Ας είμαστε ειλικρινείς. Μας έχει λείψει αφόρητα η ζωή μας. Να δίνουμε ραντεβού έξω από το σινεμά, να μιλάμε μετά το τέλος της ταινίας σε ένα μπαράκι πίνοντας ένα τζιν για την υπόθεση, να πετάγεται ο διπλανός θαμώνας να πει την άποψη του. Μας έχει λείψει η ανθρωπίλα. Αυτά είναι τα δεδομένα. Υπάρχει κάτι που μπορώ να προτείνω ως  εναλλακτική; Θα προσπαθήσω να σας πείσω να βγάλουμε όλοι εισιτήρια και να κλείσουμε θέση για μια online κινηματογραφική προβολή του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

Πάτα πλέι στο τρέιλερ να τσεκάρεις: 

Γιατί να δεις την ταινία The Audience;

Γιατί έχεις ψωνίσει στην λαϊκή της Καλλιδρομίου, γιατί χάνεσαι για ώρες μέσα σε δισκοπωλεία μέχρι να ανακαλύψεις το βινύλιο που λείπει από τη συλλογή σου, γιατί λατρεύεις τις σπονδυλωτές ιστορίες.

Μήπως θέλεις να μας πεις την υπόθεση;

Είναι μια ταινία για το κοινό μιας θεατρικής παράστασης και την πόλη που ζουν. Παράλληλα μια ταινία για ένα θεατρικό έργο, για το οποίο μαθαίνουμε από τις περιγραφές των πρωταγωνιστών/θεατών. Το κοινό που μπαίνει στο θέατρο να παρακολουθήσει μια παράσταση. Το κοινό που αποχωρεί μετά το τέλος της παράστασης.

Η κάμερα ακολουθεί 11 θεατές και τις ιστορίες τους, δημιουργώντας 11 σύντομα ταινιάκια. Ποιες είναι οι ιστορίες των ανθρώπων που πηγαίνουν να δουν μια θεατρική παράσταση; Πόσο πολύ μεταμορφώνεται η ζωή τους από αυτή την εμπειρία; Σε ποιον βαθμό μεταβάλλεται αυτό που είδαν από τις αναμνήσεις τους; Πώς είναι να γίνεσαι χαρακτήρας στην ίδια σου την πόλη; Ποια είναι η διαδικασία που μεταμορφώνει ένα κοινό σε πρωταγωνιστές;

Ποιος την σκηνοθετεί;

Το “The Audience” γυρίστηκε στην ΑΘΗΝΑ, σε ανάθεση και παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, και αποτελεί μέρος ενός εν εξελίξει πρότζεκτ του Mariano Pensotti και της ομάδας του (Grupo Marea), το οποίο αποτελείται από ταινίες για κοινά, καθώς και για τη σχέση τους με το θέατρο. Άλλες φορές είναι απλώς μια ταινία και άλλοτε πάλι περιλαμβάνει ιδιαίτερη σκηνοθετική προσέγγιση. Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 2020 στο desingel, στην Αμβέρσα του Βελγίου, στο πλαίσιο θεατρικού φεστιβάλ. Είναι η πρώτη φορά που προβάλλεται σε διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ. Μετά την αθηναϊκή εκδοχή, ο Πενσόττι σκηνοθέτησε στη συνέχεια μια αντίστοιχη και για την πόλη του Μπουένος Άιρες με τίτλο El Publico, σε συνεργασία της ομάδας του, Grupo Marea, με το Διεθνές Φεστιβάλ του Μπουένος Άιρες (FIBA).

Εξερευνώντας τις πολλαπλές όψεις της γειτονιάς, ο Πενσόττι δημιούργησε 11 ταινίες μικρού μήκους, συνδέοντας μικροϊστορίες ετερόκλητων ανθρώπων που αλληλοεπιδρούν με την πόλη. Κάτοικοι, ιδιοκτήτες εστιατορίων και θερινών σινεμά, μετανάστες, τουρίστες, θαμώνες και περαστικοί γίνονται πρωταγωνιστές μιας κοινής ιστορίας, που είναι άλλοτε καθαρά αφηγηματική και άλλοτε περισσότερο ντοκιμαντερίστικη.

H Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ανέθεσε το 2019 στον Αργεντινό συγγραφέα και σκηνοθέτη Μαριάνο Πενσόττι να δημιουργήσει ένα site-specific έργο σκιαγραφώντας ένα δικό του πορτραίτο της Αθήνας. Μετά από επισκέψεις του ίδιου στην Αθήνα, πολύμηνη έρευνα στο κέντρο της πόλης και μια σειρά συνεντεύξεων με κατοίκους της, ο Πενσόττι επέλεξε την περιοχή των Εξαρχείων ως την καταλληλότερη γειτονιά για να αφηγηθεί την ιστορία και την ατμόσφαιρα της πόλης με όρους κινηματογραφικούς.

Παίζει κανένας που ξέρω;

Φυσικά. Περικλής Μουστάκης, Αννα Καλαϊτζίδου, Μαίρη Μηνά, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Παναγιώτης Εξαρχέας, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Λευτέρης Γιακουμάκης, Στέργιος Ιωάννου, Ηλέκτρα Νικολούζου, Κίμων Κουρής, Αλεξία Καλτσίκη, Zeynab Mehrzad, Zalvazany Zarifah, Έκτορας Λιάτσος, Γιάννης Μπακάλης, Πηνελόπη Ρίγγα, Ηρώ Μπέζου, Αινείας Τσαματής, Άρης Μπαλής, Κώστας Μπερικόπουλος, Tomohiro Watanabe.

Εισιτήριο που βγάζω;

H ταινία “The Audience” του Αργεντινού σκηνοθέτη Μαριάνο Πενσόττι με παραγωγό την Στέγη Ιδρύματος Ωνάση θα προβληθεί στο 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ψηφιακά στην πλατφόρμα του Φεστιβάλ, στις 9 Νοεμβρίου 2020 από τις 10:00 π.μ. και για ένα 24ωρο. Για αγορά εισιτηρίων μπείτε στο www.filmfestival.gr