Οι μυστηριώδεις, πυκνές εκπομπές ραδιοσημάτων που είχαν εντοπιστεί την άνοιξη, προέρχονται τελικά από τον γαλαξία μας, εντόπισαν οι αστρονόμοι. Αυτό είναι το συμπέρασμα του, ύστερα από τον πρώτο εντοπισμό τέτοιων σημάτων τον Απρίλιο που μας πέρασε.

Θα ήταν διασκεδαστικό, αν δεν ήταν αφόρητα κλισέ, να γράφαμε ότι αυτό είναι το μόνο που έλειπε  από όσα “υπέροχα” ζούμε θα ήταν να βιώναμε ένα μείγμα από «Arrival» και «Μέρα της Ανεξαρτησίας». Εκεί όμως που τελειώνει το σινεμά, ξεκινά η ζωή.

Η διάρκεια των σημάτων αυτών είναι απειροελάχιστη, μικρότερη και από δευτερόλεπτο, ωστόσο οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν την πηγή προέλευσής τους. Το γεγονός όμως ότι έχουν εντοπίσει ότι προέρχονται από τον γαλαξία μας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, ίσως να τους βοηθήσει να προσδιορίσουν την ακριβή προέλευσή τους. Το μόνο που γνωρίζουμε έως τώρα είναι πως πιθανότατα προέρχονται από κάποιο άστρο με πολύ ισχυρά μαγνητικά πεδία.

Η δυσκολία εντοπισμού έγκειται στο γεγονός ότι η διάρκειά τους είναι πολύ μικρή. Είναι βέβαιο όμως ότι έχουν δημιουργηθεί κάτω από ακραίες συνθήκες και αν αποκρυπτογραφηθούν θα περιέχουν πληροφορίες που μπορεί να αφορούν το οτιδήποτε: από το θάνατο αστεριών μέχρι τις τεχνολογικές δυνατότητες που πιθανόν να έχουν κατακτήσει εξωγήινων πολιτισμοί.

Μετά από μελέτες μηνών, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύτηκαν σήμερα σε τρία διαφορετικά επιστημονικά άρθρα στην επιθεώρηση «Nature», για πρώτη φορά οι επιστήμονες είναι σε θέση να συνδέσουν αυτά τα κύματα, αυτούς τους αγγελιαφόρους του γαλαξία που γνωρίζουν πολλά, όπως φαίνεται, με συγκεκριμένα αστροφυσικά αντικείμενα, επισημαίνουν οι συγγραφείς των άρθρων.

Τέτοιου είδους κύματα, απασχολούν την επιστημονική κοινότητα από το 2007 και ο εντοπισμός πυροδότησε από την πρώτη στιγμή πολλές εικασίες σχετικά με τη φύση και την προέλευση τους.

Πάντως, με όλο τον πλανήτη σε πανδημία και lockdown, είτε οι εξωγήινοι έχουν όντως σχέδιο να μας κατακτήσουν είτε είναι υπεροβολικά βαρετοί και ξενέρωτοι και μας κάνουν επίσκεψη στη φάση που ζούμε ένα παγκόσμιο “no party”. Και στις δύο περιπτώσεις, καταλαβαίνεις ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ωραίους τύπους.