Θυμάσαι την αίσθηση της απόλυτης ανεμελιάς; Έχεις ζήσει τον ενθουσιασμό και το ρομαντισμό των πρώτων ημερών του έρωτα, που δεν υπάρχει κανείς που μπορεί να σπάσει τη φούσκα της ευτυχίας και της σιγουριάς ό,τι όλα θα δουλέψουν ρολόι; Έχεις δει τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ, εκεί γύρω στα τριάντα, να μαλώνει με την Τζέιν Φόντα; Είτε απάντησες θετικά στα παραπάνω ερωτήματα, είτε αρνητικά, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο θέατρο Νέος Ακάδημος, στην Ιπποκράτους 17. Εκεί που η παράσταση “Ξυπόλητοι στο πάρκο” -επί 90 λεπτά-θα σε κάνει να γελάσεις και να αποφορτιστείς από την νέα δύσκολη κανονικότητα. Κι αυτό λειτουργεί θεραπευτικά. Κι αυτό είναι αρκετό. 

Ο Αργύρης Αγγέλου είναι ο Πολ Μπράτερ, ένας σοβαρός, μετρημένος, κυριλέ δικηγόρος στο ξεκίνημα της καριέρας του. Ερωτεύεται παράφορα την Κόρι Μπράτερ, τη Βασιλική Τρουφάκου που είναι πάνω στην τρέλα της, πάνω στην αλητεία της. Ζουν το πάθος των νιόπαντρων ζευγαριών σε μια σουίτα και προσπαθούν να φτιάξουν μια καθημερινότητα ως νεαρό παντρεμένο ζευγάρι σε ένα τόσο άβολο και μικροσκοπικό διαμέρισμα που καταλήγει ονειρεμένο. Δεν έχουν θέρμανση, έπιπλα, υδραυλικά που να δουλεύουν και γείτονες που αγαπούν την ιδιωτικότητά τους. Μια κωμωδία αρχίζει να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια σου. Η Ρέινα Σ. Εσκενάζυ γνωρίζει καλά το είδος και σκηνοθετεί άρτια μια ρομαντική κωμωδία για να ξεφύγουμε από την καθημερινότητά μας.

Γιατί να δεις μια κωμωδία αυτή την εποχή; Προφανώς ρητορικό ερώτημα αλλά έχω αρκετούς λόγους. Ας πούμε για να απολαύσεις την κωμική θεότητα Ελένη Κρίτα που καταφέρνει ανεπιτήδευτα και χωρίς υπερβολές να σε κάνει να ξεκαρδιστείς ως η συμπαθέστατη νοικοκυρά μητέρα της Κόρι, διαιτητής της σχέσης των δυο νέων και πρωταγωνίστρια ενός κωμικοτραγικού ειδυλλίου. Την κορτάρει ο Άρης Λεμπεσόπουλος, που ως κύριος Βελάσκο (ο ένοικος της σοφίτας που περνάει μέσα από το διαμέρισμα των νιόπαντρων για να μπει στο δικό του επειδή χρωστάει ενοίκια), καταφέρνει να σε πείσει ότι είναι υπέροχος και ως κωμικός ηθοποιός  χωρίς να βγάλει από τη φαρέτρα του τα εξαιρετικά του ερμηνευτικά εργαλεία. Δίνει μια ικανοποιητική ερμηνεία.

Εκείνη που κλέβει την παράσταση είναι η Βασιλική Τρουφάκου, παίζει έξυπνα την ανέμελη πιτσιρίκα που διεκδικεί το δικαίωμα της ελευθερίας της μέσα σε ένα γάμο , την εκκεντρική νύφη που ορέγεται περιπέτειες και όχι βαρετά νοικοκυρεμένα κρεβάτια. Είναι κυνηγός της απόλαυσης. Ξεκάθαρα η Τζέιν Φόντα ήταν η σωστή επιλογή για το ρόλο της χειραφετημένης γυναίκας στην ταινία της Paramount. Η Βασιλική Τρουφάκου είναι ανεπιτήδευτα κωμίκα, μια ηθοποιός που δεν επαναπαύεται στους διεκπεραιωτικούς τηλεοπτικούς ρόλους  αλλά διαρκώς μελετά κι εξελίσσεται. Μπορεί να σώσει την κάθε σκηνή με κωμικούς αυτοσχεδιασμούς κι αυτό πέρα από ταλέντο απαιτεί και ευφυία.

Εξαιρετικός και ο Jerome Kaluta σε τρεις ρόλους. Δεν υπάρχει τίποτα κακό σε μια παράσταση που δεν έχει βαρύγδουπο νόημα (ή μήπως έχει, οι γάμοι δεν είναι εύκολοι και απαιτούν αμοιβαίες υποχωρήσεις), δεν είναι ρωσικό δράμα ή τρίωρο υπερθέαμα κοστουμιών και σκηνικών. Μπορεί απλά να θέλεις να κλειστείς σε μια σκοτεινή αίθουσα και να γελάς ανάμεσα σε αγνώστους θεατές και να μοιραστείτε μια εμπειρία που δεν έπρεπε να διαλέξετε πλευρά. Είστε μια ομάδα, που περνάει καλά μαζί. Και φοράτε όλοι μάσκα.

Info: ΝΕΟΣ Ακάδημος: Ακαδημίας & Ιπποκράτους 17, Μετρό Πανεπιστήμιο, 210 3625119 & 210 0080900. Τετάρτη 21:00, Πέμπτη 21:00, Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18:00, Κυριακή: 20:30.

 Διανομή: Αργύρης Αγγέλου, Βασιλική Τρουφάκου, Άρης Λεμπεσόπουλος, Ελένη Κρίτα, Jerome Kaluta. Σκηνοθεσία: Ρέινα Σ. Εσκενάζυ