Η αντιφασιστική συγκέντρωση χθες στο Γαλάτσι ολοκληρώθηκε με τα ΜΑΤ να περικυκλώνουν καφετέριες και να τραυματίζουν ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου και ενός πεντάχρονου παιδιού, σύφωνα με μαρτυρίες και καταγγελίες, Για τα πρακτικά, να αναφέρουμε πως το παιδί τραυματίστηκε στο κεφάλι με γκλοπ μπροστά στα μάτια της μητέρας του. Θα έλεγε κανείς πως η αστυνομία κατάφερε να ξεπεράσει το ηλικιακό ρεκόρ των 14 ετών σε ό,τι έχει να κάνει με τα ηλικιακά τάργκετ γκρουπς που θεωρεί κατάλληλους δέκτες της βίας της, και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προσέθεσε μια ακόμα χρυσή στιγμή στη λίστα με τα χειρότερα περιστατικά της τωρινής θητείας του. Ας τα θυμηθούμε γιατί, όπως φαίνεται, ο Υπουργός φιλοδοξεί να βρεθεί η φωτογραφία του δίπλα στο λήμμα “αστυνομοκρατία” και ας μην ξεχναμε ότι ακόμα καταζητείται από τις Αρχές ο χρυσαυγίτης Χρήστος Παππάς.

Έφοδος σε κινηματογράφους κατά την προβολή του ‘Τζόκερ’

Το περασμένο φθινόπωρο, μαζί με την επιτυχία της ταινίας Τζόκερ, έντονη ήταν και η εμφάνιση αστυνομικών ελέγχων που την αφορούσαν. Ποιος ξεχνάει τις εφόδους αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ σε κινηματογράφο στο Μαρούσι με αφορμή την ύπαρξη ανηλίκων στο κοινό, που στο μεταξύ ήταν εκεί με τους γονείς τους (ή με την άδειά τους); Αφορμή για αυτές τις εφόδους είχε σταθεί το γεγονός πως η ταινία περιλάμβανε σκηνές βίας, που είχαν μάλλον τη δυναμική να μετατρέψουν απανταχού ανηλίκους σε εγκληματίες. Με αφορμή την προβολή της ταινίας, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε σύλληψη του υπεύθυνου του κινηματογράφου του Mall, στο Μαρούσι, ο οποίος εν τέλει αφέθηκε ελεύθερος κατόπιν εντολής εισαγγελέα. 

Σύλληψη Τιτκόβ και Θωμά Λάλου

Σε αντιρατσιστική συγκέντρωση στην πλατεία Βικτωρίας, Alex Titkov και Θωμάς Λάλος έπεσαν θύματα απρόκλητης βίας, με ψευδή αποδεικτικά στοιχεία όπως έχει γίνει γνωστό από βίντεο και από τη δικηγόρο των συλληφθέντων, Αντωνία Λεγάκη. Oι δυο καλλιτέχνες έπεσαν θύματα αστυνομικής βίας, με ένταση και τρόπο δυσανάλογο της κατάστασης. Σε βίντεο που δημοσιεύθηκαν από το περιστατικό, γίνεται αμέσως αντιληπτό ένα γεγονός: δυο άνθρωποι γίνονται δέκτες βιαιότητας, χωρίς καν να αντιστέκονται και να αντιδρούν. Οι ίδιοι έχουν κάνει σαφές πως είναι σίγουροι για την ύπαρξη συγκεκριμένων εντολών και οδηγιών προς αυτή την κατεύθυνση, αναφέροντας πως οι αστυνομικοί δέχονταν προτροπές του τύπου «σκίστε τους». Οι δυο καλλιτέχνες συμμετείχαν σε αντιρατσιστική πορεία, από την οποία προσπάθησαν να φύγουν οργανωμένα όταν κατάλαβαν τις διαθέσεις της αστυνομίας. Εν τέλει έμειναν για να προστατεύσουν όσους δεν κατάφεραν να διαφύγουν. Η βία που ακολούθησε πλέον είναι ιστορία, όπως και οι περιορισμοί που τους επιβλήθηκαν, σύμφωνα με τους οποίους δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν στην περιοχή των Εξαρχείων.

Επιχείρηση σκούπα στην πλ. Αγ. Γεωργίου στην Κυψέλη

Λίγες μέρες μετά την πρώτη άρση των περιοριστικών μέτρων μετακόνησης για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας, τα ξημερώματα της 9ης Μαϊου, ομάδες αστυνομικών αποφασίζουν την εκκένωση της πλ. Αγ. Γεωργίου και την απομάκρυνση των περίπου 250 ατόμων που βρίσκονταν εκεί κατά την ώρα της επιχείρησης. Οι αρχές, αφού πρώτα διέταξαν τον συσκοτισμό του χώρου, προχώρησαν σε εκτετεμένη χρήση χημικών και κροτίδων κρότου λάμψης, ενώ καταδίωξαν πολλούς από τους παρευρισκόμενους στα γύρω στενά,  με τους αστυνομικούς να προχωρούν σε 37 προσαγωγές ατόμων, εκ των οποίων οι πέντε μετατράπηκαν σε συλλήψεις με τις κατηγορίες της απείθειας και της αντίστασης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, η επέμβαση των δυνάμεων κρίθηκε σκόπιμη ύστερα από ένα τηλεφώνημα πολίτη που δέχθηκε η Αμεση Δράση, ο οποίος ανέφερε ψευδώς, όπως αποδείχθηκε, ότι μαχαιρώθηκε και ληστεύθηκε στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Αντίστοιχες “επισκέψεις” αλλά ακόμα και αποκλεισμό πλατείων (Αγία Παρασκευή) πραγματοποιούσαν οι αστυνομικές δυνάμεις καθ’ όλο το πρώτο διάστημα της άρσης του λοκ ντάουν.  

Σύλληψη 14χρονου σε μαθητικό συλλαλητήριο

Ο 14χρονος Βαγγέλης, αφού συμμετείχε στο μαθητικό συλλαλητήριο που πραγματοποίηθηκε στις 15/10, πήγε για φαγητό με τους φίλους του. Φεύγοντας από τον χώρο εστίασης και κατά την επιστροφή του στο σπίτι συνελλήφθη από αστυνομικούς μαζί με την παρέα του. Μετά από τέσσερις ημέρες κράτησης και αφού απολογήθηκαν στον ανακριτή, τα παιδιά αφέθηκαν ελεύθερα. Μεταξύ άλλων τα παιδιά κατηγορήθηκαν για συμμετοχή σε ομάδα 100 ανθρώπων που έκανε επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών με πέτρες, διάφορα αντικείμενα και βόμβες μολότοφ. Όσο διήρκησε η κράτησή τους, δεν πήραν άδεια να μιλήσουν καν με τους γονείς τους.

Ξυλοδαρμός Βασίλη Μάγγου

Την Κυριακή 14 Ιουνίου 2020 στην πλατεία Ελευθερίας στο Βόλο, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της διαδήλωσης της προηγούμενης ημέρας (13/6) κατά της καύσης σκουπιδιών από την LAFARGE / ΑΓΕΤ και κατά της δημιουργίας εργοστασίου SRF από το Δήμο Βόλου, ο 26χρονος Βασίλης Μάγγος ξυλοκοπείται άγρια από αστυνομικές δυνάμεις, όπως καταγράφεται σε βίντεο. Ο Μάγγος στη συνέχεια μεταφέρθηκε με περιπολικό στην Ασφάλεια Βόλου όπου, σύμφωνα με καταγγελίες, ξυλοκοπήθηκε ξανά και βασανίστηκε μέχρι οι Αρχές να τον αφήσουν ελέυθερο μεν αλλά να μην τον οδηγήσουν στο νοσοκομείο αν και έχριζε άμεσης ιατρικής περίθαλψης. Περίπου ένα μήνα μετά την νοσηλεία του, ο Μάγγος βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιο του. Η αιτία θανάτου δεν ήταν ο ξυλοδραμός και οι επιπλοκές που προκάλεσε στον οργανισμό τους, ωστόσο όπως σημειώσε ο πατέρας του, “γεγονός (μη αποδεικνυόμενο ιατροδικαστικά) είναι ότι μετά τον ξυλοδαρμό, αλλά και τους εξευτελισμούς που υπέστη στο κρατητήριο, κατέρρευσε η ψυχική του υγεία, που μοιραία επηρέασε τις αποφάσεις για τη ζωή του”.

Εκκένωση κατάληψης και έφοδος στο σπίτι Ινδαρέ χωρίς ένταλμα στο Κουκάκι

Οι εκκένωσεις καταλήψεων αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά μπούλετς της ατζέντας του Υπουργού  (δες και παρακάτω). Ενώ οι επιχειρήσεις αυτές συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, δεν μπορεί να ξεχαστεί η έφοδος στο σπίτι της οικογένειας Ινδαρέ στις 18/12 στο πλαίσιο της απόπειρας εκκένωσης της κατάληψης στην οδό Ματρώζου στο Κουκάκι. Όταν ο  Δημήτρης Ινδαρές ζήτησε να έχει στα χέρια του χαρτί εισαγγελέα για να επιτρέψει τη χρήση του ιδιωτικού του χώρου, οι αστυνομικοί έριξαν εκείνον και τα παιδιά του στο πάτωμα, τους έδεσαν και τους ξυλοκόπησαν. Κάποια στιγμή όντως έφτασε εισαγγελέας στο σπίτι, αλλά το πρώτο πράγμα που θέλησε να κάνει ήταν να διαπιστώσει αν έκρυβαν καταληψίες στο σπίτι.

Εκκένωση ΠΙΚΠΑ Λέσβου

Το ΠΙΚΠΑ Λέσβου δέχεται αιτούντες άσυλο με τη συνεργασία των Αρχών από το 2012. Την Παρασκευή που μας πέρασε, η αστυνομία έκανε έφοδο στον χώρο που φιλοξενεί συνολικά 74 άτομα, με απαίτηση να συγκεντρώσουν τα πράγματά τους και να μεταφερθούν στο Καρά Τεπέ. Στόχος της κίνησης είναι η πλήρης διακοπή της λειτουργίας της δομής, απέναντι στο οποίο έχουν ήδη εναντιωθεί οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, που κάνουν λόγο για σοκαριστική και ντροπιαστική είδηση, καθώς και η Διεθνής Αμνηστία που εξέφρασε την αλληλεγγύη της, επισημαίνοντας πως το ΠΙΚΠΑ παρείχε αξιοπρεπή διαβίωση στους πρόσφυγες, σε αντίθεση με τις αντίξοες συνθήκες στις οποίες ακόμα μια φορά καλούνται να αντιμετωπίσουν στο Καρά Τεπέ.

Εκκενώσεις καταλήψεων

Είναι με διαφορα η πιο προσφιλής ενασχόληση των αστυνομικών δυνάμεων επί των ημερών της θητείας του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι έως τώρα έχουν εκκενωθεί κατόπιν βίαιων αστυνομικών επεμβάσεων η κατάληψη στη Σπύρου Τρικούπη 57 στα Εξάρχεια, η κατάληψη στη συμβολή των οδών Ερεσού και Θεμιστοκλέους, η κατάληψη στην οδό Θεμιστοκλέους 58, τα κτήρια στην οδό Δερβενιών 52 και 56, η κατάληψη “Ρόζα Νέρα” στο χώρου του Πολυτεχνείου Κρήτης και πολλές ακόμα.