Θα το έχεις αντιληφθεί ότι η στάση των κοινωνιών και της οργανωμένης οικονομίας απέναντι στην κάνναβη αλλάζει. Διάφοροι μύθοι και στερεότυπα σχετικά με το φυτό καταρρίπτονται, ενώ όλο και περισσότερες χώρες προχωρούν στην πλήρη ή μερική νομιμοποίησή της. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εκχυλίσματα κάνναβης χρησιμοποιούνται από όλο και περισσότερες εταιρείες για την παραγωγή αναψυκτικών, ενεργειακών ποτών ή ακόμα και αλκοολούχων σκευασμάτων. Στη χώρα μας, όπου προς το παρόν είναι νόμιμη η βιομηχανική και η ιατρική κάνναβη, εδώ και λίγο καιρό έχει λανσαριστεί ένα αναψυκτικό από βιομηχανική κάνναβη και εκχύλισμα φύλλων στέβιας, το You Cann από την ΕΨΑ.

Πρόκειται για ένα ισορροπημένο ρόφημα, 100% φυσικό, χωρίς ζάχαρη και φυσικά χωρίς την ψυχοτρόπο ουσίας της κάνναβης, το THC. Το σημαντικό όμως με το You Cann δεν είναι μόνο το γευστικό προφίλ του, αλλά και το γεγονός ότι σηματοδοτεί μια προσπάθεια να μιλήσουμε και να δούμε αλλιώς τη βιομηχανική κάνναβη.

Για τον λόγο απευθυνθήκαμε στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΨΑ, τον κύριο Μιχάλη Τσαούτο, προκειμένου να μας εξηγήσει αναλυτικά και αξιόπιστα όχι μόνο την ιστορία πίσω από την κυκλοφορία του You Cann, αλλά και πώς ένα τέτοιο προϊόν μπορεί να συμβάλλει ευρύτερα στην κατάρριψη μύθων σχετικών με ένα φυτό που προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία μας.

«Η σκέψη για ένα αναψυκτικό με κάνναβη ωρίμαζε εδώ και δυο χρόνια περίπου, ενώ τον τελευταίο χρόνο έγινε η ουσιαστική ανάπτυξη του τελικού προϊόντος. Ψάξαμε και δοκιμάσαμε ό,τι παραπλήσιο προϊόν υπήρχε στις αγορές του εξωτερικού και είδαμε ότι όλοι επιλέγουν να συνδυάσουν τη βιομηχανική κάνναβη είτε με ενεργειακό ποτό, είτε με γεύσεις φρούτων», σημειώνει ο κύριος Τσαούτος. Η διαφοροποίηση όμως του ελληνικού αναψυκτικού εντοπίζεται στο γεγονός ότι το γευστικό του προφίλ εστιάζει στην κάνναβη και δεν επισκιάζεται από ένα άρωμα με πορτοκάλι ή λεμόνι. «Αυτός είναι ο λόγος που το You Cann βγήκε “σκέτο”, δηλαδή ως αφέψημα βιομηχανικής κάνναβης και στέβιας», συμπληρώνει.

Η αποδοχή της κατανάλωσης βιομηχανικής και ιατρική κάνναβης καθώς και τα απτά αποτελέσματα που έχει στη βελτίωσης της ποιότητας ζωής, έχει δημιουργήσει ένα δυναμικό αγοραστικό κοινό, επομένως είναι εύλογο οι εταιρείες να θέλουν να καλύψουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες του. Την ίδια στιγμή, οι προτιμήσεις στρέφονται προς επιλογές περισσότερο υγιεινές και ισορροπημένες. Η εκτίμησή του κυρίου Τσαούτου είναι ότι η ελληνική αγορά ζητάει ένα αναψυκτικό με βάση τη βιομηχανική κάνναβη. «Αρχικά στοχεύαμε στους millennials, αλλά είδαμε τελικά ότι το You Cann έχει αγαπηθεί και από νεότερους», εξηγεί.

Φυσικά, η κυκλοφορία ενός τέτοιου προϊόντος δεν υπόκειται μόνο στους κανόνες προσφοράς και ζήτησης ούτε η προώθησή εξαντλείται στην επιτυχημένη ανάγνωση των δεδομένων της αγοράς. Αποτελεί κα μία «δήλωση», η οποία αποκτά ευρύτερα κοινωνικά χαρακτηριστικά, δεδομένου του στιγματισμού της κάνναβης για δεκαετίες. Η ΕΨΑ συζητά ανοιχτά «τι ακριβώς είναι (και τι δεν είναι) το You Cann», κάτι που από επιχειρηματική σκοπιά εμπεριέχει ένα «λελογισμένο ρίσκο». Παρόλα αυτά, ο κύριος Τσαούτος είναι παραπάνω από αισιόδοξος: «Ήδη έχουμε ξεκινήσει να ανοίγουμε δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση της αποδόμησης διάφορων μύθων γύρω από την κατανάλωση βιομηχανικής κάνναβης. Βλέπουμε ότι πείθεται πραγματικά ο συνομιλητής, όταν του εξηγούμε ότι η βιομηχανική κάνναβη είναι άλλο φυτό από τη μαριχουάνα. Θα χρειαστεί λίγο καιρό για να το αποδεχθούν όλοι, όμως είμαστε ικανοποιημένοι από τα πρώτα βήματα», εξηγεί και συμπληρώνει: «Σε μια τέτοια συζήτηση θα πρέπει να καταλάβουμε τη διαφορά ανάμεσα στο CBD (καναβιδιόλη) και το THC (που είναι η ψυχοτρόπος ουσία της κάνναβης). Με τη βιομηχανική κάνναβη που έχουμε THC λιγότερο από 0,2% μπορούμε να έχουμε απόλυτα ασφαλή τρόφιμα και ποτά».

Με τον τρόπο αυτό, γίνεται η αρχή για μια κουβέντα ευρύτερη και για την ιατρική/φαρμακευτική κάνναβη. Όπως σημειώνει ο κύριος Τσαούτος «το 2025 εκτιμάται ότι η παγκόσμια αγορά προϊόντων hemp, βιομηχανικής κάνναβης δηλαδή, θα φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια! Επόμενο είναι να αποτελέσει η έναν τομέα επένδυσης για την ελληνική οικονομία». Αυτό άλλωστε το επιβεβαιώνει και η ίδια η πραγματικότητα, καθώς αναπτύσσονται γρήγορα οι νόμιμες καλλιέργειες βιομηχανικής κάνναβης στην επικράτεια όλης της χώρας.

Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να πιστεύει πολύς κόσμος, η κάνναβη δεν είναι απλώς ένα φυτό.  Είναι φορέας και μιας ολόκληρης κουλτούρας, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με ένα από τα πιο επείγοντα ζητήματα του καιρού μας: την αποκατάσταση της σχέσης μας ο φυσικό περιβάλλον και τη στροφή σε έναν τρόπο ζωής που θα σέβεται τόσο το σώμα μας όσο και τη φύση. Η κυκλοφορία προϊόντων βιομηχανικής κάνναβης που έχουν μαζική απεύθυνση αποτελεί ένα σωστό βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση.