Στα WTF νέα της ημέρας, Ολλανδός ερευνητής ισχυρίζεται πως κατάφερε να μπει στον λογαριασμό του Donald Trump στο Twitter απλώς μαντεύοντας τον κωδικό του. Σύμφωνα με τον Victor Gevers, «maga2020!” ήταν ο κωδικός που είχε επιλέξει για να κάνει λογκ ιν και να μας προσφέρει τα γραφικά του tweets. Στο μεταξύ δε θα μάθουμε ποτέ αν είναι αληθής ο ισχυρισμός, γιατί φανταζόμαστε πως θα έχει αλλάξει τον κωδικό του ο πρόεδρος μετά το συμβάν.

Ο Victor Gevers είναι ειδικός σε θέματα ασφάλειας και σύμφωνα με τα λεγόμενά του κατάφερε να μπει κυριολεκτικά άκοπα στα προσωπικά μηνύματα του Donald Trump, να αλλάξει τη φωτογραφία προφίλ του και να γράψει και δυο-τρία tweets με το όνομά του, μετά από πέντε μαντεψιές για το ποιος μπορεί να είναι ο κωδικός του. Όπως καταλαβαίνεις η Πέμπτη ήταν Και σωστή.

Ο ίδιος κατέγραψε σε screenshots την επιτυχία του εγχειρήματός του –που μεταξύ μας, αποδείχτηκε πιο εύκολη κι από ό,τι περίμενε ο ίδιος- και τα δημοσιοποίησε στην ολλανδική de Volkskrant, δηλώνοντας:

Περίμενα να μπλοκαριστώ μετά από τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες. Ή τουλάχιστον ότι θα μου ζητιόταν να δώσω πρόσθετες πληροφορίες.»

Στο μεταξύ, ο Gevers είχε τόση δύναμη στα χέρια του, αλλά αυτό που επέλεξε να κάνει ήταν να δώσει δυο τρεις συμβουλές στον πρόεδρο με ένα mail, μπας και κάνει λίγο πιο ασφαλή τον λογαριασμό του. Πρακτικά, τον παρότρυνε να ενεργοποιήσει την επιλογή του verification δύο βημάτων και του πρότεινε να βρει ένα πιο καλό, περισσότερο δυνατό και δύσκολο τέλος πάντων κωδικό, όπως ας πούμε τον ‘!IWillMakeAmericaGreatAgain2020!’.

https://twitter.com/hashtag/MAGA?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Από την πλευρά του Twitter, αυτό το κατά τα άλλα εύκολο χακάρισμα δεν επιβεβαιώνεται. Δεν υπάρχουν αποδείξεις που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του Gevers, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων της πλατφόρμας.

Αν πάρουμε σαν δεδομένο το ότι το χακάρισμα συνέβη όντως, δυστυχώς δε θα είναι αυτή η πρώτη φορά που ο λογαριασμός του προέδρου έγινε στόχος. Πριν τις εκλογές του 2016, ο λογαριασμός του είχε χακαριστεί για πρώτη φορά. Όταν ο κωδικός του ήταν… «yourefired”. Τουσέ.

Σε κάθε περίπτωση, ο Trump φαίνεται να ακολούθησε τις συμβουλές του Gevers περί ασφάλειας, μιας και ο ίδιος μπήκε σε διαδικασία να το ψάξει και τώρα πετάει κανονικότατα το μπαλάκι στο Twitter, διερωτώμενος πως μπορεί να είναι τόσο εύκολο για κάποιον να χακάρει έναν τόσο σημαντικό λογαριασμό. «Γιατί δεν απαιτεί καλύτερους κωδικούς το Twitter”, λοιπόν;