Ο μεσαίωνας μπορεί να ήρθε στην Πολωνία μετά την έγκριση από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας του νόμο για τον ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση (ουσιαστικά πρόκειται για απαγόρευση) των αμβλώσεων, ωστόσο οι Πολωνοί και οι Πολωνές δεν είναι διατεθειμένοι να τον δουν να ξημερώνει. Πάνω από 100.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή στο κέντρο της Βαρσοβίας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το αναχρονιστικό νομοσχέδιο που θέτει νέους, ακόμα πιο σκληρούς, περιορισμούς στο δικαίωμα των γυναικών να διακόψουν μία κύηση. Αν και η χώρα ήδη διαθέτει ένα πολύ αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο γύρω από το ζήτημα, ο νέος νόμος δεν προέβλεπε το δικαίωμα στην έκτρωση ακόμα και σε περιπτώσεις όπου είναι διαπιστωμένο ότι το έμβρυο θα γεννηθεί με σοβαρές επιπλοκές.  

Μπορεί οι επίσημοι αριθμοί να αναφέρουν τη συμμετοχή 100.000 διαδηλωτών, αλλά οι διοργανωτές αυξάνουν τους συμμετέχοντες και υπερασπιστές του δικαιώματος κάθε γυναίκα να έχει πλήρη έλεγχο του σώματός της, σε 150.000. Στο μεταξύ, η αστυνομία προχώρησε σε 37 συλλήψεις, εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούσαν ποδοσφαιρικούς χούλιγκαν. Μετάφραση: στην Πολωνία έλαβε χώρα μια από τις μεγαλύτερες πορείες προς υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ήταν απόλυτα ειρηνική. Ακριβώς όπως άρμοζε στον σκοπό της.

Αρχικός προορισμός των διαδηλωτών ήταν η οικεία του Jaroslaw Kaczyński που θεωρείται ο βασικός λήπτης αποφάσεων στη χώρα, άρα σε εκείνον χρεώνεται και ό,τι αφορά τις εκτρώσεις. Ο Kaczyński με τη σειρά του χαρακτήρισε «εγκληματίες» τους διαδηλωτές.

Το 1980 ήταν η τελευταία φορά που οι δρόμοι της Πολωνίας γέμισαν με διαδηλωτές και αυτή η ένωση είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της τότε κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, 430.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε περισσότερες από 400 διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ οι online διαμαρτυρίες δεν πάνε πίσω. Το hashtag #ThisIsWar εμφανίζεται παντού στα social media και κάπου εδώ να ελπίσουμε να γεμίσει ο κόσμος τέτοιους «εγκληματίες», λοιπόν, γιατί αν η προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι έγκλημα, ας είμαστε όλοι ένοχοι!