Δεν ξέρω για εσένα, αλλά εμένα αν κάτι έχω εκτιμήσει σε όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, είναι η αξία του οικογενειακού τραπεζιού. Καθώς έχουμε περιορίσει τις επαφές μας, αυτή η μικρή ιεροτελεστία γύρω από ένα πιάτο με μακαρόνια (το αγαπημένο μου πιάτο σε κάθε συνδυασμό) με τους πολύ και πραγματικά αγαπημένους μου είναι μια απόλαυση που ξεπερνά τα όρια της γευστικής ικανοποίησης..

Εκεί λοιπόν, τρεις ή τέσσερις άνθρωποι το πολύ, να συζητάμε, να διασκεδάζουμε και να ουσιαστικά να χτίζουμε τις μελλοντικές μας αναμνήσεις. Για μένα, το οικογενειακό τραπέζι ήταν πάντα κάτι ξεχωριστό, αλλά το είχα συνδέσει στο μυαλό μου με τις μεγάλες οικογενειακές συναθροίσεις της Κυριακής. Εκεί που μάθαινες τα σπουδαία νέα από τους συγγενείς, ανακοινώνεις τα σχέδια σου, δέχεσαι τα συγχαρητήρια. Εκεί όπου γεννήθηκε ο παράφορος έρωτας μου για ένα πιάτο μακαρόνια Melissa με κιμά, μαγειρεμένο από τα χέρια του παππού μου, ο οποίος δεν σηκώνει μετριότητες στο θέμα ζυμαρικά. Ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι η δική μου οικογένεια έδινε μεγάλη σημασία σε αυτό το τραπέζι, αλλά στο μυαλό μια ωραία είδηση δεν αποκτά αληθινή υπόσταση αν δεν ανακοινωθεί στο οικογενειακό τραπέζι. Σε αυτό το τραπέζι είχε έρθει η πιο θερμή επιβράβευση για την επιτυχίες μας, η πιο γενναιόδωρη στήριξη σε κάθε είδους προσπάθεια που θα μας έφερνε ένα βήμα πιο κοντά στους στόχους και τα όνειρά μας, η απαραίτητη ψυχραιμία όταν νομίζαμε ότι τα κάναμε όλα λάθος. Όλα αυτά εξακολουθούν να ισχύουν και στη μικρή κλίμακα του οικογενειακό τραπεζιού -και ίσως να έχουν μεγαλύτερη ζεστασιά και ένταση σε σχέση με τις μεγάλες συναθροίσεις.

Αυτές λίγο πολύ οι σκέψεις έρχονται κάθε φορά στο μυαλό όταν παρακολουθώ τη νέα καμπάνια της Melissa με τον Στέφανο Τσιτσιπά με τίτλο «Ο Δρόμος προς την κορυφή». Διότι, μπορεί να μην έχω τους τίτλους του ή η σχέση μου με το τένις να αναπτύχθηκε επειδή ξεκίνησα να παρακολουθώ τους συναρπαστικούς αγώνες του, όμως ξέρω πολύ καλά τη σημαίνει μετά από μια δύσκολη και απαιτητική ημέρα μια θέση στο οικογενειακό τραπέζι είναι πάντα διαθέσιμη. Ξέρω τι σημαίνει να μοιράζεσαι τις αξίες της διαρκούς προσπάθειας και της αγάπης για αυτό που κάνεις και να επιστρέφεις σπίτι και να βρίσκεις ανθρώπους που είναι διατεθειμένοι να σε ακούσουν, να στηρίξουν να σου δώσουν μια συμβουλή που θα σε κάνει καλύτερο. Ξέρω τι σημαίνει να βρίσκονται οι δικοί σου άνθρωποι εκεί όταν κάνεις το πρώτο βήμα: από το να περάσεις στο πανεπιστήμιο και το να ξεκινήσεις μαθήματα οδήγησης μέχρι το να ξεκινήσεις μια δική σου επιχείρηση ή να φτιάξεις τη δική σου οικογένεια.  Αυτές είναι αναμνήσεις που δεν ξεθωριάζουν.

Και όπως δεν ξεθωριάζουν, έτσι δεν ξεχνάς ποτέ και τη γεύση τους: ένα ζεστό λαχταριστό πιάτο με μακαρόνια Melissa