Χίος τέσσερα καλοκαίρια πριν. Έχω βρει ένα μικρόσωμο σκυλάκι να περπατάει στην προκυμαία του νησιού, στη μέση του δρόμου. Αντιλαμβάνομαι πως κάποιος το έχει χάσει, οπότε το παίρνω στο σπίτι και προσπαθώ να βρω επαφή με φιλοζωική που θα με βοηθήσει στο δύσκολο έργο να βρω τον κηδεμόνα του. Στη συμβίωσή μου με αυτό το πλάσμα, έζησα αρκετές φορές αυτό το cute συναίσθημα του να βλέπεις ένα μικρό ζώο να αράζει και να βολεύεται πάνω στο πληκτρολόγιο του λάπτοπ. Για κάποιο λόγο θεωρούσα κάπως σπάνια την εικόνα. Τουλάχιστον μέχρι να γνωρίσω τη γάτα φίλης μου.

Από ό,τι μου έχει δείξει η εμπειρία μου, τα πληκτρολόγια για τις γάτες είναι κάτι σαν εκείνες τις αναπαυτικές πολυθρόνες που μπορεί εμείς να έχουμε βαρεθεί ή να έχουν φθαρθεί εντελώς, σε σημείο απόσυρσης, αλλά είναι πάντα εκεί για εμάς και τις επιλέγουμε κάθε φορά, σαν το μοναδικό δεδομένο. Οι γάτες κυριολεκτικά μπορεί να προτιμήσουν να αράξουν στο πληκτρολόγιο, παρά στο μπαλκόνι του γείτονα. Άλλη μια μάστιγα της ζωής με γάτα. Πάντα πηδάει στο δίπλα μπαλκόνι, ελπίζοντας ότι θα βρει κάτι πιο ενδιαφέρον από την άλλη πλευρά, και μετά με έναν μαγικό τρόπο ξεχνάει πώς έφτασε εκεί και κάνει πως δεν ξέρει πως να γυρίσει.

Σε κάθε περίπτωση, έρευνα του Πανεπιστημίου Lorand της Βουδαπέστης, προσπάθησε να αποκωδικοποιήσει αυτή την τάση των σπιτικών αίλουρων να μετατρέπουν τα βαρετά κατά τα άλλα πληκτρολόγια σε σημεία ανάπαυσης και μάλλον κατέληξε σε ένα συμπέρασμα που θα κάνει απανταχού cat lovers να επιβεβαιώσουν αυτό που ήδη πιστεύουν: πως οι γάτες τους, δηλαδή, είναι πανέξυπνες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το γεγονός πως οι γάτες πηδούν πάνω στα πληκτρολόγια είναι απόδειξη νοημοσύνης. Οι γάτες, λένε, έχουν την ικανότητα να καταγράφουν και να αντιλαμβάνονται την ανθρώπινη συμπεριφορά και τις κινήσεις των κηδεμόνων τους, αλλά και να τις μιμούνται. Αυτό, ως τώρα, έχει παρατηρηθεί σε ελάχιστα ζώα, σαν τάση, συμπεριλαμβανομένων των πιθήκων και των δελφινιών. “Οι άνθρωποι νομίζουν πως οι γάτες είναι μονοχικές και αντικοινωνικές”, αναφέρει στο Science Now, η Kristyn Vitale, μέλος της ομάδας που έκανε την έρευνα.

Αυτή η έρευνα ενδυναμώνει την ιδέα πως μας παρακολουθούν και μαθαίνουν από εμάς, συνεχίζει. 

Σε άλλα νέα, ακόμα μια έρευνα που θα δώσει μια νίκη στην άτυπη κόντρα μεταξύ cat lovers και dog lovers, ενώ ελπίζουμε να εγείρει και ένα καλό ερώτημα: μήπως περνάμε υπερβολικά πολύ χρόνο με τα μάτια καρφωμένα σε μια οθόνη και τα χέρια σε ένα πληκτρολόγιο, που νομίζουν ακόμα και οι γάτες ότι κάπως έτσι κυλάει η ζωή; Δεν ξέρουμε, λέμε.