Αν κανείς πίστεψε πως στην καραντίνα, το μίσος και η βία μένουν κι αυτά κλεισμένα στο σπίτι, έκανε λάθος. Περιστατικό τρανσοφοβικής βίας στην περιοχή Γιαννιτσών στη Θεσσαλονίκη αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο.

Άγνωστος στη Θεσσαλονίκη μαχαίρωσε στο στήθος τρανς γυναίκα εργαζόμενη στο σεξ. Το θύμα μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο Γεννηματάς, στο οποίο και οι γιατροί διαπίστωσαν την ύπαρξη σοβαρού τραύματος στον πνεύμονα. Έπειτα, η γυναίκα μετέβη στο ΑΧΕΠΑ, όπου και νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα με το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα περιστατικά βίαιων τρανσφοβικών επιθέσεων κατά τρανς γυναικών που εργάζονται στο σεξ, παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση.

Συγκεκριμένα, τους τελευταίους μήνες περιστατικά που περιλαμβάνουν σωματική βία, χλευασμό και προσπάθεια για «εξευτελισμό» συμβαίνουν δίπλα μας και ενδεχομένως δεν τα μαθαίνουμε ποτέ.

Μέσα στον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το T-zine, μια τρανς sex worker δέχτηκε επίθεση με αυγά σε εξωτερικό χώρο, από παρέα τριών ατόμων που ήταν σε αυτοκίνητο. Μια τρανς πρόσφυγας, εργαζόμενη στο σεξ, δέχτηκε επίθεση από δυο άντρες αφού αρνήθηκε να συνευρεθεί μαζί τους. Άρχισαν να τη βρίζουν χυδαία, να τη χλευάζουν, ενώ ένας από αυτούς προσπάθησε να τη βάλει στο αυτοκίνητο με τη βία. Εννοείται, πως όταν εκείνη άρχισε να φωνάζει για βοήθεια, εκείνοι εξαφανίστηκαν.

Πριν λίγες μέρες, στις 29 Οκτωβρίου, τρανς εργαζόμενες στο σεξ, δέχτηκαν επίθεση από δέκα άντρες, εν ώρα εργασίας, με πέτρες και δυναμιτάκια. Σήμερα έχουμε μια απόπειρα δολοφονίας. Για πόσο ακόμα θα κάνουμε πως δε βλέπουμε;

Σε κάθε περίπτωση, επειδή τις περισσότερες φορές, οι sex workers αποφεύγουν να καταγγείλουν τα περιστατικά και επιλέγουν να βιώσουν όσα συνεπάγονται αυτά (από το σωματικό, ως το ψυχολογικό επίπεδο) μόνες, να θυμίσουμε πως υπάρχει η πλατφόρμα «Κατάγγειλέ το», η οποία δεν είναι σημαντική μόνο για θύματα τρανσοφοβικής βίας, αλλά και για πρόσωπα που είναι αυτόπτες μάρτυρες ή στις οικογένειες και συντρόφους τους, που και αυτά τα πρόσωπα μπορούν εφόσον θέλουν και κρίνεται αναγκαίο να έχουν νομική ή και ψυχολογική υποστήριξη.

Η καταγραφή αυτών των περιστατικών είναι σημαντική για μια σειρά από λόγους:

  • Τη συλλογή και την ανάλυση στατιστικών στοιχείων που αποδεικνύουν ότι πράγματι οι τρανς και φυλοδιαφορετικοί άνθρωποι βιώνουν παρενοχλήσεις, παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής, διακρίσεις ή και βία.
  • Την ανωνυμοποιημένη χρήση τους ως στοιχεία για όλα τα παραπάνω με σκοπό την διεκδίκηση σε πολιτικό επίπεδο νομοθεσιών που θα βελτιώσουν το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και των διακρίσεων, αλλά και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της Πολιτείας και της κοινωνίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τρανς και φυλοδιαφορετικοί άνθρωποι.
  • Δίνεται το μήνυμα ότι οι τρανς και φυλοδιαφορετικοί άνθρωποι που είναι θύματα διακρίσεων ή βίας, δεν είναι μόνοι τους και υπάρχει σε όλα τα επίπεδα καταγραφή, υποστήριξη, δράση εάν κι εφόσον το θύμα το θέλει ή κρίνεται αναγκαίο.
  • Τη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος και αίσθησης κοινότητας που το πρόσωπο θα νιώσει.

Κανένας πια μόνος.