Η ψυχοδηλωτική χρήση κάνναβης είναι γνωστό ότι συμβαίνει στον πλανήτη τουλάχιστον εδώ και 2.500 χιλιάδες χρόνια, αλλά κάποια νέα στοιχεία ανεβάζουν κατά 200 χρόνια αυτή την ιστορική παρουσία του φυτού στον πλανήτη γη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέα έρευνα, ιερείς και προσκυνητές ενός ναού στο Τελ Αβίβ έκαναν χρήση κάνναβης 2.700 χρόνια πριν.

Το 2008, ανασκαφές έφεραν στο φως έναν τάφο 2.500 ετών στην επαρχία Xinjiang-Uighur της Κίνας στον οποίο κειτόταν ένας Καυκάσιος σαμάνος και δίπλα του, σε μια μεγάλη κρύπτη, υπήρχε κάνναβη και μάλιστα διατηρημένη σε εξαιρετικά καλή κατάσταση. Με λίγα λόγια, αυτή ήταν η παλαιότερη τεκμηριωμένη καταγραφή ψυχοτρόπου χρήσης του φυτού. Πριν από αυτό, το 1993 είχε ανακαλυφθεί ο ηλικίας 2.500 ετών τάφος της «Κόρης με τα τατού και την Κάνναβη». Ήταν θαμμένη εν μέσω έξι αλόγων στην οροσειρά Αλτάι στην Ανατολική-Κεντρική Ασία, στο σημείο όπου συναντώνται η Ρωσία, η Κίνα, η Μογγολία και το Καζακστάν. Τον ώμο της κοπέλας κοσμούσαν έντονα και καλοδιατηρημένα τατουάζ, ενώ δίπλα της υπήρχε μια μικρή ποσότητα κάνναβης.

Το 2020 σε κάθε περίπτωση έφερε κάποιες ανατροπές στα ιστορικά δεδομένα της ευφορικής και λατρευτικής χρήσης του φυτού. Το νέο εύρημα διεκδικεί πλέον επάξια τον τίτλο της αρχαιότερης κάνναβης στην ιστορία καθώς βρέθηκε μέσα σε εβραϊκό ναό που λειτουργούσε αποδεδειγμένα πριν από 2.700 χρόνια. Ουσιαστικά, υπολείμματα του φυτού βρέθηκαν στο βωμό του εβραιϊκού ναού της πόλης Αράντ, στο σημερινό Ισραήλ. Εκεί ιερείς και πιστοί φαίνεται να έκαναν χρήση κάνναβης. Στο βωμό, εκτός από κάνναβη βρέθηκαν και ίχνη μύρου. Στο μεταξύ, ρωματική ρητίνη κάνναβης, γνωστή στις ημέρες μας ως χασίς, χρησιμοποιούταν συχνά για θρηκευτικούς και λατρευτικούς σκοπούς, απλά μάλλον όχι στο Ισραήλ. Τουλάχιστον όχι ευρέως διαδεδομένα, γεγονός που έχει προκαλέσει κάποιο πανικό στους μελετητές της Παλαιάς Διαθήκης, που φανταζόμαστε έχουν σοκαριστεί.