Ένα βρετανικό φιλανθρωπικό ίδρυμα προχώρησε στη δημιουργία ενός τεστ εγκυμοσύνης, που με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μπορεί να διευκολύνει και τις γυναίκες με προβλήματα όρασης.

Το τεστ του Royal National Institute of Blind People διαθέτει ένα κατά 50% μεγαλύτερο επίθεμα απορροφητικότητας και εμφανίζει το αποτέλεσμα με τη μορφή ελαστικών φουσκών, με μορφή τελείας. Παράλληλα, συνδυάζει το μωβ με το κίτρινο χρώμα ώστε να μπορεί κάθε γυναίκα που το χρησιμοποιεί να ξεχωρίζει την πάνω από την κάτω πλευρά. Ανάλογα με τις ορμόνες, κάθε φορά ενεργοποιείται ένας διαφορετικός μηχανισμός που φουσκώνει άλλες τελείες και έτσι μπορεί το αποτέλεσμα του τεστ εγκυμοσύνης να γίνει αντιληπτό απλώς από την αφή.

Στόχος της δημιουργίας της συσκευής δεν ήταν μόνο να βοηθήσει τις γυναίκες με θέματα όρασης να διαβάσουν ένα τεστ εγκυμοσύνης, αλλά και να τους δώσει την ιδιωτικότητα που χρειάζονται για τη διαδικασία αυτή. Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες αυτές αναγκάζονται να ζητήσουν τη βοήθεια συντρόφων, φίλων ή γειτόνων για να διαβάσουν το αποτέλεσμα του τεστ για εκείνες, άρα δεν είναι οι πρώτες που μαθαίνουν μια πληροφορία που τις αφορά.

Σε δηλώσεις της στη Wall Street Journal, η πρόεδρος του RNIB, Eleanor Southwood μίλησε και για τις περιπτώσεις γυναικών που δε θέλουν να κοινοποιήσουν στην οικογένειά τους το αποτέλεσμα του τεστ, αλλά οι συνθήκες τους αναγκάζουν.

«Μια γυναίκα με την οποία μιλήσαμε χρειάστηκε να ζητήσει από κάποιον να διαβάσει το τεστ εγκυμοσύνης της και όταν αυτό βγήκε αρνητικό της είπε ‘αυτό είναι μάλλον για το καλύτερο όλων, έτσι;»

Το τεστ σχεδίασε ο Josh Wasserman, σχεδιαστής με έδρα το Λονδίνο, ο οποίος συνάντησε τυφλές γυναίκες στα σπίτια τους για να τελειοποιήσει τον σχεδιασμό του τεστ. Αρχικά, σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει τον ήχο ως τρόπο ερμηνείας των αποτελεσμάτων του τεστ, αλλά την απέρριψε όταν κάποιες γυναίκες του είπαν πως και πάλι η ανάγνωση του τεστ θα έπρεπε να είναι προσωπικό και όχι να το ακούν και άλλοι άνθρωποι.

Το αποτέλεσμα της έρευνάς του, λοιπόν, ήταν ένα τεστ το οποίο να μπορούν να κάνουν και οι τυφλές γυναίκες χωρίς να χάνουν την ιδιωτικότητά τους. «Αν χρειαζόταν να κάνω ένα τεστ εγκυμοσύνης, δε θα ήθελα να το κάνω μεγάλο θέμα στο φαρμακείο και να πρέπει να εξηγώ ότι χρειάζομαι έναν συγκεκριμένο τύπο, επειδή είμαι τυφλή», ανέφερε η Southwood. «Το όνειρο είναι να μπορείς να πάρεις το οποιοδήποτε τεστ εγκυμοσύνης, γνωρίζοντας πως είναι προσβάσιμο».