότητα της πανδημίας του κορωνοϊού και αυτή τη φορά χρησιμοποίησε ως μέσο έκφρασης, ομοφοβικά σχόλια. Με χρήση της λέξης «fags», δηλαδή αδερφές, πρότεινα στους πολίτες να έχουν μια πιο γενναία αντιμετώπιση στο θέμα της πανδημίας.

Με δηλώσεις που αναφέρουν τους νεκρούς ως μια πραγματικότητα, υποβάθμισε τη σοβαρότητα της κατάστασης λέγοντας πως ούτως ή άλλως κάποια στιγμή όλοι θα πεθάνουμε και πρότεινε να σταματήσει η Βραζιλία να είναι μια χώρα από «αδερφές», καλώντας τους Βραζιλιάνους να δεχτούν την πραγματικότητα.

“Σήμερα συζητάμε μόνο για την πανδημία, πρέπει να σταματήσει αυτό. Λυπάμαι για τους νεκρούς, λυπάμαι. Αλλά μια μέρα όλοι θα πεθάνουμε, όλος ο κόσμος εδώ θα πεθάνει. Δεν έχει νόημα να προσπαθούμε να ξεφύγουμε από αυτό, να ξεφύγουμε από την πραγματικότητα. Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε μια χώρα από αδερφές. Πρέπει να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι, να πολεμήσουμε.”

Στην ομιλία του με θέμα τον τουρισμό, ο Μπολσονάρου αναφέρθηκε στην αναστολή της συμμετοχής της χώρας στις κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό ως «νίκη». Πρόκειται για το CoronaVac του κινεζικού εργαστηρίου Sinovac. Για θάνατο, αναπηρία και ανωμαλίες έκανε λόγο αναφερόμενος στο εμβόλιο, κάνοντας σαφή τη στάση του απέναντι στο διεθνή διάλογο περί εμβολιασμού όταν αυτός θα είναι διαθέσιμος.

«Θάνατος, αναπηρία, ανωμαλίες… Αυτό είναι το εμβόλιο που ο Ντόρια ήθελε να αναγκάσει όλους τους κατοίκους του Σάο Πάολο να κάνουν», ισχυρίστηκε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος μέσω της σελίδας του στο Facebook αναφερόμενος στον κυβερνήτη του Σάο Πάολο και πολιτικό του αντίπαλο Ζοάο Ντόρια.

Εν τω μεταξύ, στη Βραζιλία έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία του κορωνοϊού πάνω από 162.000 άνθρωποι, ενώ συνολικά έχουν νοσήσει 5.6 εκατομμύρια, αριθμός που στην πραγματικότητα δεν αντικατοπτρίζει ακριβώς την έκταση που έχει πάρει η διασπορά του ιού στη χώρα, σύμφωνα με επιστήμονες.