Αρνητική απάντηση στη δημιουργία σωμάτων, με οποιαδήποτε σχέση με την αστυνομία, για τα πανεπιστήμια, έδωσε η Σύνοδος των Πρυτάνεων. Το ίδιο αρνητική ήταν και η στάση απέναντι στην επιβολή ελέγχου πρόσβασης. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε ευαίσθητες υποδομές, όπως συγκεκριμένα εργαστήρια, με την αιτιολόγηση ότι τα πανεπιστήμια είναι ανοιχτές κοινότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδας των Συντακτών, το όχι της Συνόδου αφορά όλο το πακέτο των σκληρών μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σχετικά με την προστασία των Πανεπιστημίων.

Οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων είπαν όχι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει μέτρα αστυνόμευσης στους πανεπιστημιακούς κόλπους, με μέτρα όπως η δημιουργία ειδικού αστυνομικού σώματος ή η είσοδος με χρήση καρτών.

Η τηλεδιάσκεψη των πρυτανικών αρχών είχε διάρκεια τέσσερις ώρες και οδήγησε σε ένα «συναινετικό κείμενο», όπως επεσήμαναν οι ίδιοι οι πρυτάνεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Μπουραντώνης, ο οποίος δέχτηκε μια απαράδεχτη επίθεση-διαπόμπευση την περασμένη εβδομάδα, κράτησε ήπια στάση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Να θυμίσουμε πως ο πρωθυπουργός, με αφορμή το περιστατικό, ανακοίνωσε τη δημιουργία σωμάτων πανεπιστημιακής αστυνομίας, ενώ θα συνέχιζε αναβαθμίζοντας την ασφάλεια των ιδρυμάτων με κάρτες εισόδου, κάμερες παρακολούθησης και περιφράξεις, αυξάντοντας παράλληλα και τις ποινές των παραβάσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ονόμαστε “Ειδικό Σώμα Φύλαξης των Πανεπιστημίων”, ενώ η κ.Κεραμέως, πρότεινε τη δημιουργία “ειδικού ένστολου σώματος”. Σε κάθε περίπτωση, η Σύνοδος ανέφερε ότι το υπάρχον ποινικό νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές.