Μικρά συμπεράσματα μετά από οκτώ ολόκληρα επεισόδια μιας σκανδιναβικής σειράς: σαν το σουηδικό ξανθό δεν έχει, άραγε έβαλα ναφθαλίνη στα μάλλινα ή θα τα βρω φαγωμένα, τα παλικάρια στο Βορά έχουν μεγάλα χαρίσματα. Δεν κάηκα από την αδιανόητα υπερβολική κατανάλωση τηλεοπτικών προϊόντων της πλατφόρμας. Αν και είμαι κοντά. Είδα σε μια μέρα, ευτυχώς είναι μισάωρα τα επεισόδια, μια ολόκληρη σεζόν του new entry της δεκάδας με τα δημοφιλή του Netflix, το σουηδικό κομεντί “Έρωτας και Αναρχία”. Και ήταν αρκετά καλό.
Υπόθεση:
Μια παντρεμένη, μητέρα δυο παιδιών, καριερίστα, με ροκ attitude και ημίτρελο αναρχικό πατέρα που μισεί καπιταλισμό και στήνει μόνος του διαμαρτυρίες έξω από το Κοινοβούλιο, βρίσκει δουλειά σε ένα εκδοτικό οίκο που παραπαίει, τον Lund & Lagerstedt.Μικρή λεπτομέρεια: η Σόφι έχει ένα μικρό μυστικό χόμπι, αυτοϊκανοποιείται παρακολουθώντας πορνό. Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Έλα όμως που το κάνει και στο γραφείο και ο πιτσιρικάς πρακτικάριος IT την βιντεοσκοπεί και κάπως την εκβιάζει. Ο εκβιασμός μετατρέπεται σε παιχνίδια προκλητικών φαρσών θάρρους (διασκεδαστικά) που γρήγορα θα καταλήξουν σε φασώματα και φυσικά σε παράνομο δεσμό. Μια μικρή ενόχληση την ένιωσα, μιας κι αυτή είναι 40χρόνη διευθύντρια του και ίσως κάποιος πρέπει να συμβουλέψει τους συγγραφείς για θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική παρενόχληση. Βέβαια, αυτά από τη ζωή είναι βγαλμένα ποια είμαι εγώ να κουνήσω το δάχτυλο της πολιτικής ορθότητας στο Netflix που σιχαίνεται το θεσμό του γάμου περισσότερο από ότι ο Τραμπ το τουίτερ που του κατεβάζει τα τιτιβίσματά του.
Η Ίντα Ένγκβολ στο ρόλο της πετυχημένης πελούσιας μεγαλοαστής που βαριέται τη ζωή της μέσα στο αλέκιαστο σπιτικό της είναι φανταστική.
Που σε κερδίζει αυτή η σειρά; Στις επιμέρους ιστορίες, τα sublots που λένε και στις “Άγριες Μέλισσες”. Στο γραφείο υπάρχει μια ομοφυλόφιλη φεμινίστρια, ένας δεινόσαυρος διανοούμενος που σιχαίνεται τον digital κόσμο και παραμένει στην εποχή των παγετώνων βιώνοντας κρίσεις πανικού μπροστά στην εξαφάνιση του είδους του και τυπάκια που γίνονται YouTubers και Instagrammers επειδή βρήκαν το niche κοινό τους. Στους διαλόγους υπάρχουν πανέξυπνες πένες από πίσω. Επί παραδείγματι, δυο ζευγάρια δειπνούν και το ένα συζητά για την ανανέωση όρκων του στο φεστιβάλ Burning Man. Ο σύζυγός του άλλου ζευγαριού τους τρολάρει λέγοντας πώς ο μόνος λόγος που το κάνουν είναι τα likes στο Instagram. Κι έχει δίκιο.
Αλλά ας μην κρυβόμαστε, το είδαμε γιατί μας πούλησαν έρωτα με διαφορά ηλικίας και ταυτιστήκαμε με τη γυναίκα που ήθελε να θυμηθεί τα νιάτα της (οκ ίσως όχι όλοι). Το είδαμε γιατί υπάρχει ρομαντική ιστορία, γυμνές καλαίσθητες σκηνές σεξ και ωραίοι, έξυπνοι διάλογοι που θα γράφαμε σε τσατ ομαδικό φίλων. Και γιατί στο τελευταίο επεισόδιο απαντάς σε όλα τα ερωτήματα τύπου “γιατί χαλάει το γάμο της” που άκουγες στο κεφάλι σου με τη φωνή της μαμάς σου. Γιατί η τέλεια οικογένεια προφανώς είναι επινόηση καπιταλιστική για να πουλήσουν βιτάμ και αυτοκίνητα που δεν παρκάρονται σε στενά του αθηναϊκού κέντρου. Η περσόνα που καλλιεργούμε καθημερινά -όπως τα φυτά που αγοράζουμε μετά μανίας – είναι κατασκευή για να πείσουμε εμάς ότι ζούμε υπέροχα. Ενώ στην ουσία, ίσως θέλουμε να αλλάξουμε ρούχα, σπίτι, άντρα και δουλειά. Και πόσο, μα πόσο απελευθερωτική είναι η συνειδητοποίηση.
Klar med pressdag ???? en vecka tills ni kan se oss på Netflix ????
A post shared by björn mosten (@bjornmosten) on
Τι σου θυμίζει;
Αν έχεις δει τo Run του HBO θα αναρωτηθείς μήπως υπάρχει και πανδημία σε παντρεμένες νέες γυναίκες που αφήνουν παιδιά και συζύγους για να ζήσουν μια τελευταία περιπέτεια.